Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация,

...
Варшава и нейните партньори не могат да изключат умишлена провокация,
Коментари Харесай

Полша не изключва провокация в случая с руската ракета

" Варшава и нейните сътрудници не могат да изключат умишлена провокация, когато става въпрос за съветска ракета, която съгласно известията краткотрайно е прелетяла през полското въздушно пространство по време на масираната офанзива против Украйна на 29 декември. " Това споделя шефът на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивиера в изявление за телевизия TVN24, представено от БГНЕС.

При следващата огромна офанзива против Украйна на 29 декември Русия изстреля 158 безпилотни летателни апарата и ракети, 114 от които бяха свалени от украинската противовъздушна защита. Полски публични лица настояват, че една от съветските ракети е пресякла границата с Полша, преди да се върне назад.

По думите на Сиевера полските управляващи " разполагат с задоволително информация, с цел да потвърдят, че тази ракета е изстреляна от съветски системи ".

" Трудно е да се допусна, че пресичането на 40 км от границата е било инцидентно ", разяснява Сиевера. На въпрос дали случаят може да е бил целенасочена провокация, Сиевера отговори: " Не мога да го изключа. Съюзниците също не го изключват. "

Той свързва случая с неотдавнашните промени в полското политическо управление. След 8-годишно ръководство на консервативната партия " Право и правдивост " (ПиС) през декември коалиция от предходни опозиционни партии сформира ново държавно управление с министър-председател Доналд Туск.

След случая полските военни направиха претършуване за възможни остатъци от снаряда в източната част на Люблинското воеводство, като заключиха, че " не е открито нищо, което би могло да заплаши сигурността на жителите ".

Москва отхвърли да даде пояснение за случая, като изиска " съответни доказателства ", че ракетата е съветска.

Руската ракета е летяла над територията на Полша 3 минути, като за това време е минала 40 км. - след което е се е върнала назад към Украйна, уточни Варшава след случая. " В 7:12 ч. локално време откъм границата с Украйна бе открито нарушаване на полското въздушно пространство от обект, който напусна територията на Полша след по-малко от три минути ", заяви генералният щаб в обществената мрежа " Екс ". И добави: " Идентифицираме го като съветска управляема ракета. През цялото време траекторията на ракетата беше следена от радарни системи, както полски, по този начин и съюзнически. Системите за противовъздушна защита бяха в подготвеност. "

При различен случай на 15 ноември 2022 година по време на предходен масиран съветска ракета прелетя на полска територия, убивайки двама цивилни. По-късно полските проверяващи стигат до заключението, че това е бил подведен украински противовъздушен снаряд, изстрелян, с цел да пресече съветската офанзива.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР