СподелиВ деня на словото и буквите не знам защо се

...
СподелиВ деня на словото и буквите не знам защо се
Коментари Харесай

Свикнаха ли българите да мъкнат тежкия воденичен камък?

Сподели
В деня на словото и буквите не знам за какво се сетих за румънския почин наказаните да могат да понижават присъдата си, в случай че напишат научна или художествена книга. В рамките на единствено две години затворническата продукция при съседите скочи с над 400%. За този изблик на креативна сила способстваха и много наказани политици. За страдание просветителската мярка бе анулирана през 2016 година и не съумя да се наложи в цивилизования свят.

Може би по тази причина в България има много политици, които вместо незабавно да пишат книги, напълно съществено се готвят отново да ръководят. А акцията за идните избори като цяло доби странна форма. Голяма коалиция от разнородни обединения и свободни електрони (понякога даже с обучение и претенции) се надпреварва да убеждава горкия електорат, че на 9 юни би трябвало безусловно да накаже не някой различен, а ПП-ДБ.
Защо?
Защо и с каква цел не е доста ясно. Едни изясняват, че ПП-ДБ би трябвало да бъдат осъдени, тъй като взели участие в ръководство с ГЕРБ и Движение за права и свободи, които ги употребявали за пререкание на биографии. Но в случай че е по този начин, тогава за какво електоратът да не накаже ГЕРБ и Движение за права и свободи – не е ли по-логично да се санкционират причинителите, вместо съучастниците в препирането на прегрешението?

Други пък желаят наказване за това, че ПП-ДБ не се коалирали задоволително с ГЕРБ и Движение за права и свободи и не им дали „ полагащите “ им се министри. Този мотив пропуща обстоятелството, че ГЕРБ и Движение за права и свободи неслучайно бяха изолирани (поне частично) от властта за към три години. В последна сметка през 2020 година имаше заплаха хората да ги изметат безусловно, а Бойко Борисов даже бе заречен, че ще се „ отдръпна в партията си “. Дума дупка не прави. По-важното е, че някак беше неловко България да бъде ръководена и представляна пред света от призьори на листата „ Магнитски “. Какво се е трансформирало в този момент по този въпрос?

Трети желаят наказване за това, че ПП-ДБ се били корумпирали колкото ГЕРБ и Движение за права и свободи, взети дружно. Тук явно става дума за живописен прийом, прочут като хипербола. Ама в действителност юнашка хипербола.

Кампанията, която тече жизнерадостно в това русло, пропуща обаче един значим миг. В последна сметка електорално наказване за ПП-ДБ би било автоматизиран електорален бонус за ГЕРБ и Движение за права и свободи. А с какво тези две обединения са заслужили подобен бонус?
„ Заслугите “
Не е елементарно да се откри отговор на този въпрос. От трите ръководства на Борисов, две („ Борисов 1 “ и „ Борисов 3 “) приключиха с всеобщи митинги на ръба на сериозна политическа рецесия. При „ Борисов 1 “ „ постната пица “ на Симеон Дянков изкара хиляди на улиците заради некадърност да си заплащат битовите сметки. Уж тази постна пица беше нужна, с цел да ни вкара в еврозоната, само че и това не се случи, тъй като Цветан Василев и Делян Пеевски първо надуха балона на КТБ (с държавна помощ), а след това го спукаха, с цел да си поделят активите. Подялбата не беше по приятелски, а на кг живо тегло на сътрудник, само че в процеса еврозоната стана мираж.

Управлението „ Борисов 3 “ също приключи с всеобщи митинги, само че най-малко финансовата обстановка в страната беше постоянна и огромна банка не банкрутира. За 12 години ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи (от 2009 г.) страната не съумя да влезе нито в Шенген, нито в еврозоната, нито в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Имаше и европейски политици, които просто не биха позволили България, ръководена от Борисов (а да не приказваме за Пеевски), на 100 километра от по-тясна европейска интеграция в каквото и да е.

Единствено ръководството „ Борисов 2 “, дружно с Реформаторския блок, приключи предварително, само че от малко малко обичайно. Е, не напълно, тъй като министър председателят даже в това малко време съумя да изгони реформаторите от Република България, сдружи се намерено с Движение за права и свободи, употребява някои РБ-остатъци за смокинов лист и опропасти конституционната промяна от 2015 година. Всичко това стана солидна основа за ръководството „ Борисов 3 “ (с Движение за права и свободи и „ патриоти “ за цвят), което построи скоростно „ Турски поток “, довърши разпределянето на активите на КТБ, завъртя хазартната спекулация с Божков, избра си Гешев и така нататък

Всичко това не наподобява на достижения, заслужаващи електорален
бонус. Още повече, че в този момент към този момент може да се пресметна напълно тъкмо и обективно каква вреда като загуба на време са предизвикали на България взаимните ръководства на ГЕРБ и Движение за права и свободи:
Брутният вътрешен продукт на България по отношение на междинното за Европейски Съюз
България към 2009 година е на 44% от междинния Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз на глава от популацията (по паритет на покупателна способност). За 11 години, след трите ръководства на Борисов и едното на Орешарски, Брутният вътрешен продукт доближава 54% – горе-долу % наваксване на година. За интервала 2021-2023, когато ГЕРБ и Движение за права и свободи нямат надзор върху властта напълно или отчасти, Брутният вътрешен продукт на България стига 64% от междинното за Европейски Съюз.

Тоест, без ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта България реализира за три години това, което другояче е направила за 11. Само това демонстрира, че страната е изгубила към осем години свястно развиване в интервала 2009-2020. (Дори да се регистрира спадът на популацията, отново загубата на време няма да е по-малка от 5-6 години.)
Доходи и пенсии
По отношение на приходите и пенсиите обстановката е същата. За три години, сред 2021-2024 година, те се подвигат толкоз (че и повече), що се касае за предходните 11 години. За 2022 и 2023 година България е на първо и второ място по растеж на действителните приходи в Европейски Съюз. Това разреши за пръв път (макар и с незначителни стойности) да не сме на последно място в Европейски Съюз по приходи, изчислени през паритет на покупателна дарба. И това стана при опазване на външния дълг на към 24% от Брутният вътрешен продукт на страната. Тези цифри удостоверяват тезата, че в развиването си в интервала 2009-2020 година България е пропуснала години за наваксване по отношение на останалите в Европейски Съюз. Дали са пет или осем години, не е толкоз значимо.
Неравенство
За интервала 2009-2020 година неравенството в България се усилва от 34% до 40% (GINI измерител). За съпоставяне: междинното за Европейски Съюз е 30%, а стойности над 40% са присъщи за страни като Турция и Мексико. От 2021 до 2024 година знакът спадна до 37%. Това значи, че едно ръководство без ГЕРБ и Движение за права и свободи може да в профил в границите на 3 години половината от вредите, породени от ГЕРБ и Движение за права и свободи за 11 години. Не знам по какъв начин да се пресметна това като времева загуба за страната, само че все ще се откри формула.
Корупционни вреди на ръководствата
В интервала 2009-2020 година България купи за 1,2 милиарда лв. два съветски реактора, които не ѝ трябват. Страната построи за 3 милиарда лв. и за своя сметка водопровод за съветски газ, като в този момент се надява той да не последва ориста на „ Северен поток 2 “, тъй като тогава ще си остане неуреден. България опрости на Русия и 1 милиард $ неустойки за прекъсване на газа по съществуващи тръби. През 2014 година банкрутира и бе разграбена КТБ, като българите покриха 4-5 милиарда за избавяне на обстановката през банковите си такси и нулеви лихви по депозити. Ахмед Доган стана притежател на Топлоелектрическа централа, пристанище и леден запас, плюс съвсем екстериториален анклав на „ Росенец “. Аферата „ Божков “ ощети бюджета с 500 млн. лв., само че прокуратурата не съумя да потвърди дали Горанов е взел милиони подкуп от Васил Божков, или е работил просто от положително сърце. А магистралите… (хайде да не издребняваме).

От друга страна, основният секретар на Министерство на вътрешните работи при държавното управление „ Денков “ наподобява е получил безценен часовник като подарък – от някого, който е бил след това оголен като контрабандист. А пък Лорер съумял да си продаде жилището прекомерно преференциално. И най-важното: в Политическа партия обсъждали набирането на дарения от предприемачи. С две думи, цялостна симетричност в корупцията сред ПП-ДБ и ГЕРБ-ДПС…
Важните въпроси
Защо България се е развивала по-бавно и е губила толкоз време в интервала 2009-2020 година? Защо страната е била натоварена с многомилиарден корупционен налог? Това може би са значими въпроси към тези, които се гласят да дават електорален
бонус на ГЕРБ-ДПС предвид на вероятно ново тяхно ръководство.

След толкоз години на усилени тренировки българите може би са привикнали да бягат с огромен и тежък воденичен камък. И дори си харесват сизифовите старания. Воденичният камък е кръговиден, аеродинамичен и в случай че не го изтървеш в някое дере, по надолнище може и самичък да се търкаля. Не е нужна даже сглобка, която като каруца да го носи за по-лесно. Е, към воденичния камък този път евентуално ще се добави и по-ръбест и неопределен варовиков блок, непосредствено от листата „ Магнитски “. Но пък с какво ли обществото не се е справяло до момента: египтяните по какъв начин са пренасяли каменните блокове за пирамидите.

Най-важното е, че това не са процеси, които се случват по наложителност. Свободните хора вършат свободен избор. И четат и пишат книги поради хубостта, истината или публичното богатство. А не с цел да си понижат присъдата.

Коментарът на Даниел Смилов е поместен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР