Внезапно зейнал земен отвор стана причина община Смолян да обяви

...
Внезапно зейнал земен отвор стана причина община Смолян да обяви
Коментари Харесай

Смолян обяви бедствено положение заради зейнала в двор пещера

Внезапно зейнал земен отвор стана причина община Смолян да разгласи през днешния ден отчасти бедствено състояние за дребен сектор от квартал Устово. Решението пристигна към месец след случая, когато в двора на смолянчанина Димитър Петров се случва чудо, колкото любопитно, толкоз и рисково - земята се отваря и гълтам мебелировка. Със заповедта през днешния ден се не разрешава достъпа до парцела. Предстои съществено проучване, а общинската администрация ще търси и средства за подсилване. Наблизо са ситуирани къщи и значими информационни артерии.

Става дума за зейнала карстова пещера с дълбочина минимум 23 метра. Предполага се, че е обвързвана с доста по-голям комплекс от дълбоки галерии. Според геолога Андрей Тахчийски, представен от БНР, денивелацията на повърхността на пропадането и дъното на тунела е 78 метра. " Каквото и да попадне там, няма късмет да бъде извадено. Ако попадне живо създание, там ще си остане ", счита той.

Самият отвор е около 6 кв. м повърхност и непрекъснато се усилва. В деня на случая поглъща печка, пералня, прозорци, порти... За благополучие, тъкмо в този миг човек там не е имало.   
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР