Всички становища по законовите промени, предложени във връзка с изтеклите

...
Всички становища по законовите промени, предложени във връзка с изтеклите
Коментари Харесай

Всички подкрепят удължаването на ТЕЛК решенията, предложено от управляващите

Всички мнения по законовите промени, препоръчани по отношение на изтеклите ТЕЛК решения към датата на анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, са позитивни.

Припомняме, промените бяха препоръчани от ръководителя на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев и група народни представители от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “.

Депутатите предложиха, като това важи единствено за подалите заявки за преосвидетелстване, които към избрана дата заради независещи от тях аргументи още не са ги получили.

От Национално представителните организации на и за хората с увреждания (НПОХУ) считат, че препоръчаните текстове отразяват правилно действителната конюнктура и дават по-благоприятни благоприятни условия спрямо тези,. Във връзка с това от НПОХУ показват мнение за поддръжка на законопроекта.

Текстовете се поддържат и от засегнатите институции, излиза наяве от мненията.

„ Считаме, че това е целесъобразна и нужна мярка, поради дългия интервал, през който беше продължен срокът на експертните решения (повече от две години). По тази причина преосвидетелстването на тези лица от органите на здравната експертиза в къс период е доста затруднено. Със законопроекта ще се подсигурява опцията за приемане на допустимата помощ от страната досега, в който ще е обективно допустимо преосвидетелстването на лицата от органите на здравната експертиза “, означават от здравното ведомство.

„ Същевременно смяната е ориентирана единствено към лицата, които по независещи от тях аргументи не са били преосвидетелствани навреме, а не към всички лица, чиито периоди на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК са изтекли. Със законопроекта се основава опция на хората с увреждания, подхванали дейности за преосвидетелстване, да употребяват правата си и най-много нужната им поддръжка за компенсиране на увреждането до издаване на ново експертно решение “, допълват от там.

От Министерството на труда и обществената политика също поддържат текстовете. „ Считам препоръчаната смяна за нужна и навременна, защото от една страна се обезпечава задоволително време на органите на здравната експертиза да освидетелстват подалите заявки лица, а от друга се подсигурява опцията на забележителен брой хората с увреждания да получават обществени заплащания и друга поддръжка “, споделя общественият министър Георги Гьоков.

От Финансовото ведомство пък означават, че текстовете са в областта на подготвеност на министъра на труда и обществената политика и министъра на опазването на здравето, само че показват поддръжка предвид на това, че съгласно предварителната оценка на въздействието към законопроекта препоръчаната смяна не се чака да докара до отрицателно влияние върху държавния бюджет и до преразход на плануваните финансови средства за другите типове поддръжка.

Подкрепа показват и от Агенцията за обществено подкрепяне. „ Важно е да се означи, че с предлаганото изменение за удължение на периода на годност на експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК до 31.12.2022 година ще се даде опция да бъдат обезпечени в най-пълна степен правата на тези лица с увреждания, чиито експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК са изтекли в интервала на удължената епидемиологична конюнктура и които навреме са подхванали дейности по подаване на заявление за преосвидетелстване в период до 15.07.2022 година “, споделят от АСП.

От съсловната организация на лекарите също дават позитивно мнение, с единствената забележка, че направленията, издадени по реда на Закона за хората с увреждания следва да се издават само през медицинския програмен продукт на ОПЛ.

Възражения по текстовете изричат само от Националния застрахователен институт (НОИ). Те означават, че наредбите на нормативни актове, които плануват увеличение на разноските или понижаване на приходите откакто са признати годишните закони за държавния бюджет, за бюджета на държавното публично обезпечаване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, не би трябвало да се планува да влизат в действие по-рано от изменението им или от влизането им в действие за идната бюджетна година.

Въпреки това от Национален осигурителен институт твърдят, че в случай че законодателната смяна бъде призната, те ще се съобразят с нея.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР