Водещите швейцарски бизнесмени, членове на делегацията на Швейцарския икономически форум

...
Водещите швейцарски бизнесмени, членове на делегацията на Швейцарския икономически форум
Коментари Харесай

Швейцария проучва възможностите за инвестиции в българския ИТ сектор

Водещите швейцарски предприемачи, членове на делегацията на Швейцарския стопански конгрес са в България, с цел да се осведомят от развиване на икономическите връзки с сътрудници от страната ни и вероятности за възможни вложения у нас. Делегацията включва представители на информационни системи за бизнеса, програмен продукт и ИТ услуги, аутомотив,мебели и обзавеждане, банков бранш, заяви Министерството на стопанската система.

През първите шест месеца на 2019 година швейцарските вложения у нас възлизат на близо 70 млн. евро, а страната е измежду 10-те най-големи вложители по мярка на директните задгранични вложения в България от 1996 година насам. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Лилия Иванова с делегация на Швейцарския стопански конгрес.

Зам.-министър Иванова и Доминик Ислер, изпълнителен шеф на Швейцарския стопански конгрес разискаха капацитета за развиване на вложенията и на комерсиалните връзки сред двете страни. „ Само за първите пет месеца на 2019 година стокообменът сред България и Швейцария възлиза на 167.573 млн. евро, като има нарастване със 7.1% “, уточни Иванова. От своя страна Ислер изтъкнал висококвалифицираните фрагменти и икономическата и политическа непоклатимост в страната ни като един от факторите за интереса на швейцарските предприемачи към България. Двамата подчертаха, че взаимоотношението в нововъведенията и цифровият бранш е от основна значимост за двустранните взаимоотношения.

Икономическият заместник-министър сподели още, че българската страна е заинтригувана от привличане на вложения във високотехнологични производства и услуги със междинна и висока добавена стойност. „ Считаме че съществува капацитет за съдействие в ИТ и аутсорсинг, фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия “, добави тя.

По думите й швейцарският бизнес може да се възползва от преимуществата на България като капиталова дестинация, измежду които макроикономическа и финансова непоклатимост, удобен данъчен режим, съществуване на квалифицирана работна мощ и най-ниските оперативни разноски в Европа. Тя показа пред делегацията опциите за вложение в София Тех Парк и в индустриалните зони в страната.

Лилия Иванова посочи, че страната ни е издирван сътрудник в редица интернационалните организации и начинания, измежду които Берлинския развой и Три морета, което е доказателство, че сме благонадежден стопански и капиталов сътрудник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР