Предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до

...
Предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до
Коментари Харесай

МВнР към Мицкоски: Предоговаряне означава отдалечаване от ЕС

Предоговаряне на към този момент поети интернационалните задължения би довело единствено до ново отдалечаване от старта на договарянията за участие на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейски Съюз.

Това се споделя в позиция на българското министерство на външните работи изпратено до Агенция БГНЕС във връзка на изказванията на новия министър председател РСМ Християн Мицкоски.

" Министерството на външните работи на Република България упорито напомня, че Европейският консенсус, реализиран през лятото на 2022 година сред 27-те държави-членки на Европейски Съюз и самата Северна Македония, ясно обрисува стъпките за реализиране на автентичен прогрес в процеса на европейска интеграция на прилежащата страна. Също по този начин, правилото на единогласие в процеса на разширение на Европейски Съюз е открит в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предходни и сегашни разширявания. Повдигането на хрумвания за предоговаряне на към този момент поети интернационалните задължения би довело единствено до ново отдалечаване от старта на договарянията за участие в Европейски Съюз. В резултат на ненужни провокации и борба със прилежащи страни, Северна Македония към този момент изгуби прекалено много време в процеса на отваряне на присъединителни договаряния ", се споделя още в позицията на Министерство на външните работи.

" Неприемливо е декларираното желание на новото държавно управление на Северна Македония да отхвърли законното искане на част от личните си жители за гарантиране на права и свободи наедно с всички останали общности в Северна Македония, включително посредством тяхното включването в конституцията на прилежащата страна. Също толкоз недопустимо е декларираното желание на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея интернационалните задължения и подписани съглашения. Подобно отношение е несъвместимо с прогрес по европейския път.

То оставя съществени терзания, че в политиката си по отношение на българите и България, актуалното държавно управление в Скопие рискува да се окаже в клопката на догмите на една отминала ера, отхвърлена от всички демократични общества ", написа още в документа, в който се акцентира: Българската позиция е ясно написана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 година, подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските жители да поддържат Северна Македония в процеса на осъществяване на критериите за участие в Европейски Съюз, при изискване, че прилежащата страна се приобщи към най-високите стандарти в региона на правата на индивида и добросъвестно извършва поетите интернационалните задължения. Тази общонационална позиция няма да бъде изменена.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР