Американските банки разширяват агресивно финансирането на частни компании в Европа.

...
Американските банки разширяват агресивно финансирането на частни компании в Европа.
Коментари Харесай

Уолстрийт навлиза стремително на европейските пазари за частен капитал

Американските банки уголемяват нападателно финансирането на частни компании в Европа. Целта е да надделеят над локалните съперници и да покачат шанса си да завоюват съблазнителни поръчки при всяка свежа вълна от едри обществени предложения.   

Висшестоящи мениджъри на " Голдмън Сакс груп " и на " Джей Пи Моргън Чейз " насочват напъните си към бизнеса на частни излъчвания в изискванията на възраждащата се интензивност на финансовите пазари. Те считат, че увеличеният интерес на частните компании към набирането на пресен капитал ще е освен това от краткотраен напредък. 

Европейските офиси на " Голдмън Сакс " са работили по 18 покупко-продажби, за които са привлекли над 9 милиарда щ. $ от началото на годината против едвам шест договора на обща стойност 1.7 милиарда $ през 2020-а. Американският заемодател е основал и нова група за " различни артикули за ценни бумаги ", който да ръководи европейския му бизнес.   

Въпреки че броят на банкерите, отделени за частните покупко-продажби, остава дребен, личният състав се множи. Конкуретният екип на " Джей Пи Моргън Чейз " за Европа, Близкия изток и Африка, се е нараснал двойно от началото на 2020-а до момента в който в областта на по-широкия бизнес на финансовите пазари не са наети повече банкери.

Новата група за различни артикули на " Голдмън " включва и специалистите, обслужващи прохождащия пазар на обществено търгуваните компании, основани за усвояване или обединение със съществуващи сдружения (SPAC), на който на Стария континент не се следи същия взрив както в Съединени американски щати. Едва 28 такива компании са получили борсова регистрация в района на Европа, Близкия изток и Африка през първите девет месеца на 2021-а, по данни на " Рефинитив ". " Голдмън Сакс " и " Джей Пи Моргън " са били водещи мениджъри надлежно на четири и на седем от тези покупко-продажби. 

Интересът на две от най-големите банкови групи на Уолстрийт към частните предложения е доказателство за растящата зрялост на европейската екосистема от нововъзникващи компании, най-много в областта на технологиите и на опазването на здравето. Европейските компании са набрали частно финансиране в размер на 72 милиарда $ през първите девет месеца на тази година, по данни на " Си Би Инсайтс " - с 82% повече от върха, подложен за цялата 2019-а. 

Освен комисионните от самостоятелните предложения, растежът на едрите частни финансови инжекции предлага на банките и опция да стартират да основават първични връзки с най-обещаващите започващи сдружения преди много по-съблазнителните покупко-продажби за сливания и поглъщания или за първични обществени излъчвания. 

Например, групата за интернационалните разплащания Wise е работила с " Голдмън Сакс " по няколко частни покупко-продажби преди да ангажира банката за водещ управител на директната й борсова регистрация през тази година. Банкерите се надяват да повторят този модел и с някои от последните си клиенти и бъдещи претенденти за първични обществени излъчвания като английската банка Zopa, компанията за парични трансфери Zepz и доставчикът на бакалски артикули Getir.

На Стария континент има към 130 частни започващи компании, оценени на над 1 милиарда щ. $. В целия регион на Европа, Близкия изток и Азия пък се чака броят им да надвиши 250 в границите на една-две години.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР