Вицепрезидентът на държавната петролна компания на Азербайджан Виталий Беглярбеков обяви,

...
Вицепрезидентът на държавната петролна компания на Азербайджан Виталий Беглярбеков обяви,
Коментари Харесай

Азерски газ потича към Европа до 2020 година

Вицепрезидентът на държавната петролна компания на Азербайджан Виталий Беглярбеков разгласи, че работата по построяването на Южния газов кулоар, по който ще се транспортира природен газ от находището Шах Дениз през Турция до Европа, върви по проект.

Това значи, че първите количества азерски природен газ ще доближат до Европа до 2020 година. Още през юли тази година обаче Азербайджан ще стартира да изпраща газ за Турция по газопровода Трансанадолски газопровод (TANAP), прочут още като Южния газов кулоар.

Стойността на газопровода ще е 40 милиарда $.

Последната част от него е правата Баку - Тбилиси - Ерзурум -Истанбул - Европейски Съюз, известна като Трансатлантическия газопровод. За нея към този момент има отпуснато финансиране от Европейската капиталова банка в размер на 1.5 милиарда евро.

Преди месец министър председателят Бойко Борисов бе на посещаване в Азербейджан. Тогава Борисов изрече очакванията си, че Азербайджан ще помогне в газификацията за България.

Президентът Алиев на собствен ред акцентира, че Азербайджан и България са стратегически сътрудници в реализацията на плана за създаване на Южния газов кулоар, който ще подсигурява енергийна сигурност за Европа.

"Очакваме през месец юни да започва построяването на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се подсигурява приемането на контрактуваните 1 милиарда куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз “, изясни пък министър председателят Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР