Високите цени на горивата и хранителните продукти повишиха инфлацията в

...
Високите цени на горивата и хранителните продукти повишиха инфлацията в
Коментари Харесай

Рекорд за последните 40 години: инфлация от 9,1% във Великобритания

Високите цени на горивата и питателните артикули покачиха инфлацията в Обединеното кралство до 9,1% през май, заяви Националната статистическа работа (ONS) в Лондон. Това е най-високото ниво на инфлацията, откогато се записват данните за повишаването, т.е. от 1997 година. Предполага се, че само през 1982 година инфлацията е била още по-висока.

Очаквания за двуцифрена инфлация

През април цените набъбнаха с 9% по отношение на същия месец на миналата година. " Използваме всички принадлежности, с които разполагаме, с цел да понижим инфлацията и да се преборим с повишението на цените ", сподели министърът на финансите Риши Сунак. " Можем да изградим по-силна стопанска система посредством самостоятелна парична политика, отговорно фискално държание, което не усилва инфлационния напън и посредством дълготрайното повишение на продуктивността и растежа ", съобщи още министърът.

В устрема си да ограничи ценовия напън Централната банка увеличи главния лихвен % към този момент за пети следващ път в границите на седем месеца. Основната рента в този момент е 1,25 %. В средносрочен проект това би трябвало да докара до връщане на инфлацията до равнище от към 2%. Само че към този момент Централната банка чака цените да не престават да порастват. За октомври тя планува равнище на инфлацията от 11%.

Фирмите-износителки с по-слаба конкурентоспособност

Високите равнища на инфлация са изключително тежко задължение за работещите, чиито действителни заплати се „ изяждат “ от повишаването. Към това се прибавят и негативните последствия от Брекзит. Според взаимно изследване на мозъчния концерн Resolution Foundation и Лондонското учебно заведение по стопанска система (LSE), представено от " Гардиън ", излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз е влошило икономическата правоспособност на страната.

Според проучването, работещите в страната би трябвало да чакат средногодишни финансови загуби от над 470 английски лири поради Брекзит - наклонност, която ще продължи до 2030 година. Като се приспадне инфлацията, това би означавало действително понижаване на приходите с 1,8 %. Според изследването това се дължи на понижената конкурентоспособност на английската експортна промишленост в следствие от напускането на Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР