Проблемът с липсата на медицински специалисти през летния сезон по

...
Проблемът с липсата на медицински специалисти през летния сезон по
Коментари Харесай

Проблемът с липсата на спешни екипи по Черноморието, се задълбочава

Проблемът с неналичието на медицински експерти през летния сезон по Черноморието, изключително в Спешната помощ, се задълбочава. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска.

Тя беше потърсена за коментар, откакто по-рано през днешния ден от съюза изнесоха данни, че 50 % от местата в незабавните центрове у нас от години стоят незаети.

По думите на Пехливанска, казусът по Черноморието е изключително осезателен през летния туристически сезон, когато стотици хиляди туристи умножават броя на популацията, а спешността не може да се поеме поради неналичието на задоволително екипи в " Спешна помощ ".

Преди години, с цел да подкрепят сътрудниците си, се командироваха лекари от София по морето, само че, доколкото разбирам, това в този момент няма да случи. За образец ще посоча Филиала за Спешна здравна помощ в Несебър, където през целия летен интервал са единствено два незабавни екипа на промяна. Имайки поради, че през летните месеци популацията се усилва съвсем тройно в този регион, тези два екипа не могат да обслужат нуждаещите се, бави се обслужването и на адресите и на незабавното превозване, изясни тя.

Няма задоволително искащи лекари, няма искащи медицински сестри, които да работят в " Спешна помощ " и позициите остават незапълнени, разяснява Пехливанска. 

На национално равнище в системата трайно липсват 500 лекари, макар че заплатата на доктор в кола за спешна помощ доближи 4000 лева, демонстрират данни на Съюза на парамедиците. Оттам показват, че в множеството страни от Европейския съюз от дълго време е изработен разбор, че лекарският труд в колите за спешна помощ е извънредно безценен и по тази причина там са оставени единични лекарски екипи, които поемат единствено строго профилирани случаи. Във всички останали обстановки спешността се обезпечава от парамедици. Парамедикът не може да размени лекаря, само че специфичното му образование разрешава стабилизиране, поддържане на виталните индикатори и незабавен превоз до най-близкото лечебно заведение, където потърпевшият се поема от подготвен лекарски екип. Доказано е, че в страни, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при произшествия е намаляла с над 70 %, прибавиха от Съюза на парамедиците. 

Работата в кола за спешна помощ е тежка, лекарят би трябвало да работи при напълно други условия на труд, съобщи Пехливанска. Според нея казусът може да се реши само с внедряването и регулирането на специалността " Парамедик ".  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР