През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за

...
През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за
Коментари Харесай

Община Варна кандидатства с проектна идея за 10 милиона лева за закупуване на електрически автобуси

През 2024 година Община Варна кандидатства с планова концепция за създаване на проект за градска подвижност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на към 10 млн. лева и може да бъде обезпечено по приоритет 1 „ Интегрирано градско развиване “ на Програма „ Развитие на районите “. Това заяви по време на събитието „ Капитал Градове “ заместник-кметът с сектор превоз Христо Рафаилов. По негови данни, финансовата рамка на градския превоз е 21 млн. лева от продажба на транспортни документи и 23 млн. лева държавно делегирани средства.

По думите на Рафаилов постигането на устойчива градска подвижност (УГМ) е в основата на стабилно развитите градове, към които се стремим. От друга страна, УГМ е тясно обвързвана с трендовете в градското обмисляне. Йерархичната конструкция на УГМ включва пешеходен, велосипеден и градски превоз във всичките им форми, таксита, коли за краткотрайно прилагане и персонални МПС.

Пешеходният трафик се явява пиедестал на УГМ и е от предпочитана значимост за Община Варна. Затова управлението подчертава върху градската инфраструктура, за която са заложени 104 млн. лева в бюджета за 2024 година, а планове за още 36 млн. лева са планувани от държавния бюджет.

Друг детайл от устойчивата подвижност е велотранспортът, за който във Варна няма добре развита инфраструктура, добави Рафаилов. По думите му съществуващата веломрежа е построена без предварителни изследвания на потребностите на велосипедистите. Затова управлението е в деен разговор с велоклубовете. Целта е да се построи вярната инфраструктура на вярното място, сподели още той и добави, че в бюджета на общината за велоалеи за тази година са планувани 2 млн. лева

Като трети детайл от устойчивата подвижност Рафаилов уточни градския превоз. Според него макар забележителната инвестиция в реализирането на плана за интегриран градски превоз, подобренията през последните години са незначителни и тя не е довела до качествена услуга за жителите. Амбиция на управлението е тази услуга да се усъвършенства, а това минава през възстановяване на ръководството на градския превоз, както и на системата за продажба на транспортни документи.

Когато трите детайла бъдат осъществени, можем да приказваме за реализиране на устойчива подвижност, заключи той. По думите му крайната цел на управлението на Община Варна е еволюиране от подвижност към досегаемост, оптимизация на времето за напредване сред две точки на града, като това би трябвало да премине през комплицирания развой по разработване на напълно нова транспортна скица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР