Креди Сюис груп ще посъветва клиентите на хеджинговия си фонд

...
Креди Сюис груп ще посъветва клиентите на хеджинговия си фонд
Коментари Харесай

Креди Сюис пренасочва клиенти към БНП Париба

" Креди Сюис груп " ще посъветва клиентите на хеджинговия си фонд да се трансферират във френската " БНП Париба " - резултат от решението на швейцарската банка да се отдръпна от този бизнес.

Постигнатото единодушие за прехода бе оповестено публично на 8 ноември и е част от процеса за преустановяване на активността на първичния банков брокер, който загуби милиарди след колапса на Archegos Capital Management - фамилният офис, управлявал персоналните активи на американския вложител Бил Хуанг. Прехвърлянето на капитал от това отделение към по-устойчивият бизнес за ръководство на персонални положения на " Креди Сюис " е в основата на новия стратегически проект на групата, огласен през предходната седмица. Той е част от напъните на банковия ръководител Антонио Хорта-Осорио да остави в предишното един от най-турбулентните интервали в най-новата история на кредитора. 

" БНП Париба " към този момент е по средата на договарянията за покупка на първичния брокерски бизнес на " Дойче банк ", което е част от оповестената през 2019-а стратегия на немската институция да излезе от този бизнес. Тази договорка обаче е по-обхватна, тъй като включва прехвърлянето на активи и на чиновници, а не просто препоръки към клиентите да се пренасочат към френския заемодател. Германският трансфер би трябвало да завърши до края на годината.

В случая с " Креди Сюис " швейцарците са подписали целесъобразно съглашение да " поддържат потребителите на Първични услуги и клиринг на деривативи при избора на различни снабдители на сходни услуги ". Официалното изказване не дава повече детайлности по въпроса. 

Основните цели на поделенията за брокерски услуги на първичния пазар в капиталовите банки е да генерират облаги и да основават връзки с богати мениджъри на хеджингови фондове. Те по предписание имат принос за към една трета от облагите от търговия на акции на Уолстрийт и през предходната година са генерирали съвсем 15 милиарда $, по данни на компанията за проучване на сектора Coalition Greenwich. Бизнесът обаче изисква обилни финансови буфери против евентуални загуби от отпуснатите заеми и за вложения в модерни технологии. 

По оценка на специалисти, съглашението е внимателен танц на " Креди Сюис " в опитите й да се отдръпна от бизнеса, насърчавайки клиентите си да разчитат на съперници за заемането на пари и на на скъпи бумаги като същевремено се пробва да остане състезател при покупката и продажбата на акции и финансови производни. Много консуматори на услугите на швейцарската група към този момент търсят нови източници на заемни средства откакто " Креди Сюис " оряза съвсем на половина размера на салдото на звеното през последните шест месеца, сочат сметки на организация " Блумбърг ".     

" Креди Сюис " е една от дребното интернационални банки, която се опитваше да се конкурира с най-едрите акули от Уолстрийт на пазара на първоначални брокерски услуги. Те ще продължат да печелят пазарен дял от отдръпването на по-дребните противници. През 2020-а трите водещи американски играчи от бизнеса - " Голдмън Сакс груп ", " Моргън Стенли " и " Джей Пи Моргън Чейз " са владеели съвсем 50% от първичния пазар на брокерски услуги, следвани от " Креди Сюис " с към 7.5 %.  

" БНП Париба " е генерирала 2.29 милиарда евро от търговия на скъпи бумаги и от първичното си брокерско отделение през първите девет месеца на 2021-а. Този резултат я подрежда измежду водещите европейски банки, но далеч след трите американски колоси от сектора ( " Голдмън Сакс груп ", " Джей Пи Моргън Чейз " и " Моргън Стенли " ), всеки от които е спечелил по над 8 милиарда $ от тази активност през същия интервал.

Референтното съглашение на французите с " Креди Сюис " ще поддържа напъните на " БНП Париба " да надвиши плануваните за идната година облаги от 3.6 милиарда $, показват анализатори на сектора.

" БНП " има сериозна печеливша процедура да придобива на сметка активи по време на рецесии. Френският заемодател купи първичния брокерски бизнес на " Бенк ъф Америка " през юни 2008-а - в разгара на кредитния конвулсия от финансовата рецесия - договорка, от която получи над 500 клиенти и 300 чиновници. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР