Японските учени създадоха нещо чудновато. Генно модифицирани кокошки, които снасят

...
Японските учени създадоха нещо чудновато. Генно модифицирани кокошки, които снасят
Коментари Харесай

Японски кокошки снасят … лекарства

Японските учени сътвориха нещо чудновато. Генно модифицирани кокошки, които снасят … лечебни яйца.

Лекарите постоянно предизвестяват за количеството холестерол, което одобряваме, когато ядем доста яйца. Сега обаче, японските откриватели оферират яйца, които могат да се използват като лекарство, което освен това се бори с рака, хепатита и редица други болести.

Учените от японския Национален институт за индустриални науки и технологии (AIST) са създали тъкмо това, откакто сполучливо са модифицирали генно кокошки, чиито яйца съдържат специфичен фармакоцевтичен сътрудник.

Според изданието Japan New, учените от AIST са модифицирали генно прекурсорни кафези от пилешки сперматозоиди, с цел да произведат интерферон бета, вид протеин обвързван с имунната система на човек. Открито е, че този протеин е ефикасен при лекуване на рак на кожата и на хепатит. Модифицираните кафези се употребяват за оплождане на яйца, от които се излюпват мъжки пилета. Няколко кръга кръстосано развъждане на мъжките пилета довеждат до пилета, които са наследили гени с интерферон бета.

Фирмата Cosmo Bio Co. от Токио, която основава технологията взаимно с AIST, към този момент разполага с кокошки носачки, снасящи яйца всеки ден. В техния белтък се съдържа интерферон бета. Целта на екипа е била да изследва опциите за основаване на по-евтини медикаменти.

„ Резултатът, който постигнахме, води до създаването на евтини медикаменти. В бъдеще ще проучим характерностите на сътрудниците, които се съдържат в яйцата и ще определим тяхната сигурност като фармацевтични артикули “, споделя професор Хиронобу Ходжо от университета в Осака.

Японските учени изясняват, че този план е образец, по какъв начин генното инженерство може да промени  фармацевтичната промишленост, като се създават медикаменти от яйца. Това е новаторски способ, освен това много по-евтин и сполучлив от класическите способи и технологии за произвеждане на лекарства.

Очаква се от белтъка на едно яйце да се извличат до 100 мг интерферон бета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР