Всичко започна от там, че хората, които в момента карат

...
Всичко започна от там, че хората, които в момента карат
Коментари Харесай

Както казва старият доктор Ваньо Контев: На 2000 метра височина няма вируси, няма зарази

Всичко стартира от там, че хората, които сега карат ски в планината, се оплакаха, че няма къде да отидат до тоалетна.

Всички заведения са затворени, няма къде да влезеш в тоалетна. (В София е същото – заведенията не работят, нищо не е отворено, няма къде да се отбиеш в тоалетна. )

„ Понеже не здравната логичност ръководи ситуацията, затварят поголовно всички заведения. Заведенията горе в планината умерено могат да работят – тъй като горе в планината няма болест. Не може и да се получи”, разсъждава Титко Маринов, шеф на малко заведение в Пампорово.

По този мотив си спомних за остарелия лекар Ваньо Контев. Казвал го и преди 50 години – „ на 2000 метра височина няма вируси, няма болести. На тази височина няма по какъв начин да се заразиш, въздухът е идеално чист.”

Един път, когато група туристи се изкачили дружно с лекар Контев на планината, той бил безапелационен, че от настинка горе в планината няма по какъв начин да се разболееш.

И с цел да даде доказателство за това, той им показал опит. Вечерта лежащ на огромната маса в трапезарията на хижата и останал там да спи при отворен прозорец. Всички от групата били облечени с дебелите си облекла. А той лежащ единствено по моряшката си фланелка. Нито се разболял, нито нищо. Защото, както към този момент обяснил, на тази височина няма болести.

Интересно разказваше остарелият лекар. Бил болен, идват лекари у дома, майка му плаче, идват родственици. Почти в безсъзнание, момчето чуло по какъв начин жално плаче майка му от боязън да не почине и напънал всичките си сили, да я успокои, да й пошепне, че ще оздравее. Оттам почнал обратът в заболяването и оздравяването му. Оттам тръгнало и желанието му да стане доктор.

Доктор Контев беше уверен, че духът на индивида играе огромна роля при заболяванията.



Навремето, още като млад доктор, желал да разбере по кое време и за какво настава гибелта. Стриктно следил болните, правел аутопсии. Питал се за какво една жена на 70 години без никакво съдбовно заболяване е умряла, а друга на нейните години с няколко заболявания, от които всяка може да докара до съдбовен край, продължава да живее.

Смятал, че теорията за програмираната гибел на нашите човешки кафези очевидно има значима роля.

Същият лекар Контев обичаше да изяснява на пациентите си с нагледно мислене, да вземем за пример: двата нерва, които командват сърцето и стомаха са като два впрегатни вола и в случай че единият избърза, а другият изостане се получава гастрокардиален синдром. Стига се до припадък, тахикардия.

Съветваше, в случай че сте нервирани, да не стартирате да се храните - нито по обяд, нито на вечеря. Ако видите, че се нервирате от всяка забележка или почтен въпрос, да отидете на обзор, нещо в организма ви не е наред. Съветваше в никакъв случай да не преяждаме: „ По-добре ден гладен, в сравнение с ден преситен.”

За сърцето споделяше: „ Моторчето ще работи добре, в случай че преценяваш съгласно шепите си количеството храна, което си изял, в случай че се усмихваш и хвалиш близките. Всеки човек има позитивна страна. Така насърчаваш и неговото здраве.”

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР