Веднъж щом трусовете приключат, последиците от земетресенията могат да бъдат

...
Веднъж щом трусовете приключат, последиците от земетресенията могат да бъдат
Коментари Харесай

Земетресенията помагат на дърветата да растат

Веднъж щом трусовете приключат, последствията от земетресенията могат да бъдат видени в променения пейзаж. Съществуват обаче и някои не чак толкоз явни маркери на сеизмичните промени. И те даже не са геоложки.

Ново проучване откри един много неочакван резултат на земетресенията, който се застоява доста след последния трус – дърветата порастват повече. Причината? Трусовете трансформират подземното количество вода, налично за дърветата.

От много време насам учените подозират, че земетресенията въздействат удобно на дърветата. Как тъкмо? Това към този момент е различен въпрос.

„ Големите трусове могат да усилят захранващите потоци и да издигнат подземните количества вода до по-високи равнища, а това от своя страна дава достъп на корените на растенията да повече вода в една среда, в която тя кардинално е лимитирана “, изяснява екипът от откриватели, управителен от хидролог Кристиян Мор от Университета на Постдам в Германия.

За да ревизират дали земетресенията се отразяват позитивно на дърветата, растящи наоколо до потоци, и негативно на тези, ситуирани на хълмовете, учените вземат решение да проучат Pinus radiata от семейство Борови в Чили. И по-специално – по какъв начин тъкмо извънредно мощното земетресение с магнитуд от 8,8 по Рихтер през 2010 година е засегнало района Мауле.

Проби, взети от сърцевината на дърветата през 2014 година, демонстрират, че тези в долината фактически са се облагодетелствали от повече вода поради земетресението и надлежно – растежът им краткотрайно е бил подтикван. Това е очевидно както в техните пръстени (по-светлите региони са се увеличили), както и в съотношението на въглеродните изотопи в клетките на дърветата.

От друга страна, в границите на същия интервал дърветата по хълмовете не са се облагодетелствали от повече вода и надлежно – не са се справили толкоз добре. Това поддържа хипотезата на учените, въпреки че те признават, че цялостният резултат на земетресението е бил лек и краткотраен – траел е няколко седмици.

Откритията са оповестени в.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР