Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата

...
Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата
Коментари Харесай

Инвестициите се насочват към иновации и ВЕИ

Попитахме няколко дами да ни споделят какво виждат от висотата на своя връх в кариерата.

Знаем, че отвисоко се вижда надалече. Хората стигнали до един връх, са извървели пътя до такава степен. Минали са пред своите компликации, само че пътешествието продължава към нови върхове. Те са подготвени да разясняват верни и неправилни решения, които оказват помощ или пречат да се развиваме.

Участник в тематиката е Теодора Овчарова, изпълнителен шеф на ЕЛАНА Инвестмънт.

2024-а е годината на осъществяване на плановете по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и на забавения старт на процедурите от програмен интервал 2021-2027 година Фокус са процедурите за Иновации, Производство и предпазване на сила от ВЕИ и Плана за обективен преход. Компаниите извършват плановете си в променливи условия на пазара с къс небосвод на обмисляне. Охлаждането на стопанската система и устойчивия спад на индустриалното произвеждане в обичайните ни търговски сътрудници като Германия и Австрия се отразява в по-предпазливо обмисляне на бъдещи вложения. Цените на изнасяните артикули и услуги са под напън за понижение, само че в изискванията на доста нарастнали оперативни разноски. Така се свиват опциите за осъществяване на плануваните вложения, заради което грантовото подкрепяне за нови технологии става още по-привлекателно. Фирмите, които оперират в браншове с продажби на локалния пазар, към момента са главните оптимисти.
Възможности
Изпълнението на плановете по процедура „ Подкрепа за прехода към кръгова стопанска система в предприятията ” от ПВУ през тази година ще разреши на фирмите да влагат в технологии за усъвършенстване потреблението на ресурсите и намаляването на отпадъците от индустриалната активност. ПВУ ще даде опция за вложения в произвеждане и предпазване на сила от фотоволтаични съоръжения по две процедури, които се ръководят от Министерство на енергетиката –  грантова поддръжка за акумулатори при индустриални консуматори и търгове за създаване на интегрирани планове за фотоволтаици с акумулатори за предпазване, предоставяща грант за батериите.
Основен фокус
Иновациите са фокус на две стратегии:  Програма за нововъведения и конкурентоспособност в предприятията (ПКИП 2021-2027) и Програма за научи проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (ПНИДИТ 2021-2027). По ПКИП две процедури за нововъведения дават подкрепяне през 2024 година – за внедряване на нововъведения (срок на банкет на планови оферти беше до 15 февруари) и за създаване на нововъведения (срок на банкет на планови оферти до 15 май).

Процедурата за фамилни компании също е чакана с огромен интерес от дребните компании. В края на годината ПКИП възнамерява процедура за цифровизация за въвеждане на технологии от региона на промишленост 4.0. в МСП. Интересът е доста висок, защото предприятията търсят способи за усъвършенстване ръководството на производството си и по-доброто му обмисляне, за бърз отговор на запитвания от пазара. По ПНИДИТ 2021-2027 опциите за финансиране на нововъведения са по процедури за Зелени и цифрови партньорства (сътрудничество сред МСП, научни организации и висши училища) и по Програми за съдействие за нововъведения и трансфер на познания и технологии (допустими са огромни предприятия и МСП в партньорство с научни организации и висши училища).

По Плана за обективен преход през миналата година се подадоха 39 планови оферти с планувана стойност на вложенията над 11 милиарда лева и тази година се чака развиване.
Проблеми и недостатъци
Бюрократичната тежест се усилва с всеки идващ интервал, разпоредбите се трансформират от проверяващите институции със задна дата, като в интервала на мониторинга се сменя тълкуването на изискванията от стадия на кандидатстване и осъществяване. Бенефициентите са изправени пред неспособност да изпълнят условия, които не са били изисквани към датата на кандидатстване или към датата на осъществяване на плановите оферти.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР