Новата офанзива на Москва на североизток, започнала в края на

...
Новата офанзива на Москва на североизток, започнала в края на
Коментари Харесай

Анализатори: Русия не иска Харков, целта е да отклони ценни украинските резерви от фронта в Донеск и Луганск


Новата атака на Москва на североизток, почнала в края на предходната седмица, е най-значителното навлизане на съветски сили през границата от началото на пълномащабната инвазия.

Само за два дни Москва е завзела сред 100 и 125 кв. км, които включват минимум седем села, множеството от които към този момент са обезлюдени, настояват двама анализатори, извършващи мониторинг по открити източници.

Вовчанск, един от най-големите градове в региона, чието предвоенно население е 17 000 души, само че останал с едвам 2500 поданици поради войната още преди започнатото от Русия ново нахлуване предходната седмица, се трансформира в основен фокус на яростните сражения, обхванали Харковска област. Към днешния ден в града са останали единствено 200 - 300 поданици, съобщи губернаторът на Харков Олег Синехубов, а съветските сили са се доближили от три страни.

Лошо построените украински укрепления и трайния дефицит на муниции разрешиха на Русия да напредне в региона от петък насам, настояват локални чиновници и бойци. Силите на Кремъл се пробват да отклонят вниманието на украинските войски по продължение на 1000-километровата фронтова линия, до момента в който на бойното поле не дойде огромна партида нова военна помощ за Киев от Съединени американски щати и европейските сътрудници през идващите седмици и месеци, настояват анализатори.

Това трансформира този интервал във опция за Москва и в един от най-опасните за Киев в навлязлата в третата си година война, считат те. Чрез усилване на настъпателните интервенции Русия се стреми да разтегне украинските сили и да направи пробив.

Руските сили настояват, че са завзели още 90 кв. км, което не е доказано от самостоятелни специалисти, уточни АП.

Откриването на нов фронт от две точки по границата с съветската област Белгород е най-лесната тактичност за прилепяне и отклонение на украинските сили от яростните сражения, които се водят в Донецка и Луганска област.

Нахлуването в Харков на процедура притисна украинските сили в района и отвлича скъпи запаси от боевете в региона на Авдеевка и Часив Яр в Донецка област, където настъплението на Русия е доста по-масирано и стратегически значимо, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР