Владимир Путин може да използва ядрено оръжие срещу “половин дузина

...
Владимир Путин може да използва ядрено оръжие срещу “половин дузина
Коментари Харесай

Военен експерт: Отчаян, Путин може да удари половин дузина градове с атомни бомби

Владимир Путин може да употребява нуклеарно оръжие против “половин дузина градове в Западна Украйна ” в финален опит да избегне военно проваляне, декларира за Newsweek специалист по въпросите на нуклеарната война.

Руската войска претърпя редица обрати на бойното поле, като украинските войски напреднаха към южния град Херсон, откакто през септември разгромиха съветските сили в Харковска област. Това породи възходящи опасения, че Кремъл може да прибегне до нуклеарни офанзиви, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести, че рискът от нуклеарна война е най-голям от Кубинската ракетна рецесия през 1962 година насам. В речта си в четвъртък в Ню Йорк президентът съобщи:

“Не сме се сблъсквали с вероятност за Армагедон от времето на Кенеди и Кубинската ракетна рецесия през 1962 година ”.

 

Говорейки за Путин, Байдън добави:

“Имаме човек, който познавам сносно. Той не се майтапи, когато приказва за евентуална приложимост на тактически нуклеарни оръжия или биологични или химически оръжия, тъй като неговата войска, може да се каже, е доста по-слабо ефикасна. ”

Професор Ерик Г. Шведин, който преподава история в Държавния университет на Уебър, Съединени американски щати, съобщи пред Newsweek, че не счита, че Путин би могъл да разположи тактически нуклеарни оръжия на бойното поле или в границите на “демонстрационен удар ”, целящ да сплаши Украйна и Запада. Вместо това, съгласно Шведин, Путин евентуално ще премине непосредствено към нуклеарни офанзиви против огромни украински градове.

“Притеснявам се, че Путин е притиснат в ъгъла във връзка с Украйна, защото въоръжените му сили са изправени пред проваляне ”, сподели Шведин. “Той елементарно би могъл да избере да нападна с тактически нуклеарни оръжия в обезверен опит да промени резултата “.

 

“Моите съмнения са, че той няма да нанесе показателен удар, както предложиха някои, тъй като демонстративният удар единствено демонстрира, че не желаеш да използваш нуклеарните си оръжия. Използването на тактически нуклеарни оръжия на бойното поле е мъчно и изисква добре подготвени бойци, които да се възползват от използването на такива оръжия; руснаците не са в положение да се възползват от такива удари ”, сподели специалистът. “Най-вероятното потребление на оръжията би било да се ударят половин дузина градове в Западна Украйна, което да навреди на опцията за приток на оръжия и доставки от Полша или Румъния. ”

Тактическите нуклеарни бомби са доста по-малки от стратегическите, основани за опустошение на градове, и са предопределени за потребление на бойното поле. Въпреки това, в случай че бъдат употребявани, оръжията ще нарушат табуто върху нуклеарната война, което е в действие от нападенията на Съединени американски щати над Хирошима и Нагасаки през 1945 година

Шведин е създател на книгите “Да оцелееш след бомбата: справочник на радиоактивния жител за нуклеарно оцеляване “ и „ Когато ангелите плачеха: „ Какво в случай че “ в Кубинската ракетна рецесия “.

 

Историкът декларира, че тактическите нуклеарни удари “вероятно няма да доведат ” до капитулация на Украйна, което може да значи, че “разочарованият Путин ще бъде податлив да ескалира и да употребява още повече тактически нуклеарни оръжия ”.

За да се предотврати това, съгласно Шведин западните сили би трябвало ясно да заявят, че потреблението на нуклеарни оръжия няма да ги спре да поддържат Киев.

“Надеждата ми е, че целият свят ще реагира на заканите, че Путин ще премине границата, което значи, че Русия ще бъде страна парий ”, сподели Шведин. “Цялата търговия щеше да бъде прекъсната, без значение от икономическите последствия за националните стопански системи по света, с цел да се наложи срив на съветската стопанска система и промяна на режима. НАТО би трябвало да реагира, като изпрати филантропична помощ на Украйна и продължи да изпраща оръжия, с цел да може страната да се пази сама. Всяка по-силна реакция би ни сложила на стълбицата на ескалацията, а играта с нуклеарни оръжия е обстановка, в която няма победа. ”

 

В събота Рамзан Кадиров, пропутинският силовик, който ръководи съветската Чеченска република, съобщи, че във войната против Украйна би трябвало да се употребяват “ядрени оръжия с ниска мощ ”.

Публикувайки в обществената медийна платформа Telegram, Кадиров съобщи:

“Не знам какво рапортува съветското министерство на защитата на висшия главнокомандващ, само че по мое персонално мнение би трябвало да се подхващат по-драстични ограничения, като се стигне до оповестяване на военно състояние в граничните региони и потребление на нуклеарни оръжия с ниска мощ “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР