ВЕИ инсталации в степите на Казахстан ще позволят добив на

...
ВЕИ инсталации в степите на Казахстан ще позволят добив на
Коментари Харесай

Казахстан ще стане най-големия производител на зелен водород


ВЕИ съоръжения в степите на Казахстан ще разрешат рандеман на 3 млн. тона водород годишно
(снимка: Svevind)

Германската компания Svevind разгласи грамаден план за произвеждане на зелен водород в Казахстан. Планът планува внедряване на съоръжение за произвеждане на към 45 гигавата вятърна и слънчева сила в обширните степи на Казахстан, които ще разрешат рандеман на три милиона тона водородно гориво годишно.

Проектът изцяло ще засенчи всички сходни начинания, които сега са в стадий на обмисляне или осъществяване – той има два пъти по-голям индустриален потенциал от Азиатския център за възобновима сила и се чака да генерира пет пъти повече гориво от плана Enegix Base One в Бразилия.
още по тематиката
В момента най-голямата централа за зелен водород в света, канадската Air Liquide, обезпечава единствено 20 MW пикова електролизна мощ – до момента в който планът на Svevind възнамерява да пусне чудовищните 30 GW електролизатори.

Проектът към момента е на ранен стадий. Svevind едвам неотдавна подписа с националната компания Kazakh Invest JSC, откакто през май показа проектите си пред държавното управление на страната. Очаква се общата фаза на разработка, планиране, възлагане и финансиране да отнеме от три до пет години, а построяването и въвеждането в употреба на системата – още пет години.

Защо Казахстан? Този централноазиатски колос без изход на море е 9-та по величина и 18-та най-слабо обитаема страна на планетата с население от единствено седем души на квадратен километър. Безкрайните равнини на казахската степ заемат една трета от страната, а общата им повърхност е по-голяма от целия Пакистан. Освен това Казахстан е най-проспериращата страна в Централна Азия с стопанска система, мощно подвластна от износа на нефт.

Налице са голямо отворено пространство за произвеждане на сила от възобновими източници, комфортни направления за експорт на водород в Азия или Европа и локални амонячни, стоманени и алуминиеви фабрики, които могат да употребяват добития водород.

Освен това всяка страна, която сега е подвластна от износа на изкопаеми горива, би трябвало да възнамерява авансово икономическите си тактики, защото светът ще се стреми да декарбонизира производството през идващите десетилетия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР