Вече повече от половин век най-големият в България паметник на

...
Вече повече от половин век най-големият в България паметник на
Коментари Харесай

Преди повече от век: Как Ловеч издигна 10-тонния паметник на Апостола на свободата

Вече повече от половин век най-големият в България монумент на Васил Левски е един от знаците на Ловеч. Издигнат на хълма " Хисаря " монументът припомня, че люляковият град е революционната столица на Апостола на българската независимост. В Държавен списък - Ловеч, се пазят документални свидетелства за построяването на паметника, заяви началникът на отдела Павлина Петрова пред Българска телеграфна агенция.

Бронзовата фигура на Васил Левски е с височина 9 метра, тежи повече от 10 тона и стъпва върху петметров гранитен фундамент, като целият монумент добива внушителни 14 метра, което по размери го прави най-високият монумент на Васил Левски, повдигнат досега. Върху постамента с месингови букви са изписани заветните слова на Апостола " Ако печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си ". По-късно, заради вандализъм, на мястото на месинговите букви е сложена мраморна плоча, върху която е издълбан същият текст, описа Петрова.

По думите й решение за построяването на монумент на Васил Левски в града се взима на 25 април 1959 година от Окръжен национален съвет (ОНС) - Ловеч, по предложение на отдел " Просвета и просвета ". Идеята поражда още при започване на 20-ти век, когато е основан фонд за набирането на средства, само че самодейността остава неосъществена. В резултат на административно-териториалната промяна през 1959 година Ловеч придобива статут на областен град - факт, който несъмнено има удобен резултат освен във връзка с административно-управленското управление, само че също по този начин е тласък за ловчалии да утвърдят престижа на града, обръщайки се към неговото богато историческо и революционно минало, уточни специалистът.

С решение на Изпълнителния комитет (ИК) на Окръжен национален съвет (ОНС) - Ловеч, се дефинира мястото на бъдещия паметник. Това е хълмът " Хисаря ", който е в непосредствена непосредственост до руините на средновековната цитадела. Създава се комисия, която да извърши изследване и да разпореди изработването на плана и осъществяването на скулптурната фигура. В нея е включен и тогавашният ръководител на Комитета по архитектура и благоустройство в София Марин Грашнов, който е родом от Ловешкия край.

На 10 юли 1959 година ИК на Общински народен съвет - Ловеч, утвърждава конкурсна стратегия за план на монумент на Васил Левски, която планува той да бъде скулптурно-архитектурен с колосален темперамент и да е направен от дълготрайни материали. Предоставя се независимост на проектантите да изберат по своя преценка изразните средства и форми, добави Павлина Петрова.

По думите й на 2 февруари 1960 година комисията отхвърля всички показани планове за построяването му и се обръща към Комитета по строителство и архитектура и Министерството на просветата и културата да възложат по свое убеждение проектирането и осъществяването на паметника на колектив от скулптори. Срокът за привършване на дейностите е 30 декември 1961 година

През есента на 1960 година в изложбената зала на Ловеч са показани макети на плановете за изменение на центъра на града и монумент на Васил Левски и са предоставени за разискване от ловешката общност. На 28 септември 1960 година в салона на Общински народен съвет е свикано разширено заседание, на което участват градските съветници, ръководителите на всички икономически, културни и просветни организации в Ловеч, способени механически лица и създателите на самите планове. От показаните макети най-сполучлива се оказва създаването на колектива, в който вземат участие скулпторите Георги Георгиев, Илия Илиев, Иван Кесяков и Димитър Димитров, архитектите Атанас Доросиев и Душко Романов с съветник Милко Георгиев.

В началото на 1961 година на мястото, несъмнено за създаване на хълма " Хисаря " е подложен макет на паметника в естествена величина. " Но наподобява, че креативните и художествени визии на авторския колектив се разминават кардинално с визиите и упованията на част от ловешката общност. Изразител на неодобрението във връзка визията на монумент става ловчалията Васил Димитров Начев, повече прочут с литературния си псевдоним Вишневин ", уточни Петрова.

На 25 февруари 1961 година Вишневин написа писмо до Марин Грашнов, в което споделя, че в плана за монумент Левски е показан като партизанин от най-нов формат, и че ръцете на скулптурите очевидно са шлифовани в извайването на партизански фигури и желаят да си послужат със същия шаблон.

Писмото е адресирано с копие до Тодор Живков, който тогава е първи секретар Централен комитет на Българска комунистическа партия, Антон Югов - министър ръководител на Републиката и Вълко Червенков - заместник-министър ръководител.

На 4 март 1961 година Централен комитет на Българска комунистическа партия отнася въпроса до Министерството на просветата и културата, вследствие на което е образувана комисия от представители на министерството и Съюза на българските художници, която преглежда плана за монумент и прави рекомендации за корекции.

На 3 юли 1961 година в София е свикана нова комисия, този път с присъединяване на представители от Ловеч, която да разиска към този момент направените промени в макета за монумент на Васил Левски. Сред поканените е и Вишневин. В неговия персонален фонд, който се съхранява в Държавен списък - Ловеч, съществува фотография, направена по време на това разискване, на която се вижда макетът на паметника. Прави усещане, че фигурата на Левски от този макет оптимално се приближава до настоящия образ на паметника, което допуска, че създателите са взели под внимание и са отстранили противоречивите от художествена и естетическа позиция несъответствия, сподели началникът на ловешкия списък.

Тя добави, че самото отливане на скулптурната фигура в бронзолеярната на Съюза на българските художници лишава една година и процесът е приключен едвам през ноември 1963 година

До средата на февруари 1964 година четирите елементи на скулптурната фигура към този момент са инсталирани, а довършителните действия по оформлението на паметника и пространството към него завършват към средата на месец май.

Официалното разкриване на паметника е 27 май 1964 година По този мотив в Ловеч идва партийно-правителствена делегация водена от първият секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Министерски съвет Тодор Живков. " Събитието е необятно отразено в локалната преса. Денят е тъмен и дъждовен. Въпреки това още от сутринта тълпи от народ изпълват тесните калдъръмени улички на старинния квартал " Вароша " и стълбите, водещи към паметника. Хора има на всички места даже и по скалите на двата хълма " Хисаря " и " Стратеш ". Церемонията по откриването на паметника е обичайната за подобен жанр събития. След приветствията към формалните лица слово произнася Тодор Живков като в края на речта си пожелава на жителите на Ловеч и жителите от цялата страна да посещават този монумент - реликва и да черпят от него сили, ентусиазъм и сила. Присъстващите отдават респект с едноминутно безмълвие под звуците на траурния химн " Обесването на Левски " в осъществяване на Ловешкия внушителен хор " Панайот Пипков ", паметникът е обсипан с венци и цветя ", описа Павлина Петрова.

И до през днешния ден издигащата се над града фигура на Апостола притегля гости от цялата страната, най-много на 18 и 19 февруари, когато са обичайните събития по отбелязване на годишнината от гибелта на Васил Левски.

В днешния 18 февруари, когато е 149-тата годишнина, програмата в Ловеч ще стартира с патронния празник на ОУ " Васил Левски ". По-късно, от 17:30 часа, по традиция в храм " Успение Богородично " ще бъде отслужена панихида за Апостола. Поклонението с военният обред на паметника на Васил Левски ще е от 18:00 часа, а час по-късно е концертът на квартет " Светоглас " " Любимите песни на Апостола " в Ловчанско читалище " Наука - 1870 година ".

На идващия ден сутринта ще тръгне туристическият поход от Ловеч до Къкринското ханче, през местността " Пази мост ", " По стъпките на Апостола ", проведен от Туристическо сдружение " Стратеш ". От 10:30 часа е гражданското поклонение в историческата околност " Пази мост ", а по-късно и на паметника на Васил Левски в Къкринското ханче.

За девета поредна година вечерта ще се състои възпоменателно факелно шествие " 149 години величие ". Организатор е ловешката патриотична гражданска организация " Ловчанци ". Граждани със запалени факли и флагове ще тръгнат в 19:00 часа от бул. " България " в центъра на Ловеч и ще стигнат до паметника на Апостола, с цел да отдадат своята респект.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР