Връзкари са назначени към община Луковит и получават заплати, без

...
Връзкари са назначени към община Луковит и получават заплати, без
Коментари Харесай

Общинарят Георги Антонов до Narod.bg: Връзкари лапат заплати без работа, за съветниците няма лев

Връзкари са назначени към община Луковит и получават заплати, без действително да поставят никаква работа. Същевременно общинските съветници в града не са получили полагащите им се хонорари, въпросът е за какво и къде е прокуратурата?

Скандалът лъсна от сигнал до Narod.bg, изпратен от общинския консултант Георги Антонов. Сигналът е препратен до Инспекцията по труда в Ловеч, вижте какво написа нашият четец:

ДО ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ ИНСПЕКЦИЯ Пожарна охрана ТРУДА ЛОВЕЧ

КОПИЕ: ДО ИА,,ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ Пожарна охрана ТРУДА “

До Електронен уебсайт Narod. bg

ЖАЛБА

От Георги Антонов Антонов- ЕГН 620524**** гр. Луковит ул. „ Васил Левски “ №3 тел. 0899116*** имейл [email protected]

Относно: Неизплащане на трудово заплащане на общински консултант

Уважаема г-жо Николова,

С решение №113- МИ/ 29.10.2023 година на ОИК Луковит съм разгласен за определен общински консултант в Общински съвет – Луковит.

През месец ноември т.г. Общинският съвет организира две постоянни съвещания. Практиката е в края на всеки календарен месец общинските съветници да получават полагащото им се заплащане.

Реклама

За изненада на мен, а може би и на огромна част от сътрудниците, за м. ноември 2023 година общинските съветници в Общински съвет Луковит не получиха хонорари. Обяснението на Председателя на общинския съвет доктор Данаил Динков бе, че,,заплатите ще бъдат преизчислени на база бъдещо решение на съвета “.

Съгласно член 34 алинея 1 от ЗМСМА,,Общинският консултант получава заплащане за присъединяване си в съвещанията на общинския съвет и на неговите комисии. Размерът на възнаграждението се дефинира с решение на общинския съвет, признато с болшинство повече от половината от общия брой съветници “.

До приемането на нов устав активността и решение в тази посока в действие е,,стария “,,Правилник за активността на Общински съвет Луковит, неговите комисии и връзките му с общинската администрация мандат 2019-2023 година “

В този смисъл е използвана нормата на чл.22 алинея 1 от Правилника, а точно,,Общинският консултант получава заплащане за присъединяване си в съвещанията на Общинския съвет и неговите комисии. Общият размер на възнаграждението на общинския консултант за един месец е в размер на 30 на 100 от междинната брутна работна заплата в Общинска администрация Луковит за съответния месец. “

Предвид на горното, апелирам да разпоредите инспекция, която да откри:

1. Правомерно ли е не е изплатено заплащане на общинските съветници в Общински съвет Луковит.

2. Какъв е размерът на междинната брутна за м. ноември 2023 година на (подчертавам) лицата включени в структурата на администрацията на Община Луковит?

Защо се постанова сходно конкретизиране? Имам подозрения, че на щат в общината се водят лица, които не правят действителна трудова активност.

Същите са назначени на минимална работна заплата (както се споделя: малко, само че от сърце). Моите подозрения се ускориха от общественото изказване на общинския консултант Д.В., който ги назова,,лица, които работят по време на избори “. Ако има такива, те съществено ще деформират размера на междинната брутна работна заплата.

3. Има ли отговорни длъжностни лица, в случай че заплатите непозволено са спрени?

08.12.2023 година С почитание: Г. Антонов

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР