Все още не са отворени центровете, които трябва да преподават

...
Все още не са отворени центровете, които трябва да преподават
Коментари Харесай

Как да прехвърлим детето в дистанционно?

Все още не са отворени центровете, които би трябвало да преподават онлайн Процедурата не работи, би трябвало да чакате най-малко двайсет на 100 от хлапетата да се заразят

Родителите се оказаха в същински безпорядък по тематиката по какъв начин да трансферират децата си в отдалечено образование, в случай че не става дума за целия клас.
В момента наредбите на просветното министерство гласят, че една паралелка минава в електронен вид на образование, в случай че 20 на 100 от децата са заболели. В същото време не е ясно кой заплаща тестванията за Ковид-19 на малчуганите, защото учебното заведение заплаща единствено на учителите.
Много от фамилиите желаят да оставят учениците си вкъщи, само че се оказва, че не е толкоз елементарно. Една от главните аргументи е, че просветното министерство разгласи, че децата, които остават вкъщи, ще бъдат обучавани от отдалечени просветителни центрове, които по този начин и не бяха основани.
Според шефа на Регионалното ръководство на образованието Ваня Кастрева, все още родител, който реши самичък да остави детето си вкъщи и на електронно образование, в случай че целият клас е присъствен, ще получава по-некачествена преподавателска услуга. " Ако родителите желаят детето да учи синхронно, т.е. да следи през камера ставащото в клас и урока, родителите му би трябвало да получат документално единодушие от всички останали родители на възпитаници ", разяснява Кастрева. Тя на няколко пъти към този момент се е сблъскала със случаи, в които родители на деца, които учат присъствено, отхвърлят да подпишат с претекста " Не желая някой да дебне моето дете през камера ". Затова и съгласно нея множеството фамилии, които оставят учениците си у дома, без значение по какви аргументи, няма да получават толкоз качествена просветителна услуга. " Сегашното електронно обучение не е като предходната година, когато всички възпитаници бяха сложени в електронна среда ", разяснява тя. Тази година не може да се чака от един преподавател да преподава първо на целия клас, а по-късно и на учениците, които са онлайн. По-логично е те да получават на първо място задания и планове, които да свършат у дома, което не е същото. Освен това родителите, които желаят сами да спрат децата си от учебно заведение, без целият клас да е под карантина, ще би трябвало да подпишат декларация пред шефа, че ще наблюдават детето да извършва учебните разпореждания.
" Няма логичност, всеки родител би трябвало да може да вземе сходно решение. Вкъщи имаме бебе и възрастни хора, тъй че бихме предпочели второкласничката да не върви в клас ", разяснява пред " Стандарт " майка.
По думите на министър Красимир Вълчев, към 1000 деца учат вкъщи, само че евентуално това е обвързвано и с прекомерно разбърканите стандарти за това по какъв начин би трябвало да се подхожда по време на ковид.
Друг проблем бе провокиран от заповедта, коментирана сред МОН и Здравното министерство, децата да са с маски в двора и без маски в класната стая. Най-съществените мнения бяха по какъв начин учениците ще играят физкултура, само че съответно решение на МОН за това към момента няма.
В същото време профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " ще проучва прегарянето на учителите в България преди и след пандемията на национална конференция във Велико Търново. Целта на конференцията е да проучва голямата заплаха от прегаряне в учителската специалност и да ситуира нова национална политика за предварителна защита на бърнаут резултата у българските учители и шефове. Синдикатите желаят понижаване на натоварването след 50-годишна възраст, както и нова категоризация на учителския труд.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР