Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна

...
Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна
Коментари Харесай

Във Варна задържаха Нихат, осъден на затвор в Турция за трафик на хероин

 Варненският областен съд прегледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на турския жител Нихат О. на управляващите в Турция за изтърпяване на влезнала в действие присъда от 7 години и 6 месеца " отнемане от независимост “ за съучастничество в трафик на огромно количество опиати, оповестяват от пресцентъра на институцията.

ВОС дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “ до привършване на производството му по екстрадиция. Той е бил разгласен за интернационално търсене с алена бюлетина от Интерпол-Анкара.   

Нихат О. е роден в Силистра, само че е с турско поданство. Същият е бил арестуван на 03.01.2020 год. от чиновници на Трето районно управление (на МВР) - ОДМВР Варна. 

Престъплението, за което е бил наказан 64-годишният мъж е наказуемо и по българското законодателство. 

От молбата на турските управляващи е видно, че лицето е с влезнала в действие присъда на 21.04.2015 год. Той се е укрил от правораздаването на страната, чийто жител е, като освен това е нарушил наложената му мярка за процесуална насила - възбрана за овакантяване на Република Турция. Деянието, за което Нихат и съучастниците му са били наказани, е осъществено на 25.06.2012 год. При полицейска инспекция на автомобил с тайник, квалифициран от групата за преместване на опиати от Турция през България за Холандия са били открити 21 пакета хероин с тегло 10 кг. и 500 грама. 

За посоченото закононарушение отминалостта за наказателно гонене в Турция е с 20 години и изтича на 21.04.2035 год. 

Съдебният състав на Варненски областен съд реши всички показани доказателства и мнения и откри, че настояването за краткотрайно задържане на Нихат О. е съобразено с условията на Закон за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и че е налична влезнала в законна мощ присъда. От писмените доказателства по делото се откри, че във връзка с Нихат О. Турция е дала гаранции, че ще изиска връщането му в страната за изтърпяване на наказването. 

ВОС дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “, с цел да бъде обезпечено явяването на лицето на делото, на което ще се преглежда всъщност настояването на турските управляващи за екстрадицията му. 

Определението на съда може да се апелира в тридневен период пред Апелативен съд- Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР