Ветрино. За отбелязване на 184 години от рождението на Апостола

...
Ветрино. За отбелязване на 184 години от рождението на Апостола
Коментари Харесай

В община Ветрино бе открит бюст-паметник на Васил Левски

Ветрино. За отбелязване на 184 години от рождението на Апостола на свободата, по предложение на доктор Димитър Димитров - кмет на община Ветрино, Общински съвет Ветрино взе Решение № 240 по Протокол № 19 от 26.02.2021 година, за създаване на бюст-паметник на Васил Левски, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна .
Официалното разкриване на бюст-паметника на Васил Левски, се състоя на 18 юли 2021 година и стартира с факелно шествие и поднасяне цветя пред паметника на починалите за свободата на България от село Ветрино 1912-1945 година.

Прерязването на лентата и разкриване на паметника направиха доктор Димитър Димитров – кмет на община Ветрино, Николай Катранов – скулптур на паметника и арх. на общината Николай Куцаров. В основата на паметника беше сложена пръст от родното място на В. Левски в Карлово.
Ритуала по освещаване на паметника направиха отец Алексей и отец Димчо от Варненската и Великопреславска епархия.

Програма по случай рождението на Апостола изнесоха децата от ДГ “Васил Левски “ с. Ветрино, детска вокална група „ Цветница “ към НЧ “Просвета 1905 “-Ветрино и рецитал „ Апостолът на Свободата! " в осъществяване на Гергана Калоянова, Божидар Иванов и Мария Андонова.

В знак на благодарност, пред паметника на Васил Левски, бяха положени доста венци и цветя от Общинска администрация – Ветрино, Общински съвет – Ветрино, Детска градина „ Васил Левски “ – Ветрино, Народно читалище „ Просвета 1905 “ – село Ветрино, Народно читалище „ Миролюбие 2015 “ –село Габърница, Кметовете на община Ветрино, Народно читалище „ Нива 1901 “ – село Невша, Народно читалище „ Народна култура 1904 “ – село Млада армия, Народно читалище „ Поука 1919 “ – село Доброплодно, от строителя на паметника Кирил Радев компания „ Квинта-М “ ЕООД, от поданици на общината.

Небето на Ветрино бе огряно от тържествена заря в чест на един от най свидните синове на майка България, на героя, на Апостолът на свободата - Васил Левски! Пример за отдаденост и всеотдайност в името на светлото бъдеще на родината, герой за чиста и свята република! Левски е вечен, посредством своето дело и както е написал неговият другар различен популярен българин Христо Ботев - „ …тоз който падне в пердах за независимост, той не умира… “!

Левски е и вечен във времето тъй като изповядва своето верую, че времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него! Васил Левски живее във всеки български дом. Пред неговото дело се прекланяме всички и тачим паметта му! Паметникът, който се откри в село Ветрино е за памет и прослава, за възпоменание и респект, за образец, за чест и достолепие, национализъм и религия на генерации българи, кои1то милеем за родината си!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР