Всичко е влажно. Хората изхвърлят мухлясалия боклук от къщите си,

...
Всичко е влажно. Хората изхвърлят мухлясалия боклук от къщите си,
Коментари Харесай

Как се бори Херсон с последиците от наводнението

" Всичко е влажно. Хората изхвърлят мухлясалия отпадък от къщите си, а ние го отстраняваме гратис ", споделя пред Дъждовни води един от доброволците, пристигнали в Херсон от всички райони на Украйна. Потърпевшите от наводнението струпват пред домовете си отпадъците, които по-късно се извозват с камиони.

Някои са по-засегнати от наводнението, други - по-малко. Виктор, които живее в Херсон от 23 години, споделя пред Дъждовни води, че с майка му са имали шанс - водата не стигнала по-навътре от верандата им. Но мазето, остарялата кола и градината били под вода.

Под вода до покривите: по този начин наподобяват доста къщи в Херсон в първите дни след наводнението, породено от взривяването на " Нова Каховка ".Снимка: Inna Varenytsia/REUTERS

Нова годишна продукция домати

" Отървахме се единствено с нерешителност, пукнатините по стените стартират да изчезват, мазето със запасите понесе единствено леки вреди ", споделя някогашният моряк и споделя, че към този момент е засадил нови домати в градината.

Анатолий Силак от отсрещната къща обаче споделя, че към този момент е напълнил три камиона с отпадъци. " Имахме глинена печка, която рухна. Коминът също падна. " Семейство Силак купили къщата, която е на над 50 години, през 2019-а. В продължение на две години я ремонтирали и обзавели с нови мебели и уреди. При гърмежа на язовира " Нова Каховка " на шести юни те съумели да избягат от прииждащите водни маси единствено с документите и с кучето си. В момента живеят в жилище в Херсон, чиито притежатели са отпътували краткотрайно за Одеса. " Не знам къде ще отидем, когато се върнат ", споделя брачната половинка на Анатолий Ирина.

Антоний Силак е събрал три камиона с отпадъци от къщата си, която е понесла големи вреди.Снимка: Igor Burdyga/DW

Тя от един месец обикаля разнообразни административни инстанции - защото засегнатите би трябвало сами да се погрижат за помощта от страната и от интернационалните организации, както и за бъдещите компенсации за възобновяване. До 12-и юли в съответните служби са подадени 3157 молби за поддръжка от локалните поданици. Една трета от тях са получили по 5000 гривни, т.е. 120 евро.

Доброволците оказват помощ колкото могат

В първите дни от наводнението пристигналите доброволци от Киевската евангелистка черква спасявали хората с лодки, а в този момент изпомпват водата от къщите. " Помагаме на хората и се молим за тях. Даваме им малко вяра, защото мнозина са я изгубили напълно ", споделя свещеникът Константин Кукса. " Господ да ни благослови ”, споделя Константин, когато включва помпата, която изксмуква мръсната вода и тиня от една от къщите.

Наводненията към момента не са зад тила на мнозина: в доста дворове към момента се постанова да се изпомпва вода от наводнените къщи.Снимка: Igor Burdyga/DW

Роман също е доброволец. Той е облечен с бял предпазен костюм и помога на един от локалните поданици в отводняването на дома му. Роман пръска оголените стени с химикали против плесен. " Стените ще изсъхнат, след което би трябвало да бъдат измазани, а оттова нататък хората могат да си дооправят всичко сами ", споделя той за утешение. Но не всичко е толкоз просто...

Три четвърти от  къщите са изцяло неизползваеми

По данни на украинските локални управляващи на десния бряг на Днепър в района Херсон към този момент няма наводнени къщи. Но що се отнася до левия бряг, за него има единствено сведения от локалните съветски окупационни управляващи - те настояват, че към 6400 къщи към момента са под вода.

Ежедневният артилерийски обстрел през реката не разрешава да се добие цялостна визия за следствията от гърмежа на язовира " Нова Каховка ". Експерти от Киевската стопански лицей считат - въз основата на сателитни фотоси, че 11 000 къщи на двата бряга на реката са напълно наводнени, 6500 - отчасти. Над 33 500 къщи се считат за " евентуално наводнени ", защото се намират в засегнатия от придошлите води регион.

В някои наводнени къщи в Херсон се постанова стените да се пръскат със специфични химикали, които да предпазят от плесен.Снимка: Igor Burdyga/DW

Професорът по архитектура от Политехническия инстут в Лвов, Леонид Вознюк, който е член на една от комисиите, проучващи вредите, изяснява пред Дъждовни води, че водата се е задържала прекомерно дълго, което евентуално ще се окаже съдбовно за старите здания от средата на предишния век.

" Много от стените са издигнати от дървен материал и глина, като тук-там глината е напълно отмита от водата. Освен това основите бяха цялостни с вода и ние още не знаем какво се е случило с почвата. Три четвърти от къщите, които огледахме през днешния ден, няма да могат да бъдат избавени ", споделя Вознюк.

Все отново има и усмивки

Човек би си помислил, че хората в този град нямат причина да се усмихват. Стотици локални към момента не са се завърнали по домовете си, а десетки въобще не знаят по кое време ще могат да се настанят още веднъж в къщите си. Но макар жегата, неяснотата и артилерийския обстрел все отново из Херсон от време на време се чува и смях.

" Впечатлен съм от дружелюбието и от позитивната настройка на хората ", споделя Вознюк и добавя: " Това тук в Украйна е нещо неповторимо - по тази причина имам вяра, че сме мощни ".

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР