През последните шест години ФСБ, наследник на руското КГБ, обвини

...
През последните шест години ФСБ, наследник на руското КГБ, обвини
Коментари Харесай

Защо Путин хвърли най-добрите физици на Русия в затвора?

През последните шест години ФСБ, правоприемник на съветското Комитет за Държавна сигурност (на СССР), упрекна дузина физици в държавна измяна. Те са в пандиза от 2018 година, когато Владимир Путин стартира да приказва обществено за производството на нови хиперзвукови ракети в Русия. Мъжете са упрекнати в предаване на секретна информация за оръжия в чужбина. Но техните сътрудници споделят, че са работили надалеч отвън сферата на военните разработки и са били просто учени-теоретици. BBC AFRIQUE изследва държавните секрети, които ФСБ търси в тези интернационалните планове, и беседва с родственици на лишените от независимост учени.

Хиперзвуково оръжие

" За първи път създадохме оръжейни системи за офанзивни удари, каквито светът в никакъв случай не е виждал ", похвали се Путин в изявление за съветската осведомителна организация ТАСС през 2020 година " Днес Съединените щати ги догонват. Това е неповторима обстановка, каквато не се е случвала до момента. На първо място, несъмнено, приказвам за хиперзвукови оръжейни системи за нахлуване.

Журналистът отговори с смешка, перифразирайки Чехов: " Хиперзвуков револвер, окачен на стената в първо деяние, би трябвало да стреля във второ ". Две години по-късно Русия стартира войната в Украйна и интензивно употребява тези хиперзвукови ракети.

През 2005 година Путин за първи път приказва за оръжейни комплекси, които ще " работят на хиперзвукова скорост ". През 2018 година той ги разкри - " без еквивалент в света " - в речта си пред Федералното заседание. На депутатите беше прожектиран симулационен видеоклип на такива ракети в полет към Съединените щати. " Те ще бъдат на практика неуязвими и скоростта им ще бъде хиперзвукова. Ще бъдат като астероид ", сподели той.

Новият стратегически ракетен комплекс със силово и наземно базиране беше наименуван " Авангард ", а авиационният комплекс " Кинжал ", или " Дагер ". Путин приключи речта си със опасност към Запада: " Никой не ни чу. Чуйте ни в този момент! " Той благодари и на оръжейните конструктори. " Всички те в действителност са героите на нашето време. " Оттогава Путин е споменавал хиперзвукови оръжия в речите си най-малко 70 пъти.

През същия интервал, от 2018 година, дузина съветски учени, свързани с хиперзвукови планове, се озоваха зад решетките. Всички са упрекнати в държавна измяна. Няколко души бяха задържани от ФСБ в Централния проучвателен институт по машиностроене (ЦНИИмаш) и Централния институт по аерохидродинамика (ЦАГИ) в предградията на Москва, както и в Института по теоретична механика и приложни науки (ИТПМ) на Сибирския клон на Руската академия на науките в Новосибирск.

Александър Куранов, 76-годишен академик, който е работил по план за хиперзвуков аероплан, беше наказан на седем години затвор по време на развой при закрити врата, който се състоя единствено в две сесии на 18 април 2024 година ФСБ арестува този възрастен академик през август 2021 година " С този метод и други научни области скоро ще бъдат наранени ", споделя сътрудник на един от учените, упрекнати в държавна измяна. Засега те са избрали един от най- " плодотворните " пътища за проучване. Но те в действителност не го схващат и бъркат " хиперзвуков " с нещо напълно друго.

" Хиперзвукът е нещо, за което в този момент сте принудени да вкарвате хора в пандиза ", споделя Евгений Смирнов от правната и правозащитна организация First Division, която поддържа упрекнатите в шпионаж. Преди да бъде заставен да напусне Русия през 2021 година, самият Смирнов защитаваше случаи на държавна измяна в съда, в това число и на учени. Той твърди, че в частни диалози офицери от ФСБ постоянно са признавали, че делата, свързани с продажбата на хиперзвукови секрети в чужбина, се отварят " за облекчаване на желанията на висшестоящите ". " Документите по делото демонстрират, че Русия разполага с доста напреднали технологии в региона на хиперзвуковите оръжия, които нямат еквивалент другаде по света ", изяснява Смирнов. " И се твърди, че ги търсят офицери от задгранични разузнавания. Той прибавя, че следователите не крият обстоятелството, че рапортуват на Путин за всеки случай на държавна измяна, в който са забъркани учени. "

Арестуваните в Новосибирск физици в никакъв случай не са имали нищо общо с " Кинжал ", твърди Владимир Лапигин, някогашен чиновник на ЦНИИмаш, който беше наказан за държавна измяна и освободен при започване на 2020 година " Те се занимаваха с теоретични проучвания и разработки. Всички хора, задържани по отношение на хиперзвуково оръжие бяха доста надалеч от тематиката. "

Адвокат Евгений Смирнов също твърди, че нито един от дузината учени, задържани през последните години за откриване на " тайните на съветската хиперзвукова техника ", няма нищо общо с отбранителния бранш. Учените, задържани по отношение на " новосибирската спекулация ", са просто експерти по аеродинамиката на хиперзвуковите потоци. " Учените учат физически процеси. Да кажем, че им дадем тематика за проучване: по какъв начин някои метали могат да се деформират при хиперзвукови скорости или по какъв начин биха изглеждали зоните на турбулентност. Не става дума за създаване на ракета, а за проучване на физически процеси ", изяснява Смирнов. След това всеки може да употребява техните резултати, споделя той, в това число военни институции, участващи в производството на оръжия.

Но обвинените в делата за държавна измяна са се занимавали с първоначални проучвания и фундаментална просвета, а не с създаване на оръжия. Смирнов изяснява, че задачата на ФСБ е да потвърди, че шпионите търсят тайните на съветските ракети: " Да поласкаят егото, показвайки, че съветските ракети са най-хубавите и че се пробват да ги откраднат ". През пролетта на 2023 година, когато трети мъж измежду тях беше задържан за държавна измяна, учени от Института по теоретична и приложна механика (IMT) взеха решение да напишат отворено писмо и да сигнализират от негово име. Само с помощта на това писмо името му стана обществено притежание: Валери Звягинцев беше под домакински арест, до момента в който други двама сътрудници от ИТПМ, работещи в областта на аеродинамиката, Анатолий Маслов и Александър Шиплюк, бяха в следствения арест от предишното лято.

" Техният опит и професионална известност биха им разрешили да намерят влиятелна и добре платена работа в чужбина. Но те не напуснаха родината. Те посветиха живота си на съветската просвета ", пишат създателите в отвореното си писмо. Но в писмото не се загатва различен физик, подложен в прелиминарен арест от новосибирски съд в същия ден като Звягинцев: Владислав Галкин, доцент в катедрата по петрол и газ на Томския политехнически институт, също е задържан за държавна измяна. За задържането му бе обявено за първи път в средата на декември, макар че той беше зад решетките от 7 април. Галкин не е бил нает в ИТПМ, само че, сходно на другите трима учени, които се появиха на екрана на радара на ФСБ, той работи в региона на хиперзвуковата технология. " Маскирани въоръжени мъже пристигнаха да претърсят къщата в 4 сутринта ", споделя родственик на Галкин, поискал анонимност от боязън за сигурността му. " Те преровиха всичко, което можаха и споделиха, че биха вдигнали и дъските на пода, в случай че търсеха опиати. Всички документи с научни формули, написани върху тях, бяха иззети, дружно с планина от файлове. "

Същите подиуми се случват в дома на различен академик, Владимир Кудрявцев, който беше задържан за държавна измяна през 2018 година Той умря преди делото му да влезе в съда. " Пристигнаха в пет или шест сутринта ", спомня си вдовицата му Олга. " Беше смешно: няма какво да крием. Взеха компютъра, само че нямаше нищо друго. Имах писма, които си писахме, когато бяхме млади, и един сътрудник на ФСБ отдели доста време, с цел да ги изследва деликатно... Приближих се до него и го попитах: " Е, откри ли нещо забавно? Веднага се изчерви целият. " Тя си спомня по какъв начин охранителите я питали " къде са скрити златото и диамантите ". Те даже си пробиха път през купчина пясък, оставена в гаража. Един от роднините на Владислав Галкин споделя, че той първо е прекарал три месеца в изолираност в следствения арест в Новосибирск. След това 68-годишният академик е подложен в килия с още четирима пандизчии. Днес той е в пандиза с 10 други пандизчии. Съпругата на Галкин, Татяна, твърди, че ФСБ й е забранила да разяснява случая, до момента в който той продължава. " Няма да пожертвам, тъй като споделяме молитвите си всеки ден ", сподели тя. " Не познавам сферата му на работа. Не съм физик по обучение. Аз съм историк. " Тя споделя, че до ареста си той продължава да написа и пренаписва публикации. Той завършваше една и тогава възникваше друга концепция: " Ами в случай че бях опитал по този метод? Така работи мозъкът на техника ", споделя тя. Когато не работел, брачният партньор й провел надпревари по шах с внуците си. " Не знам по какъв начин да играя тази игра, върша единствено чернови ", споделя Татяна Галкина. Казала на внуците си, че дядо им е в командировка. " Питат ме: " Къде е дядо, за какво не се е прибрал? Казвам им, че това е просто подобен тип пътешестване.

Хиперзвукова престъпна градация

Галкин е създател на 100 научни публикации, в това число повече от дузина, оповестени във задгранични списания сред 2002 и 2021 година Валери Звягинцев е съавтор на девет от тях. Най - новите му проучвания се концентрират върху цифровите способи в механиката на течностите, газовете и плазмите. Онлайн архивите на Политехническия университет в Томск, където Галкин работи до неотдавна, изброяват повече от 20 от неговите разработки, в това число тези, които той написа със Звягинцев и с Александър Шиплюк от ИТПМ.

Източник от ИТПМ ​​каза пред организация ТАСС, че производството, ангажирано против Звягинцев, може да е стимулирано от публикация, оповестена в ирански вестник през 2021 година Галкин също е оповестен от това списание. Неговите работи и тези на Звягинцев са оповестени на британски език в актовете на годишната интернационална конференция по способи на аерофизични проучвания, която се организира в Новосибирск от 1996 година Тя би трябвало да се събере още веднъж тази година. " Нека да забележим какъв брой задгранични участници ще дойдат на конференцията този път ", разясниха близки до Шиплюк, когато бяха запитани за вероятностите за интернационално съдействие с ИТПМ.

Двамата учени са работили в тясно съдействие. През 2001 година Звягинцев основава и управлява Aero-Fluid Dynamics at High Speeds (динамика на аерофлуид с висока скорост) на института. Шиплюк, бъдещият шеф на Института, пое лабораторията през 2006 година Целият отдел по аеродинамика беше следен от Маслов, който беше заместител -директор на Института за две десетилетия. " Александър Николаевич (Шиплюк) претърпя доста зле новината за ареста на Маслов. Той беше неговият обичан преподавател, неговият теоретичен началник и шеф на най -скъпата му лаборатория ", обявиха членове на фамилията на Шиплюк в отговори на писмени въпроси. Синът на Шиплюк Михаил е студент в трети курс, който също е работил в ИТПМ ​​и сега е в отпуск на университета. Синът на Маслов също е работил в Института най-малко до 2020 година Това, което сплотява тримата задържани мъже е освен работното им място, само че и присъединяване им в " FP7 ", седмата рамкова стратегия на Европейския съюз - Фонд за субсидиране за галактически проучвания. Тази стратегия се ръководи от Института Фон Карман за динамичност на флуидите, основан в Белгия.

Освен ИТПМ, две други научни организации, упоменати по - горе, също участваха в програмата - ЦАГИ и ЦНИИмаш. ФСБ също ги посети и шестима от чиновниците им се озоваха зад решетките, също с обвиняване за изменничество. Всички физици се познаваха. " Познавах ги всички: Звягинцев, Шиплюк, Маслов ", споделя Владимир Лапигин, академик от ЦНИИмаш, който беше задържан за изменничество и по-късно освободен. Вдовицата на Кудрявцев твърди, че брачният партньор й също е бил другар с Маслов от ИТПМ. " Те взеха най - честните, тези, които имаха най -добрата известност в историята на този институт ", съобщи чиновник на ИТПМ, който изиска анонимност от съображения за сигурност. Семейството на Шиплюк беше подкрепено от института персонално и посредством събиране на пари за адвокатските възнаграждения. " В началото се опасявахме, че другите служащи няма да смеят да пресекат улицата, като ни видят. Но това не се е случило до момента.

Неговият случай провокира откровен и бездънен интерес, който не е отминал, даже година и половина след ареста му ", споделят от фамилията. В писмо, което е написал през януари, Шиплюк съобщи, че е получил " толкоз доста писма и пощенски картички от толкоз доста разнообразни хора, че те не могат да бъдат държани в килията, заради разпоредбите на държавната пенитенциарна работа ". Често хората, упрекнати в изменничество, са свързани дружно от ФСБ, съгласно нормалната процедура на проверяващите. Журналистът Иван Сафров, задържан за изменничество и наказан на 22 години затвор, изясни повода: сътрудникът на ФСБ би трябвало да построи " незаконна градация ", което подсигурява, че обвиненият освен признава своята виновност, само че и включва други хора. Това разрешава на проверяващите да започват нови случаи. Вдовицата на Кудрявцев си спомня, че проверяващите са предложили на брачна половинка й съглашение за правно съображение, в което той ще признае виновността си и ще уточни някой различен отговорен. Той е отказал тази договорка.

Други се признават за отговорни, като протежето на Кудрявцев, Роман Ковальов, който даде на ФСБ подвластно удостоверение против някогашния си наставник. Куранов, наказан на 18 април 2024 година на седем години колония със непоколебим режим за изменничество, също избра да си сътрудничи с ФСБ.

Според вестник " Комерсант " и източник от Би Би Си, познаващи документите по делото, Куранов свидетелства против Александър Маслов, 77 година, чието дело за държавна измяна е било обсъждано по едно и също време в същата правосъдна палата. Професор по физика, Куранов е бил шеф на научната изследователска компания " Санкт Петербург " за хиперзвукови системи. Неговият случай е систематизиран, само че през 2021 година Агенция Interfax News оповестява, че съгласно следствието Куранов " е бил зает с хиперзвукови технологии в продължение на доста години и е предавал на задграничен жител, класифицирана информация за тези научни развития ".

През 2001 година, до момента в който е бил основен изпълнителен шеф на изследователска компания по хиперзвукови системи със седалище в Санкт Петербург, Куранов намерено приказва за проби на хиперзвуковия аероплан Ajax и работата му с американските сътрудници. Проектът беше задремал в средата на -90 -те, само че той беше обновен, когато американските военновъздушни сили взеха решение да го поддържат. " Комерсант " отбелязва, че по това време съветските разработчици са били в конкуренция със своите американски и френски сътрудници за приемане на финансиране, частично заради по - ниските бюджети, налични за този тип работа в тяхната страна.

Американските представители, присъстващи на конференция в Санкт Петербург през същата година, обявиха, че Куранов не е скрил задачата си да получи милиони долари вложения от американската войска за неговия план. " Комерсант " цитира Кевин Боукут, основен експерт по хиперзвукови системи в " Боинг " по това време, който съобщи, че интернационалното съдействие е от значително значение за сходни планове, като се вземат поради човешките и финансовите запаси, които изискват. Помолен от Би Би Си да реагира на поредицата от скорошни арести, Боукут избра да не дава отговор на нашите въпроси. От " Боинг " споделиха: " За момента не можем да разясняваме нищо ".

Куранов се надява да успее да създаде функционален първообраз на своя аероплан в границите на десетилетие. Той показва желанието си да стартира договаряния с китайците, които се интересуват от потреблението на съветски проучвания на хиперзвука за цивилен самолети. Споразумение с Китай за сливане на запаси беше подписано през април 2001 година от Анатолий Турчак, който управлява холдинговата компания " Ленинец " и който е татко на настоящия началник на Руската ръководеща партия Андрей Турчак. Две десетилетия по - късно тези, които сходно на Куранов, намерено си сътрудничиха със Съединените щати, Китай и други непознати страни, с насърчението на управляващите, бяха упрекнати в държавна измяна. Сред тях единствен Куранов приказва обществено за присъединяване си в използването на хиперзвукови проучвания към въоръжението. " През идващите 10 до 15 години главната задача на хиперзвука е основаването на хиперзвукова круизна ракета ", сподели Куранов на " Известия " през 2011 година Десет години по -късно той към момента е зад решетките.

" Изглежда, че е задоволително човек да си свърши работата, с цел да стане изменник на отечеството ", възкликва един от роднините на Гaлкин. " Те имат контракт с Политехническия университет, който планува осъществяването на научна работа. И задграничните изявления постоянно са били оценени високо. Времето минава, специфичната военна интервенция в Украйна стартира и внезапно " О, става известно, че сте оповестени в чужбина! Но те бяха тези, които желаеха съветската просвета да бъде интернационална. Той е правил това, което са желали от него. Ако бяха забранили задгранични изявления, той нямаше да разгласява в чужбина. Първо ги натикахме с метлата в задграничните списания, след което ги вкарахме в пандиза за това. "

Авторите на отвореното писмо в поддръжка на учени от MPI означават, че презумпцията за виновност се основава на представянето на отчети на учени по време на семинари и интернационалните конференции, на публикуването на научни публикации в реномирани задгранични списания и тяхното присъединяване в интернационалните научни планове " Министерството на образованието и науката, съгласно нарежданията на президента, дава директни указания на институтите, тъй че те да се ангажират да работят за подсилване на съдействието с чужденци ", изяснява фамилията на Шиплюк. " От своя страна Шиплюк умишлено извърши тази задача. Оценката на риска не беше негова работа. "

Семейството му твърди, че интернационалното посланичество на GPTI е било част от главната длъжностна характерност на Шиплюк. В своето отворено писмо създателите от MPI настояват, че експертната комисия на института неведнъж е потвърждавала, че работата на задържаните физици не съдържа класифицирана информация и че тя не е разкрила такава. Адвокатът на отбраната Евгений Смирнов удостоверява, че същото се отнася и за работи, оповестени в чужбина от задържаните за държавна измяна в ЦАГИ и ЦНИИМаш. И в двата случая това не попречи на ФСБ да стартира наказателно произвеждане въз основа на интернационалните планове на учените. В случая с ЦАГИ сътрудниците на тайните служби дойдоха, тъй като бяха свързани с плана HEXAFLY-INT, ориентиран към създаването на хиперзвукови цивилен самолети. Работата беше координирана от белгийския академик Йохан Стийлант от Европейската галактическа организация. ФСБ реши, че е разузнавач. Йохан Стийлант не отговори на нашите въпроси по имейл и не отговори в LinkedIn. 

Въпреки това Европейската галактическа организация (ESA) ни изпрати този коментар за плана HEXAFLY. " HEXAFLY беше проучвателен план за високоскоростен цивилен въздушен превоз до Mach 8, основан през 2012 година и спонсориран по това време от Европейската комисия и европейски консорциум, управителен от ESA и формиран от разнообразни френски, немски, италиански и английски компании Между консорциума и съветските организации ЦАГИ,Московския Институт по физика и технологии, Института за проучване на полетите и Централния институт за авиационни мотори е подписано настрана съглашение за съдействие. Всички приноси и механически продан са контрактувани и планувани в съглашението за съдействие сред европейския консорциум и съветските субекти. Д-р Йохан Стийлант управлява и координира присъединяване на ESA и напъните на европейския консорциум. ESA е наясно с последващите събития. Също по този начин знаем, че името на доктор Йохан Стийлант е забъркано в това произвеждане. Йохан Стийлант е скъп член на ESA и до момента в който е бил координатор на HEXAFLY той изпълняваше задачата си в сходство с изискванията на взаимно контрактувано съглашение за съдействие и в най-хубавия интерес на всички членове на това интернационално съдействие по това време. "

" Личното ми чувство е изцяло отрицателно ", споделя един от сътрудниците на Владислав Галкин, който пожела да остане неизвестен. " Години наред министерството ни принуждава да публикуваме в задгранични списания и да работим с задгранични учени и това обвързване към момента не е анулирано. Междувременно ФСБ счита, че контактът с задгранични учени и писането на публикации за задгранични списания съставлява изменничество към родината. Има спор вътре в самата система. " Той ни сподели, че МОН не прави нищо за разрешаването му: " В описите на министерството към момента 60% от изявленията са предопределени за задгранични списания. Той прибавя, че MPI е спрял всички контакти и съдействие с задгранични институти и списания и е спрял проучванията си върху хиперзвука.

" Трудно се работи в такива условия. Виновни са не толкоз рестриктивните мерки, колкото неналичието на подробни насоки и ясни закони. Чакаме да настъпи нашия час, само че имаме вяра, че здравият разсъдък ще надделее ", сподели ученият. След публикуването на отвореното писмо на ITPM ​​Кремъл излезе с коментар. " Взехме под внимание апела им, само че спецслужбите работят и извършват отговорностите си. Обвиненията са съществени ", съобщи представителят на президента Дмитрий Песков. Според близки до Шиплюк обаче това е единствено една къса вълна в пресата. Оттогава няма други реакции.

Това писмо е необичаен образец на социална поддръжка за учени, задържани за държавна измяна. ФСБ съумя да изплаши съветските физици, както и задграничните им сътрудници. Адвокатите на вятъра се опитваха да убедят последните да свидетелстват в отбрана по делата за държавна измяна и да оказват помощ на съветските си сътрудници да потвърдят, че споделят с учени, а не с шпиони. Според Смирнов " те са били изцяло ужасени след отравянето на Сергей Скрипал (двоен сътрудник, който съветските сътрудници се пробваха да убият в Солсбъри, Обединеното кралство, през март 2018 г.) " Руските сътрудници на обвинените също като цяло отхвърлят да бъдат очевидци на отбраната в съда и заобикалят да разясняват обвиняването. " Всеки се опасява и се крие в своя ъгъл ", споделя вдовицата на Кудрявцев. Учените се опасяват и през днешния ден. " Поел съм ангажимент към избрана организация, тъй че не мога да разясня ", сподели чиновник на ИТПМ и съобщи, че се опасява от гонене от ФСБ. Друг чиновник сподели, че ще се свърже с нас още веднъж след месец. Други трима не са отговаряли на позвънявания и известия. " Ще ме върнат в пандиза, откакто беседвам с вас ", сподели Владимир Лапигин, някогашният академик от ЦНИИмаш.

" Почти всички случаи на държавна измяна на учени, разкрити неотдавна, са следвали еднакъв сюжет ", изяснява Смирнов. " Агентите на ФСБ са посещавали институтите и са търсели в интернационалните планове, изпълнявани през последните 10-15 години, това, което " най-добре би им свършило работа. Целта не беше да се намерят отговорни, а да се затворят по няколко души от всеки институт ", споделя още Смирнов. След това ФСБ изиска от специалистите да ревизират дали плановете и презентациите, които ги интересуват, съдържат държавна загадка. Коренът на казуса е в изводите, направени от специалистите, които разкриват " тайните ", споделя Смирнов. Тези специалисти постоянно са военни инженери от един от десетките институти на съветската галактическа организация Роскосмос. " Ако един граждански и един боен академик ревизират една и съща работа, военният академик естествено ще вижда някаква държавна загадка или нещо друго на всички места, където огледа, макар че, физиката на военното и гражданското инженерство е безусловно една и съща ", изяснява Смирнов. Експертната комисия ще класифицира като държавна загадка даже информацията, съдържаща се в учебните учебници, споделя Смирнов.

" Представете си, че ви би трябвало таблица за умножение, с цел да напишете презентация и да построите ракета " Буревестник ". Ще употребявате същата технология. " Ето по какъв начин академик, който показва работата си в чужбина или взе участие в интернационален план, бива упрекнат в държавна измяна. Лапигин признава, че логиката на следствията е тъкмо същата, както е разказано нагоре, и си спомня личния си разпит: " Имахме модели за тестване в аеродинамични тръби, които приличаха или на бойни глави на ракети, или на обтекатели. Формата на самите обекти не е загадка. Следователят обаче ми сподели: " Ами това са ракетни бойни глави! Взех молив и споделих: " Ето молив - не е загадка, не е прикрит, не е оръжие. Но в случай че си го забодеш в окото, той става оръжие. Но аз не те пронизвам с него. Затова моливът не може да се смята за класифицирана технология. Фактът, че обтекателят на ракетата има елипсовидна форма, не прави елипсата загадка формула.

Разследващите от ФСБ също са разкрили формата на ракета в проучването, изпратено от Кудрявцев до Института декор Карман в Белгия. Както си спомня вдовицата му, институтът отговаряше за проучването на държанието в турбулентни потоци на модел с форма на подострен конус. Тъй като опитът не проработи, физиците закръглиха конуса, с цел да получат стремежи турбулентен поток. Проучването беше сполучливо, само че ФСБ откри секретна информация: конусът със объл връх към този момент приличаше на ракета. Опитни военни инженери се съгласиха, че държанието на подобен модел в турбулентни потоци би било потребно за тях - и че затова е държавна загадка. " Стойте си безшумно, не публикувайте публикации и не се срещайте с непознати ", споделя Лапигин. " Пишете публикации скрито и ще си получавате заплатата и положителната оценка. Според него това е единственият метод един академик да избегне обвиняването в измяна. " Но това е неприятно за страната ни, тъй като значи, че няма да има прогрес. Това надалеч не тормози всички. Те си мислят, че може да се живее по този начин и не е толкоз зле.

Говорейки за ФСБ през днешния ден, Лапигин напомня, че по руско време сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е отговарял за защитата на държавните секрети в ЦНИИмаш. " Той копираше формули от един учебник в затворен бележник, което ги правеше поверителни. Това обаче не му оказа помощ. " Лапигин е уверен, че това, което през днешния ден ФСБ назовава държавно изменничество, един академик от руската ера би се разминал с неодобрение или в най-лошия случай би изгубил работата си. " Няма метод те да бъдат упрекнати в държавна измяна. "

Стотици съветски учени са напуснали страната след началото на пълномащабната война в Украйна. Но още преди нашествието приключването на мозъци беше поразително: публично изследване през 2018 година сподели, че 800 000 руснаци с висше обучение са отпътували в чужбина. Общо съветските правоприлагащи органи арестуваха 12 учени по обвинявания в държавна измяна. Всички те бяха по един или различен метод свързани с проучването на физиката при хиперзвукови скорости. Трима от тях към този момент са покойници.

По подигравка на ориста ученият Дмитрий Колкер беше измежду определените да вземат участие в телевизионна сесия с въпроси и отговори с президента Путин през 2001 година Той умря малко след ареста си, 20 години по-късно. Освен Кудрявцев там беше сътрудника му от ЦНИИМаш Роман Ковальов - брачната половинка му умря, до момента в който беше в ареста, а самият той умря месец откакто излезе от пандиза. Дмитрий Колкер, шеф на лабораторията по квантова оптика в Института по лазерна физика, беше приет в болница с рак на панкреаса в четвърти етап. Два дни по-късно умря. Преди повече от 20 години Путин към този момент беше президент, а Колкер работеше в Института по лазерна физика. Те приказваха по държавната телевизия по време на първия годишен телефонен маратон на Путин.

" Какво ще се случи с фундаменталната просвета и ще се усили ли финансирането за фундаментални проучвания ", попита Колкер. Путин го увери, че науката е по-важна от петрола и газа " и несъмнено страната би трябвало да обърне нужното внимание на науката. " Държавата дейно обърна внимание на учените, като го направи посредством ФСБ.

Двама учени от ЦАГИ, Анатолий Губанов и Валерий Голубкин, бяха наказани на 12 години в наказателна колония със " непоколебим режим ". Губанов апелира присъдата и юристът му Олга Динзе се надява тя да бъде понижена. На 17 април Върховният съд на Русия анулира решението по делото Голубкин и подреди преразглеждане. Голубкин персонално взе участие в чуването, откакто е изместен от колония в Петрозаводск в Москва. В момента арестуван в пандиза Лефортово, Голубкин ще се възползва от по-добри условия там, в сравнение с в колонията, съгласно Мария Ейсмонт, юрист, профилирана в отбраната на човешките права. " Надяваме се, че лекарите ще го прегледат, ще извършат проби за туморни маркери и че той ще бъде по-близо до околните си, които ще могат да го посещават постоянно ", сподели Ейсмонт. Голубкин беше опериран от рак на дебелото черво преди няколко години. Сергей Мещеряков от ЦНИИМаш получи седемгодишна условна присъда през 2021 година " Той имаше рак. Искаше да отхвърли условната присъда и да се бори ", спомня си Лапигин.

Валери Звегинцев от ИТПМ ​​​​остава под домакински арест в Новосибирск.

Неговият шеф Александър Шиплюк е в ареста на ФСБ в Лефортово, Москва. " Той в никакъв случай не се е оплаквал от изискванията на задържане и през последните 18 месеца свикнахме със обстановката ", изяснява фамилията му. " Той е в килия за двама души, добре проветрена и без проблеми с отоплението. Носим му постоянно пакети с храна или му изпращаме неща, с цел да го поддържаме здрав и да възвърне силите си. " Не постоянно е елементарно да го създадем от Новосибирск, само че сме признателни на фамилията и хората в Москва, които се грижат за него. " През миналата година на Шиплюк е било разрешено да се срещне със брачната половинка си единствено три пъти и с децата си единствено един път. Разрешено му е да организира 10 телефонни диалога с околните си. Синът му Михаил споделя, че татко му е живял единствено за работата си. " Той главно посвети живота си на това. Шиплюк обичаше сноуборда, само че още тогава той съчетаваше това занятие с присъединяване в зимни конференции по физика. Михаил споделя, че книгите, които татко му чете в пандиза, към този момент нямат нищо общо с науката. Започна да се интересува повече от философия и научи наизуст поемата на Пушкин " Евгений Онегин ". " Бащата дава чувство за сигурност. Без него то изчезва и би трябвало да се оправяш самичък, без рамото на татко, на което да се облегнеш ", споделя той. " Липсват ми поддръжката и препоръките му. Пишем си писма, само че не за всичко, а единствено за значителните неща. " Адвокатът на Шиплюк, който не смее да назове името си, твърди, че ученият твърди, че е почтен. Предварителното следствие е към своя край. " Това е всичко, което мога да кажа по процедурни въпроси, защото това не се отнася до материалите по делото. Поел съм ангажимент за неразгласяване, защото съгласно проверяващите материалите по делотот съдържат класифицирана информация. "

77-годишният Анатолий Маслов, сътрудник на Шиплюк в MPI, също беше арестуван в Лефортово, само че следствието към този момент е завършило и делото се гледа през последните седем месеца от съд в Санкт Петербург. Той не призна виновността си. Синът на Шиплюк Михаил също познава Маслов и поддържа връзка с него. " Той не е толкоз прочувствено постоянен и положителен в писмата си като татко ми ", споделя той. Маслов се пази и от Олга Динзе. Тя прецизира, че неговият развой се организира настрана от други каузи на MIPT. " Неговата научна област постоянно е била турбуленцията и няма нищо общо с хиперзвука ", изяснява тя. " Но той беше забъркан в това и някои починаха, до момента в който други би трябвало да дават отговор за дейностите си. " Защитата би трябвало да потвърди, че Маслов няма профилирани знания в съответна научна област - Динзе не можа да посочи коя, защото документите по делото са класифицирани " Той не признава виновността си, няма какво да признае въз основата на фантазиите на прокуратурата ", споделя Динзе. " Когато разбра какво се случва, той беше ужасяващ и равнодушен по отношение на присъединяване си в чуването ", изяснява тя. " Опитваме се да го насърчим и да му кажем, че би трябвало най-малко да създадем процеса неуместен за нашите съперници. "

Владислав Галкин може да вижда околните си единствено през стъклена бариера в ареста, където се намира в Новосибирск. " Той държи телефона от едната страна, а ние държим слушалката от другата ", споделя брачната половинка му Татяна. " Онзи ден си помислих, че мога да напиша писмо. Не знам до кого, може би до прокурора. Но явно не до Путин ", сподели тя. " Мога да ги помоля да ме вкарат в същия следствен арест. Би било доста елементарно - просто би трябвало да заподозреш някого в нещо. " Тя приказва напълно съществено. Измина съвсем тъкмо година, откогато брачният партньор й беше задържан. " ФСБ е в деяние. За да направиш омлет, би трябвало да счупиш няколко яйца. Това е методът, по който вървят нещата в страната сега ", споделя още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР