Военният министър Красимир Каракачанов заминава за Северна Македония. Той ще

...
Военният министър Красимир Каракачанов заминава за Северна Македония. Той ще
Коментари Харесай

Каракачанов отива в Северна Македония

Военният министър Красимир Каракачанов отпътува за Северна Македония.

Той ще посети град Битоля, където ще участва на представянето на книги на военно-историческа тема. Срещата е в Културния дом в Битоля от 12.00 ч. По-късно дружно с представители на локалната общност министър Каракачанов ще уважи паметта на полковник Константин Каварналиев, воин от Междусъюзническата война, умрял през 1913 година за освобождението на Македония.

Каракачанов: Разпоредил съм инспекция дали ген. Стойков е укрил документи

Красимир Каракачанов ще запознае присъстващите на срещата с исторически обстоятелства за персони като полковник Борис Дрангов, изтъкнат пълководец и боен възпитател, известни и по-малко познати дейци на национално-освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия, бележити български офицери, родом от Македония, моменти от войните за национално обединяване на българския народ през ХХ век и други тематики.

Инициативата на Културния център „ Иван Михайлов “, в която се включва министър Красимир Каракачанов (историк по обучение и създател на книги и научни публикации по българска история), цели да подкрепи общото схващане за взаимните исторически дати и събития от двете страни на границата.

По-късно дружно с представители на локалната общност министърът на защитата Красимир Каракачанов ще уважи паметта на полковник Константин Каварналиев, воин от Междусъюзническата война (загинал през 1913 година за освобождението на Македония). Те ще поднесат венци и цветя пред паметника на полк. Каварналиев, който бе възобновен с напъните на Министерството на защитата през 2019 година след десетилетия на забвение.

Битоля е вторият по величина в Северна Македония с население от 74 550. Градът е ситуиран на река Драгор в източната част на котловината Пелагония в подножието на планината Баба (Пелистер). Името произлиза от старобългарското обитѣль, манастир. България има генерално консулство в Битоля.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР