Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която

...
Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която
Коментари Харесай

Министри от ЕС очакват пикантни дискусии за тавана на цената на природния газ

Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на Чехия, която е ротационен ръководител на Европейския съюз, разгласи, че чака " много пикантни " полемики на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз, които разискват в Брюксел ново предложение за ограничение на цената на природния газ, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Прочетохме някои от прочувствените реакции в медиите, тъй че чакам полемиката през днешния ден да бъде много пикантна ", съобщи Сикела, който ръководи договарянията.

Европейската комисия показа по-рано тази седмица предложение за ограничение на цената на природния газ, търгуван в Механизма за прекачване на благосъстоятелност в Нидерландия (TTF), който служи като насочна точка за доста преводи с природен газ в Европейски Съюз.

Таванът би трябвало да влезе в действие автоматизирано върху фючърса на газа за месец напред, в случай че цената надвиши 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът (разликата - бел. ред) по отношение на световните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.

Съгласно това предложение цената на природния газ би трябвало да бъде лимитирана при условия, които провокират подозрения дали мярката в миналото ще бъде приложена, отбелязва ДПА.

Полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва дефинира предлагането като " смешка ", заяви Ройтерс.

" Не зная дали има някой, който би могъл да поддържа това предложение. То даже не е основа за начало на полемика ", съобщи полският министър в Брюксел.

Предложението на Европейска комисия, съгласно което цените на газовите фючърси би трябвало да бъдат лимитирани до 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас е " незадоволително ", съобщи през днешния ден белгийският министър на енергетиката Тин ван дер Страте преди началото на срещата в Брюксел.

От своя страна естонският министър на енергетиката Рийна Сикут сподели, че Естония е подготвена да одобри предлагането на Европейска комисия за пределната цена на природния газ, единствено в случай че то се ползва " при изключителни условия ".

" Да, в случай че се ползва краткотрайно и то единствено при рисково високи цени ", съобщи Сикут в Брюксел.

Подкрепа за налагане на таван на цената на природния газ показват до 15 страни от Европейски Съюз, измежду които Полша, Италия и Гърция. На противоположно мнение са група страни от Евросъюза, отпред с Германия, които настояват, че налагането на ценова граница може да затрудни доставките на природен газ, отбелязва Ройтерс.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР