Японците са носители на богата култура и имат особено разбиране

...
Японците са носители на богата култура и имат особено разбиране
Коментари Харесай

Итиго итие - японската философия за пълноценен живот

Японците са носители на богата просвета и имат изключително схващане за благополучието и методите за постигането му.

Затова изразът “сега или никога”, въпреки да ви се коства прекомерно безапелационен, е изцяло разумно да бъде главен житейски принцип.

Японското изкуство да бъдеш благополучен тук и в този момент, или “итиго итие”, учи, че не трябва да изпускате сегашния миг, защото той в никакъв случай няма да се повтори.

Историята на израза итиго итие (期一会)

Йероглифите 期一会, които се четат като “итиго итие”, се превеждат безусловно от японски език като “един път - една среща” или “един миг - една възможност”.

Това значи, че това, което се случва в този момент, е и единствената полезност в живота. Как ще изживееш този миг може да повлияе на целия ти следващ живот.

Принципът итиго итие има нещо общо с небезизвестния “ефект на пеперудата”, според който всяко наше деяние или безучастие в сегашното води до неповторим и несравним резултат в бъдещето.



Смята се, че основоположник на концепцията итиго итие е Сен-но Рикю - духовник от дзен будистката школа Риндзай. Той е бил популярен занаятчия на чаената гала през XVI в. Положил е основите на уважителното отношение на домакина и гостите един към различен в чаената гала, изразявайки я с фраза, която може да се преведе като “един късмет за цялостен живот”.

По този метод Сен-но Рикю желал да притегли вниманието към нуждата да ценим уникалността на всеки миг от чаената среща, която в безусловно подобен тип в никакъв случай няма да се повтори, написа marieclaire.ru.

По-късно крилатата фраза излиза отвън рамките на чаената гала. Нейната смислова трактовка леко се трансформира.

Днес я разбираме по този начин: “тази среща единствено тук и сега”. Използва се в разнообразни обстановки, когато японците желаят да подчертаят неповторимостта на момента, значимостта на срещата, подарена от ориста, и нуждата да сме признателни за това.

Как да реализираме щастието по японски?

Дори в този момент, бидейки вкъщи или някъде другаде, мнозина от нас не престават да живеят с бъдещето. Мислят за планове, срещи, пътувания и така нататък Японската философия итиго итие допуска да забавите сегашния миг и да му се насладите. И на това умеене може да се научите.

Има няколко правила, които - в случай че спазвате, ще ви приближат до японската идея за живот съгласно философията итиго итие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР