Белият дом ще разпъне червения килим за първия африкански лидер,

...
Белият дом ще разпъне червения килим за първия африкански лидер,
Коментари Харесай

Президентът на Кения на визита в САЩ

Б елият дом ще разпъне аления килим за първия африкански водач, който ще бъде признат на държавно посещаване от 2008 година насам. Кенийският президент Уилям Руто ще участва на държавна вечеря в Съединени американски щати.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Анита Пауъл в своя репортаж. 

Белият дом е дал на VOA трите си аргументи да избере президента на Кения, с цел да прекъсне близо 16-годишния интервал, през който нито един африкански водач не е бил почетен с сходна аудиенция. Сред тях са общите демократични убеждения на двете държавни управления и сходния им метод към потреблението на частния бранш. 

Но основната причина е неотдавнашното решение на Кения да се утвърди в международен мащаб, като предложи да изпрати 1000 чиновници по сигурността в Хаити.  

" Избрахме Кения по няколко аргументи. Първата е партньорството сред Кения и Съединени американски щати. Бяхме в действителност удовлетворени от метода, по който кенийците се активизираха, с цел да играят водеща роля отвън своя район ", споделя Франсис Браун, която работи като старши шеф по африканските въпроси в Съвета за национална сигурност.  

Анализаторите споделят, че държавното посещаване е значима стъпка в връзките на двете страни.   

" Това е най-високата дипломатическа чест, която нашият президент може да окаже. Подобни визити са индикатор за доста близки и значими двустранни връзки ”, разяснява Камерън Хъдсън от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.   

Браун съобщи, че администрацията се стреми да употребява визитата за реализиране на съглашения в области като технологиите и ръководството на климата. По отношение на задачата за сигурност в Хаити Вашингтон даде знак за своето утвърждение, като даде обещание поддръжка в размер на 300 млн. $. 

При първата си спирка в Атланта президентът на Кения Уилям Руто съобщи, че ще даде приоритет на нуждата от американска помощ за преструктуриране на задълженията на африканските страни, доста от които са към Китай, най-големия заемодател в света.  

Защитниците на правата на индивида в Найроби обаче обявиха пред VOA, че се надяват американското управление да изрази угриженост и във връзка с злоупотребите, осъществявани от кенийската полиция, която поема управлението на задачата в Хаити, опасения, свързани с препоръчаното законодателство, което съгласно тях заплашва свободата на медиите. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР