Войната в Украйна е началото на промяна в света, а

...
Войната в Украйна е началото на промяна в света, а
Коментари Харесай

Проф. Димитър Йончев: Войната в Украйна не е покана за световна война

Войната в Украйна е началото на смяна в света, а не покана за международна война. Това сподели в изявление за БГНЕС специалистът по национална сигурност проф. Димитър Йончев. Той изясни, че съгласно него, президентът Путин с войната против Украйна има една огромна цел - да не допусне разполагане на НАТО до границите на Руската федерация.

" Особено бази, които могат да изстрелват ракети на пет минути от Москва. Всъщност това е главната паника на Русия и тя последователно се усили редом с вълните на уголемение на НАТО. Пет пъти имаме уголемение на НАТО от времето на Студената война и в този момент се стигна до неспособност по-нататък за него да поддържа това положение, защото Русия е нуклеарна мощ и се тормози. Това е обикновено. Достатъчно е да си спомним 1962 година в Куба. 18 ракети беше разположил Хрушчов и изкараха Щатите от равновесие. Беше същински смут по това време и живеехме с мисълта, че войната ще стартира всеки момент. Горе долу сходна е обстановката в този момент ", сподели професорът.

Според него Путин има паника и тя е много мощна. По думите му тази паника не е единствено в него, а в цялата съветска върхушка. " В края на краищата никой не желае нуклеарна война. Иначе съответните цели - Украйна след Майдан много мощно мина надясно и бих споделил мощно надясно. Появиха се подкрепящи Бандера реваншистки сили от войната. Постепенно Украйна изпадна според от този вид мислене. Конкретните му цели сега са, както ги оповестиха - да се денацифицира. Предполагам, че каквото и да се случи оттук нататък стъпката ще бъде дружно с интернационалната общественост да се провежда някаква конструкция, допускам най-хубавата е федеративната, в която въпросните две области Донецк и Луганск да имат някакъв собствен статут, който да им разреши да си изповядват съветската ориентировка, културата. По принцип Украйна без значение от настоящия спор в никакъв случай не е имала различен позитивен вид за развиване с изключение на федериране. С моите студенти 2012 година сме правили доста съществени семинари и когато трябваше да плануват разновидности на развиване - всички единствено в тази посока гледаха. Ние четяхме и международни създатели, тъй като геополитиката е нещо, което си остава за епохи. В този смисъл Украйна е " Руска Македония ", сподели проф. Йончев.

Той отговори на въпрос дали съществува риск от разгръщане на спора и дали би трябвало да се усещат застрашени други прилежащи страни, в това число и такива, които са членове на НАТО. " Особено тези от НАТО - не несъмнено, защото всички си дават ясно сметка, че в случай че има спор с представител на НАТО, се задейства член 5, а от тук Световна война номер 3. Никой няма да тръгне на този риск. Много добре си припомням по какъв начин преди 4 седмици американският президент сподели, че при положение на дребна експанзия, нито един натовски боец няма да тръгне да взе участие във война ", сподели проф. Йончев. Според него това е било сигнал към Путин: " Хайде, Володя, пътят е свободен. Няма да идваме там отсреща ".

Проф. Йончев изясни една международна огромна геополитическа логичност.

" Щатите сега, без значение от това, какво се приказва, геополитически печелят. Икономически печелят. Отделят Европа от Русия. Европа дружно с Русия би представлявала доста сериозен стопански индивид, само че когато е разграничена тази работа, доста по-лесно Щатите постановат своите стопански ползи. Да се готви Китай. Сега е ред Китай да се отделя от Русия. Там ще има някакви опити, само че идващите десетилетия. В Казахстан преди два месеца горе долу това беше задачата, тъй като в случай че би трябвало да бъдем по американски откровени XXI век е отдаден на това да може да се реализира надзор и върху Азия. Тогава към този момент няма да има съревнование на Щатите, само че това става все по-трудно, защото и Щатите не са като по-рано. Светът излиза от това, което беше и не е влезнал там, където ще се успокои. Стоим в едно междучасие. Физиците имат такова разбиране бифоркационна зона. Ако наредите тухла върху тухла, в един миг всяка последваща може да го събори. В един миг сигурно го събаря. Между клатенето и събарянето се назовава бифоркационна зона. Сега сме в такава зона - дали ще се събори светът или ще се направи устойчива колона, следва да забележим. Това е началото на някаква смяна в света, а не покана за международна война ", сподели още проф. Йончев.

Той обърна внимание и на държанието на медиите. Според него за първи път в света имаме същинска война на медийно ниво. По думите му можем да приказваме за осведомителна война. " Доскоро говорихме за хибридна война или за хакерски атаки, в този момент умерено си приказваме за осведомителна война, тъй като в случай че човек следи двата осведомителни източника, вижда безусловно противоположни неща. Не че това е днешна небивалица, само че актуалните средства за разпространяване на информацията дават опция това непрестанно да върви като лавина. Преди доста години посетих един музей в Измир и там имаше показано едно стълкновение руско-турско, където те го печелеха. В музей в Одеса - руснаците го печелят. Не е толкоз мъчно да си го представим. по принцип светът постоянно е по този начин. Има два типа експанзия - едната е неоправдана, другата е оправдана. Неоправдана правят нашите съперници, оправдана - правим ние. Ето в този момент погледнете кой по какъв начин разяснява съветската експанзия. Няма различен метод. Такъв е светът, има постоянно паралелни речници ", съобщи още проф. Йончев.

По думите му светът е комплициран и не знае какво става. " Много приказки, доста закани. Хората желаят да живеят умерено. Това се случва в средата на Европа. Светът по-скоро е сащисан от тази осведомителна лавина, която го заля. Иначе хора като нас - ние сме постоянно подготвени. Вижте какъв брой бързо се справихме. Сменихме си министъра, затворихме съветските канали. Готови сме чистосърдечно да оказваме помощ. Подходихме изцяло демократично ", добави още специалистът.

Проф. Йончев дефинира българската позиция като една от най-веселите. " С очите си видях министър-председателя - млад, сантиментален, леко вторачен мъж, който изяснява, че България за първи път към този момент сама взема решения, самостоятелна е и суверенна и никой не взема решение нейната орис върху цигарена кутия. Аз бях разчувстван, тъй като за 150 години това е първият случай, когато България сама взема решение. Има един инцидентен детайл, то съответствува с позицията на Щатите, само че какво да вършим, като такова е нашето решение. Те да му мислят. Можем да се поздравим - България за първи път е самостоятелна, суверенна и свободна страна. Даже не е нужно българите да гледат съветски малките екрани. За какво им е ", съобщи още проф. Йончев.

По думите му страната ни би трябвало да се провежда по този начин, че всички в крайник да маршируваме и да членуваме всички в Атлантическия клуб. " По-рано беше в Комунистическата партия, в този момент е в Атлантическия клуб. Трябва да се членува някъде ", сподели още проф. Димитър Йончев.

 &t=148s

Професорът отговори и какви са вероятните сюжети за излаз. " Войната върви постепенно, тъй като фактически не е сегашна война. Там няма настъпателна интервенция. Там се движат на пръсти, тъй като тази територия би трябвало да се възвръща и по тази причина там става постепенно. Гледам през вчерашния ден Кадиров моли Путин да го пусне с неговите войски, че за два дни ще свърши всичко. Всяка войска ще го свърши за два дни, в случай че паднат преградите, само че когато би трябвало да пазиш популацията и да внимаваш, това са комплицирани неща. Мисля си, че от тук насетне най-малко още 2 седмици ще има горещи действия и по-късно ще стартира най-вероятно някаква организация за нови избори там. Сигурно някакво ръководство, което ще приказва с едните и с другите. Реално няма да афишира Русия за зложелател, само че съгласно мен 8 години такава тежка агитация там и антируска изключително, си има следите. Бавно ще стават тези неща. Ето да вземем за пример тази част от Източна Германия, която преди време беше отделена, още се отличава от живота в западната. По различен метод виждат света, 30 години минаха. Така че в Украйна няма да е елементарно. За мен е най-важно да се проумее, че не е нужно НАТО и Русия и да имат обща граница, да има ракети от двете страни на границата. Това изнервя света. Независимо какви са бройките на страните, които гласоподаваха в Обединените народи резолюцията като погледнете количествено, стопански, светът сега към този момент се раздвои. Явно ще би трябвало да се търси баланс в тези нови условия. Може би три огромни играча - Щатите, Русия и Китай. Не споделям Европа, тъй като тя е стопански индивид ", съобщи още проф. Йончев.

Той изясни, че е мъчно да се каже, че светът се трансформира от еднополюсен в многополюсен. " Със сигурност може да кажем, че този благополучен интервал във външната политика на Съединени американски щати до Тръмп, си отиде. Тръмп го усети това нещо и прибираше нещата в Америка, само че Байдън е друга работа. Той е от ръководителите, които може да ти издигнат настроението или да си пипат мускулите като Берлускони. Това са подобен вид ръководители, че незабавно виждаш, че от тях нищо не зависи. Такъв е светът в този момент. Големите пари не се виждат. Местят изпод властта, ние гледаме от горната страна и слушаме какво ни споделят ", добави още проф. Димитър Йончев.

Източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР