Европейският съюз удължи правото на украинските бежанци да останат в

...
Европейският съюз удължи правото на украинските бежанци да останат в
Коментари Харесай

ЕС удължи правото на престой на украинските бежанци до 2026 г.


Европейският съюз удължи правото на украинските бежанци да останат в блока с още една година до март 2026 година, до момента в който войната с Русия опустошава родината им.

Понастоящем към 4,2 млн. украинци са регистрирани като бежанци в целия Европейски Съюз, като максимален брой от тях са настанени в Германия, Полша и Чехия.

" Ден след ден Русия тероризира украинския народ с бомбардировъчната си война. Това не са безвредни условия ", съобщи Никол де Мур, държавен секретар на Белгия по въпросите на убежището и миграцията, в изказване във връзка приемането на разширението.

" Тези, които са избягали от съветската експанзия, могат да продължат да разчитат на нашата взаимност ", добави де Мур, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз до края на юни.

27-те страни членки на Европейския съюз за първи път предоставиха на украинците право на престой в седмиците, откакто Москва стартира тоталната си инвазия през февруари 2022 година Срокът на деяние на мярката трябваше да изтече на 4 март 2025 година

Хората, които се употребяват от краткотрайна протекция, се употребяват от същите права в целия Европейски Съюз, в това число позволение за престояване, достъп до пазара на труда и жилища, медицински и обществени помощи и достъп до обучение.

Последното удължение на периода идва в миг, когато украинските сили се борят да удържат фронтовата линия, а съветските въздушни удари опустошиха енергийната мрежа на страната, принуждавайки Киев да наложи спиране на електрозахранването и да внася доставки от Европейския съюз. | БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР