Във връзка с утежнената пътна обстановка и зачестилите пътнотранспортни произшествия

...
Във връзка с утежнената пътна обстановка и зачестилите пътнотранспортни произшествия
Коментари Харесай

Защо и пандемията не може да спре войната по пътищата у нас?

Във връзка с усложнената пътна конюнктура и зачестилите пътнотранспортни катастрофи (ПТП) екипът на потърси експертното мнение на Диана Русинова, ръководител на Европейски център за транспортни политики, която от дълги години работи в областта на пътната сигурност.

Какви са вашите наблюдения за отминаващата 2020 година по отношение на злополуките по българските пътища?

Ще стартира с малко статистика - ще сравня тази година с 2019 година, когато нямаше пандемия. Нещата наподобяват по следния метод - за предходната година до 1 декември са станали общо 6162 ПТП, а тази година са 5309. Ранените към 1 декември 2019 година са били 7783-ма, а тази година – 6605. През предходната година при произшествия са починали общо 574 души, а до този миг за 2020 година са 442.

Тук огромното предизвикателство е следващата година да съумеем да запазим наклонността за намаляващи случаи, когато бяхме под някакви ограничения напролет. Тогава бяхме лимитирани да пътуваме и отбелязахме най-големия спад. Но през летните месеци отбелязахме растеж на починалите, както и сега има известно повишаване. Септември и октомври бяха доста кървави месеци - приблизително на ден починаха по двама индивида. Голямото предизвикателство и триумф ще бъде да успеем да запазим цифрите от тази година. Лично моето очакване е да има известно повишаване, в случай че няма ограничавания по отношение на пандемията, като ограничаване на пътуванията. Имаме намаляване, само че то не се дължи на ограничения, които сме приложили за трайно преодоляване на пътнотранспортния травматизъм.

Къде са проблемите - при образованието на водачите или при инфраструктурата?

Ако някой излезе да твърди, че казусът е единствено с образованието на младите водачи или единствено с пътищата ни, ще бърка доста. Проблемът е доста необятен, доста изчерпателен и не по-малко сериозен. Ние имаме способността да отхвърляме единия или другия проблем. Като образец ще ви дам, че в Европейския съюз 60% от ПТП са свързани с превишена скорост, а за съпоставяне в България за 95% от злополуките като съществена причина се показва превишената скорост. В страните членки на Европейски Съюз за 30% от ПТП се дефинира като аргументи инфраструктурата и неточности при планирането, при нас единствено за под 1% от злополуките признаваме, че аргументи са инфраструктурата и неточности при планирането. Аз бях шокирана, когато през 2018 година при тежката злополука край Своге такава причина не беше изтъкната, а на всички беше ясно, че точно инфраструктурата е повода за произшествието.

Наблюдаваме доста сериозен проблем със статистиката, а когато имаме неверна статистика и неверни аргументи, ние няма по какъв начин да търсим вярното решение на казуса. Трябва да се търси сложен вид за решение на проблемите. Ние имаме доста остаряла инфраструктура тук-там, в доста неприятно положение, което води до неточности на водачите и ПТП. Наблюдава се липса на задоволително възобновяване на пътната маркировка, което въздейства изключително през нощта и при неприятно време, когато водачите са изморени повече, тъй като те се взират търсят до къде се популяризира широчината на пътя. Има неверно сложени пътни знаци, даже псвевдопътни знаци, които не дават отговор на никакви нормативни условия. Като доста тежък проблем се обрисува, че в България се икономисват пари, като слагаме по-малки пътни знаци, в сравнение с би трябвало. В същото време и инструкторите споделят, че образоват вярно, страната споделя, че не позволява неточност и позволява на пътя единствено годни водачи, а в това време всички виждаме какъв брой доста починали и ранени на пътя има.

Вашите препоръки към водачите за празниците?

Ако желаеме да сме с околните си и да не станем жертва на ПТП, би трябвало да бъдем извънредно деликатни и внимателни на пътя и да знаем, че зимната гума може да избави човешки живот, че би трябвало да съобразяваме скоростта с неприятната инфраструктура и да знаем, че някой може да не е почистил платното. Все още се караме чия е отговорността за разнообразни неща, само че в това време водачите би трябвало да поемат със личния си живот тази отговорност. Загубихме задоволително животи в тази пандемия, по тази причина ние би трябвало да дадем нещо от себе си, с цел да понижим жертвите на пътя, защото страната надали ще го направи, с цел да може да имаме едни хубави празници със фамилиите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР