Вселената все още крие много непознати и трудно обясними явления.

...
Вселената все още крие много непознати и трудно обясними явления.
Коментари Харесай

Учени заснеха прозрачна галактика без тъмна материя

Вселената към момента крие доста непознати и мъчно обясними феномени. Учените попаднаха на още едно ново изобретение - транспарантна вселена, в която наподобява, че няма тъмна материя.

Учени откриха сигнал от най-първите звезди във Вселената

Марсоходът Opportunity работи към този момент повече от 5000 дни

"Смятахме, че всяка вселена има тъмна материя и че точно тъмната материя е в основата на основаването на една вселена. Тази невидима, мистериозна субстанция е най-доминиращата част във всяка вселена. Затова откриването на вселена без тъмна материя е ненадейно. Това опонира на общоприетите модели по какъв начин съществуват галактиките и демонстрира, че тъмната материя е действителна: тя има свое лично битие, което е настрана от другите съставни елементи на галактиките. Откритието подсказва и че може да има повече от един метод за образуване на вселена ", разяснява Питър ван Доккум, началник на изследването в уеб страницата на НАСА.

Колата на Мъск в Космоса се оказва потребна на учените

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от предстоящото

Галактиката е кръстена NGC 1052-DF2. Учените пресмятат, че тя съдържа единствено 1/400-тна от количеството тъмна материя, което са очаквали да има. Самата вселена е с размерите на Млечния път, само че има 1/200 от броя на звездите. Във Вселената има и други огромни галактики с малко звезди, което ги прави много бледи за телескопите. Нито една сходна вселена до момента обаче не е била откривана без тъмна материя.

Подобни галактики са съвсем невидими за обичайните телескопи. Учените са изработили напълно нов телескоп, който може да ги открива като следи придвижването на звездите. Чрез тази информация учените могат да изчислят и масата на цялата вселена. "Ако има въобще някаква тъмна материя в тази вселена, то тя е доста малко ", добавя Доккум.

НАСА направи най-далечната фотография от Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

След като са разкрили галактиката със специфичния телескоп, учените към този момент са могли да настроят и галактическия телескоп "Хъбъл " към нея, с цел да я снимат. Тя е прегледана и от обсерваторията в Хавай, като не са открити индикации, че е във взаимоотношение с друга вселена.

"Прекарах най-малко час просто гледайки фотографията от "Хъбъл ". След толкоз години работа е необичайност да попаднеш на нещо, което в действителност не си виждал преди. А това нещо е удивително - гигантско тяло, през което мжожеш да виждаш. Дори галактиките зад него се виждат. Това безусловно е транспарантна вселена ", разяснява още Доккум.

Учени засякоха деен радиосигнал от дълбокия Космос

Междугалактическият метеорит озадачи астрономите

Учените нямат съответна визия по какъв начин се е породила NGC 1052-DF2. Тя се намира на към 65 млн. светлинни години от Земята, като е на възраст към 10 милиарда години. Няма признаци, че в нейния център има черна дупка и не наподобява на типична елипсовидна вселена.

Една от теориите на астрономите е, че образуването на транспарантната вселена е било повлияно от намиращата се наоколо гигантска вселена NGC 1052. Друга концепция е, че преминаващ през NGC 1052 газ е фрагментирал галактиката и е отделил от нея NGC 1052-DF2. Учените споделят, че тези теории са единствено нечиста сделка и не изясняват всички характерности, които са открити в транспарантната вселена.

И дребното информация обаче е задоволителна. На нейна база астрономите към този момент проучват 23 други бледи галактики, които са снимани от "Хъбъл ". Досега най-малко 3 от тях наподобяват сходни, което подсказва, че транспарантната вселена най-вероятно не е единствена по рода си.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР