Във Франция общият брой жълти жилетки, участвали в събота в

...
Във Франция общият брой жълти жилетки, участвали в събота в
Коментари Харесай

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция - по-масови от преди

Във Франция общият брой " жълти жилетки ", взели участие в събота в деветия митинг, е бил 84 хиляди, което е с 34 хиляди повече от предходната седмица, оповестиха от полицията. По нейни данни общо в страната са били арестувани 244 души, 200 от които са оставени в ареста. В  Париж това са надлежно 156 и 74 души от протестирали  осем хиляди " жълти жилетки ".

Демонстрациите се организираха в Париж, Страсбург, Лион, Бурж, Бордо, Тулуза, Нант, Лил и редица други градове. В редица от тях - главно в Париж и Бордо, се стигна до конфликти с полицията, която използва сълзотоворен газ и водни оръдия против протестиращите.

Мащабни акции се организираха и в по-малки градове като Бурж, където имаше над 6 хиляди протестиращи, а конфликтите с полицията продължиха до късно вечерта през вчерашния ден.

Общият брой на потърпевшите при вчерашните протестни шествия е 24-има. 22-ма от тях са със междинна тежест на наранванията, а двама са в тежко положение - 1 служител на реда и 1 протестиращ, които са получили сърдечни пристъпи по време на акциите.

В Париж походът на жълтите жилетки потегли от министирството на стопанската система и финансите  щъм Бастилията, а оттова - към Елисейските полета. В крайната точка от маршрута им - Триумфалната арка, полицията неведнъж разпръсваше редиците им с водни оръдия и сълзотворен газ.

Протестиращи пък нападнаха публицисти, както и предходната събота. Така във Руан е бил нападнат екип на телевизия Ел Се И, а в Париж манифестантите са нападнали снимачен екип на Бе Еф ЕМ. Във връзка с това управленията и на двете медии са подали тъжби в полицията с искане виновниците да бъдат открити и осъдени.

Протестите на жълтите жилетки започнаха в средата на ноември на предходната 2018 година. Първоначално стачкуващите желаеха по-високи заплати и обществени помощи, а също по този начин се опълчиха на нарастването на цените на бензина. Тогава недоволни от обществената политика на управляващите се причислиха към митингите. На фона на митингите във Франция беше натрапен мораториум върху увеличението на цените на горивата за шест месеца, а управляващите също се съгласиха да усилят минималната заплата. Протестите обаче продължиха.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР