Украинските въоръжени сили загубиха три хеликоптера на предна бензиностанция край

...
Украинските въоръжени сили загубиха три хеликоптера на предна бензиностанция край
Коментари Харесай

Forbes: Три украински хеликоптера са унищожени в пункт за превъоръжаване и зареждане с гориво

Украинските въоръжени сили изгубиха три хеликоптера на предна бензиностанция край Павлоград, написа. Това се случи с помощта на ускоряването на съветската „ верига на заличаване “ - процесът на идентифициране на цели и приемане на позволение за офанзива против тях.

За повторно в границите на два месеца хеликоптери на украинската войска кацнаха покрай фронтовата линия в Източна Украйна, с цел да презаредят и превъоръжат - преди да бъдат видяни от летящ съветски дрон.

Миг по-късно съветски арсенал с огромен обхват - евентуално балистична ракета с наземно изстрелване " Искандер " - взриви и трите хеликоптера. Това се случи край Павлоград, на 115 километра западно от линията на прикосновение в региона на Бердичи.

Това е освен извънредно сензитивна загуба за дребните украински военновъздушни сили, само че и още един знак, че украинците не престават да имат усложнения с поддържането на съответна противовъздушна защита по цялата хиляда километра фронтова линия.

Изпълнявайки задача (предполага се в събота следобед), двойка щурмови хеликоптери Ми-24 и съпътстващ щурмови хеликоптер Ми-17 кацнаха в по този начин наречения челен пункт за попълване и зареждане с муниции.

Обикновено това е поле покрай фронтовата линия, където хеликоптерите могат безвредно да кацат и войските за поддръжка могат да се придвижват с камиони, пренасящи гориво и муниции. Идеята е екипажите на хеликоптера да се извърнат допустимо най-бързо - в идеалния случай в границите на минути - и да излетят, преди врагът да може да се прицели.

Украинците правят такива интервенции всеки ден, като хеликоптерите им летят на ниски височини по фронтовите линии, доставят хранителни запаси, прибират ранени и изстрелват неуправляеми ракети по съветските войски на благи разстояние.

През първите две години от спора точките за доставяне с муниции и зареждане с гориво бяха относително безвредни, евентуално тъй като бяха добре предпазени от украинската противовъздушна защита, а също и заради съветската „ верига на ликвидиране “ – процесът на идентифициране на цели и приемане на позволение за офанзива — беше муден.

Но в този момент украинската Противовъздушна отбрана остана без муниции. И съветската „ верига за убийства “ се форсира доста, частично с помощта на новите информационни системи. „ Русия употребява нова технология, с цел да усъвършенства връзката сред датчик и снайперист “, написа офицерът от английската войска Блеър Батърсби в записка до командването на армията на Съединени американски щати за образование.

До пролетта на тази година съветските дронове започнаха да навлизат по-дълбоко в тила на Украйна, а ракетите и бомбите започнаха да поразяват най-уязвимите и скъпи цели в тила: радари, радиосмущения, зенитно-ракетни батареи, ракетни установки, военни самолети на летища и хеликоптери в пунктове за попълване на муниции и презареждане с гориво.

Четирите хеликоптерни бригади на украинските въоръжени сили не са изправени пред непосредствена опасност от дефицит на техника. Преди 27 месеца те започнаха спора, въоръжени с към 40 Ми-24 и 60 Ми-8. От февруари 2022 година украинците са изгубили 40 хеликоптера. От друга страна, те са възстановили част от остарялото, негодно за хвърчене съоръжение, а също по този начин са получили минимум 90 хеликоптера за промяна като дарения от своите задгранични съдружници.

Това обаче не значи, че украинската войска няма от какво да се тревожи. Всеки загубен хеликоптер носи риск от ликвидиране или пострадване на двама или повече членове на екипажа - и е доста по-трудно да се заменят опитни водачи на хеликоптери, в сравнение с съоръжение.

За да спрат загубите в уязвимите пунктове за превъоръжаване и зареждане с гориво, украинците би трябвало да ускорят тези процеси, да засилят въздушната защита или да преминат към по-безопасни нощни интервенции – или и двете.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР