Раиси, на 65 г., беше разглеждан често като възможен наследник

...
Раиси, на 65 г., беше разглеждан често като възможен наследник
Коментари Харесай

Погребаха иранския президент Ебрахим Раиси в най-голямото светилище в Иран

Раиси, на 65 година, беше обсъждан постоянно като вероятен правоприемник на 85-годишния висш началник Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде краткотраен президент до изборите на 28 юни.

На церемонията участваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към постепенно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде заровен в светилището " Имам Реза " със златен купол - мемориал на осмия шиитски имам, който се счита за най-свещеният в Иран. Самият Раиси е роден точно в Машхад.

Телевизионни  фрагменти демонстрираха огромни тълпи, събрани на една от основните улици на североизточния град преди церемонията.

По-рано хиляди отдадоха последна респект, до момента в който ковчегът му мина с конвой през източния град Бирджанд.

В сряда водачи и други високопоставени лица от съдружниците и съседите на страната участваха на възпоменателно събитие в Техеран. Присъстваха и представители на по този начин наречената " Оста на съпротивата ", свободна мрежа от въоръжени групи, които получават ирански оръжия, образование и средства. Сред тях бяха политическият водач на подкрепяната от Иран палестинска въоръжена формация Хамас Исмаил Хания, заместник-генералният секретар на ливанското придвижване Хизбула Наим Касем, представителят на йеменските хуси Мохамед Абдулсалам и ръководителят на паравоенните сили на Ирак за национална готовност Фалех ал-Файад.

Върховният водач на Иран, аятолах Али Хаменей, също управлява молебствия за убитите. Висши западни представители отсъстваха от церемонията в сряда, отразявайки обтегнатите връзки на техните страни с Иран.

Десетки хиляди хора взеха присъединяване в погребалните процесии през последните дни, които държавното управление и държавните медии описаха като демонстрации на национално единение. Много повече хора обаче останаха у дома, като някои даже честваха гибелта на президента, макар че прокурорите предизвестиха, че могат да бъдат съдени, отбелязва.

Милиони презираха Раси за това, че наблюдаваше смъртоносното потушаване на митингите " Жена, живот, независимост ", които избухнаха през 2022 година поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за погрешно носене на забрадката си. Това беше година откакто той встъпи в служба.

Раиси също по този начин беше изправен пред апели за интернационално следствие на хипотетичната му роля в " комитета на гибелта ", който подреди всеобщите изтезания на политически пандизчии през 80-те години.

Периодът му като президент ще бъде запомнен и със задълбочаващите се стопански компликации и невижданата директна военна борба с Израел предишния месец, което породи страхове от районна война, отбелязва още Би Би Си.

Иранските управляващи споделят, че към момента проверяват какво е предизвикало злополуката с хеликоптер, при която той почина.

Осем пасажери и екипаж починаха, когато хеликоптерът, произведен в Съединени американски щати Bell 212, се разруши в планински терен покрай границата с Азербайджан в мъгла и пороен дъжд. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран разгласи петдневен печал за Раиси.

Беше извършена възпоменателна гала и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го разказа като страдалец, който макар превратностите на времето е съумял да " резервира духа на Революцията (Ислямската от 1979 година - бел. ред.) във Външното министерство ".

Амир Абдолахиан беше заровен южно от Техеран в светилището " Шах Абдолазим " в град Рей, пантеон, където са заровени известни ирански политици и създатели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР