Високите колебания на пазарите на активи вливат сила в зелените

...
Високите колебания на пазарите на активи вливат сила в зелените
Коментари Харесай

Доларовият индекс се върна над 94 пункта

Високите съмнения на пазарите на активи вливат мощ в зелените пари, които нарастнаха мощно по отношение на главните си валутни съперници. Това удостоверява за следващ път световния статус на американския $ като избавително леговище в изискванията на съществени опасения за международния напредък при на несигурността от изхода на президентския избор в Съединени американски щати и на новите офанзиви на COVID-19. Индексът, следящ пазарните котировки на щатския $ към кошницата от най-сериозните му противници, още веднъж е над 94 пункта и е съвсем с 2% по-скъп към 30-и по отношение на 1-и септември - най-големия месечен растеж за последните 14 месеца. Финансовите достижения на американската валута са по-сериозни спрямо тези на всички останали обичайни избавителни пристани за парите на изнервените вложители в бурните интервали за фондовите тържища.

Златото, да вземем за пример, е поевтиняло с съвсем 4% през септември, борсовият показател S&P 500 е паднал с близо 5% през същия интервал, еврото е изгубило жестоко три цента от пазарната си оценка, а цената на японската йена е съвсем непроменена. Десетгодишните щатски облигации влязоха в септември с рентабилност от 0.67% и завършват месеца на 0.65 %.

Наколко са катализаторите на доларовия напредък, изпратил валутата до най-високото й ниво след края на юли. От една страна, откакто загуби 8% от върховата си цена през март, тя е почнала да наподобява относително евтина спрямо другите активи - като златото. От друга страна, японската йена не бе изключително безапелационна като избавително леговище в изискванията на пандемичния колапс на световните цени.

Междувременно започнаха да изчезват голям брой фактори, които правеха зелените пари не чак толкоз атрактивни през последните месеци. Заболелите от COVID-19 в Европа потеглиха бързо нагоре като брой, застрашавайки упованията за по-бърз напредък на еврозоната, които подкрепяха еврото. Тревогите към корав BREXIT пък натиснаха надолу най-много английския паунд. В допълнение, спекулациите за възможни негативни лихви във Англия и Австралия понижиха преимуществата на техните валути за някои вложители.

Доста търговци считат, че еврото е надценено след 10-процентния му напредък от март насам и закриват част от позициите си в единната европейска валута. Други употребяват опцията да продават долари на високи цени тъкмо когато всички купуват. Валутни анализатори показват, че повишаването на зелените пари през последните седмици се е ускорило поради множеството залози, че те ще отслабват, което е провокирало осъществяването на ордери за привършване на позициите.

Телевизионният спор сред президента Доналд Тръмп и неговия противник демократ Джо Байдън тези дни не е повлиял на цената на $, само че е нараснал политическия риск и може да натисне надолу валутата, разясняват наблюдаващи. Всъщност на безредната замяна на обиди и обвинявания реагираха щатските и след това европейските акции, които поевтиняха часове след дебата. Което не учудва Шейн Оливър - началник на капиталовата тактика на AMP Capital. Според него "Байдън се е показал сносно и тържищата са паднали поради възобновените опасения от оспорван избор, от закъснение на изборния резултат и подозрения, че Тръмп ще си тръгне спокойно, в случай че загуби ".

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - предизвести по време на чуване от комисията по стопанска система и парична политика на Европейския парламент на 28 септември, че еврозоната ще остане в дефлация през идните няколко месеца, частично поради повишаването на еврото. Другите виновници за негативната годишна инфлация са "намалението на цените на силата и краткотрайната редукция на ДДС-ставката в Германия ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР