Войната в Украйна повиши инфлацията в еврозоната през март до

...
Войната в Украйна повиши инфлацията в еврозоната през март до
Коментари Харесай

Войната тласна инфлацията в еврозоната до рекордните 7,5%

Войната в Украйна увеличи инфлацията в еврозоната през март до рекордните 7,5% на годишна база, предава Евронюз, като се базира на данни от Европейската статистическа работа (Евростат).

От редакцията напомнят, че през март предходната година инфлацията в еврозоната е била на равнища от 1,3%, доста под задачата от 2% на Европейската централна банка.

Данните за март на Евростат регистрират следствията от войната в Украйна, която към този момент навлезе във втория си месец без хоризонт за скорошно привършване.

Годишната инфлация – темпът, с който цените на стоките и услугите се трансформират с течение на времето – непрестанно нараства от края на предишното лято, когато несъответствието сред търсенето и предлагането докара до повишаване на цените на природния газ.

Тенденцията се резервира през цялата зима, когато ниските температури усилиха потреблението на електрическа енергия и се утежни доста, откакто президентът на Руската федерация Владимир Путин даде заповед за започване на военна интервенция в Украйна.

Конфликтът тласна възстановяващата се от рецесията с COVID-19 международна стопанска система в неустановеност и разтърсвания, отбелязва медията. Широка гама от западни наказания нарушиха търговията с Русия, главният снабдител на сила в страните от Европейския съюз.

Блокът задоволява над 40% от потреблението си на „ синьо гориво “ от Москва. Макар към сегашния миг да няма наложени наказания за доставките на природен газ, войната ускори неустойчивостта на цените в целия континент.

През обсъждания интервал цените на храните, алкохола и тютюна се усилват с 5% по отношение на 1,1% преди година заради сезонни фактори и по-високите разноски за превоз и торове.

Нито една държава-членка на Общността не е съумяла да избегне високата инфлация, като някои даже записват двуцифрени числа: Литва (15,6%), Естония (14,8%), Нидерландия (11,9%) и Латвия (11,2%).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР