ВизиткаКонстантин Конов е главен изпълнителен директор на Роберт Бош и

...
ВизиткаКонстантин Конов е главен изпълнителен директор на Роберт Бош и
Коментари Харесай

Бош България: Трансформация чрез иновации

Визитка Константин Конов е основен изпълнителен шеф на " Роберт Бош " и представител на Групата Bosch за България от началото на 2022 година Магистър по компютърни науки от Техническия университет, в продължение на 25 години той работи в IT бранша, като последните 18 години заема мениджърски позиции, в това число ръководещ шеф на " Бош Инженеринг Център София " преди да поеме сегашната си служба. Групата Bosch работи в страната от 30 години, като с времето уголемява активността си и сега има три дъщерни компании с над 900 чиновници. Как се промени бизнесът ви в България за тези 30 години, откогато сте тук?
Bosch започва бизнеса си в България преди 30 години, като първоначално компанията е главно ориентирана към предлагането на разнообразни артикули. За този интервал сполучливо бяха внедрени доста новаторски технологии, които през днешния ден участват във всеки дом или транспортно средство у нас. Това ни трансформира в желана марка в разнообразни браншове на бизнеса, каквито са " Автомобилно съоръжение ", " Електроинструменти ", " Термотехника ", " Сградни технологии ", " Домакински уреди ".

Промяната в бизнеса ни стартира през 2015 година с придобиването на Prosyst - през днешния ден Bosch Digital, благодарение на която показахме, че имаме справедливо място в бъдещето на изкуствения разсъдък и интернет на нещата. Трансформацията ни продължи и безапелационно се затвърди преди 5 години със основаването на " Бош Инженеринг Център София ". Този ход ни трансформира в една от водещите високотехнологични компании в България и в желан шеф. В момента инженерният ни център работи по планове за всички огромни автомобилни производители, като размерът, сложността и употребяваните технологии в тези планове нямат аналог в страната. Така че това е неповторимата смяна, която правим в България през последните години, и мога да кажа, че е в действителност вдъхновяващо да съм част от всичко това.

Потвърждение, че сме на прав път са финансовите ни резултати - компанията усили продажбите си на българския пазар с 57% през 2022 година, достигайки оборот от 295 млн. евро (576 млн. лева.). Растежът се отрази на практика във всички бизнеси на компанията в България, в това число продажбите на локалните сдружения и непосредствено на Групата Bosch у нас.
Реклама
Компанията ни продължава да уголемява своя екип в България и към март 2023 година има над 900 чиновници. Най-голям брой експерти работят в инженерния център в София, който се занимава с разработка на програмен продукт за коли, и проектите са този екип да продължи да пораства с по още към 100 инженери годишно в обозримо бъдеще.
Как новите технологии се отразяват на продуктите и услугите, които оферирате?
- В сегашния миг 70-80% от същността на новите коли се състои от технологии. Дори когато приказваме за смарт приложения за дома и домакинските уреди на Bosch, насоката е да станат интелигентни устройства, употребяващи изкуствен интелект, което е бъдещето.

Технологиите са главният източник на добавена стойност в тези артикули и ще продължат да се развиват от ден на ден. Пример за този прогрес е концепцията за самостоятелни коли - в идващите години множеството коли ще станат значително самостоятелни, като ролята на водача ще понижава дружно с броя на пътните произшествия.

Също по този начин с промените в климата от ден на ден се постанова да се употребяват зелени технологии. В този подтекст Bosch влага съществени старания и вложения освен при батериите, които са на върха на електрификацията, само че и във водородните технологии. Те употребяват водород, с цел да създават електричество посредством горивни кафези, което задвижва електрическия мотор на автомобила, отстранявайки нуждата от батерия. Макар че към момента се развиват, тези технологии се чака да играят забележителна роля в автомобилната промишленост след 5-6 години.
Реклама Защо Групата Bosch реши да сътвори инженерен център в София?
- Със основаването на центъра Bosch даде началото на трансформацията от продуктова във високотехнологична компания в България. Нормалната процедура е центровете на Bosch да се основават към огромни фабрики, като след дълго изследване на пазара се взема решение. В случая българският инженерен център беше основан по-скоро като предприемаческа самодейност и Bosch беше наш сътрудник в реализирането на този огромен и перспективен план.

Основната причина за сполучливото ни показване е, че имаше екип, който можеше да работи и е работил по такива технологии години наред, тъй че се вписахме доста добре в структурите и в средата на компанията. Този предприемачески жанр, дух и метод на работа сега е едно от главните преимущества, които ни отличават.
Инженерният център е най-бързо растящото звено на компанията като личен състав. Как притегляте и задържате фрагменти?
- Преди броени дни " Бош Инженеринг Център София " получи две златни оценки на Career Show Awards 2023 - " Най-добър шеф " и " Най-добър шеф - ИТ ". Това значи, че компанията към този момент се утвърждава като желан шеф и отвън рамките на IT сферата, което е съществено самопризнание за нас.

Какви са преимуществата ни? Смятам, че осигуряваме отлични благоприятни условия за развиване на хората с опит в софтуерния аутомотив инженеринг. Освен това в компанията сме основали неповторима среда, основана на полезности, които са доста близки до фамилните. Насърчаваме другарските връзки и шерването, имаме доста обществени събития, имаме дори лични футболен и картинг тимове, с които се гордеем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР