Варна. Международната платформа КинеДок представя непоказвана досега селекция от документални

...
Варна. Международната платформа КинеДок представя непоказвана досега селекция от документални
Коментари Харесай

„Кино вторници“ с документалните филми от КинеДок ще се провеждат във Варна

Варна. Международната платформа КинеДок показва непоказвана до момента селекция от документални филми във Варна. За поредна година планът събира най-хубавите заглавия от Централна и Източна Европа в различни пространства из цялата страна, оповестиха уредниците .

Домакин на поредицата „ Кино вторници “ в морската столица е The Bookstore (ул. „ Преслав “ 12). Прожекциите са всеки вторник до края на годината, с начален час 19:00 ч.

На 16.11 ще бъде показан филмът на Невен Хитрец „ Бутни-дръпни “, разказващ за конфликта на едно хърватско семейство с просветителната система. Историята на пораснало дете-чудо, изправено пред провокациите на психологично заболяване, е документирана в чешкия филм „ Соло “, програмиран на 23.11. Филмът печели голям брой награди, измежду които „ Най-добър документален филм “ на MakeDox и Международния фестивал за писмено кино в Ихлава.

Цялата стратегия на „ Кино вторници “ с КинеДок във Варна е във Фейсбук събитието – https://fb.me/e/QrrlAhCr, а повече информация за филмите може да бъде открита на формалния уебсайт https://kinedok.net/selection/selection-2021.

Годишната селекция включва значими истории от 6 страни в района (Чехия, Словакия, Румъния, Хърватия, Унгария и България), уловени със средствата на изобретателната документалистика. От 2017 година насам единствено в България са осъществени над 300 прожекции с над 5000 фенове. Филмите се демонстрират на различни места, отвън обичайните киносалони: галерии, питейни заведения, читалища, музеи, в паркове, на покриви, измежду разкопки, даже в пандиза!

За уредниците от българска страна от „ Активист 38 “, планът е значима идея, с която с изключение на да обогатяват локалната кино просвета и да развиват нови публики, се стремят и да засилват гражданското общество. Екипът на компанията работи на интернационално равнище, като продуцира филми със мощно изразена социално-политическа позиция, номинирани и награждавани на едни от най-големите международни кинофестивали като Кан, Локарно, Юг от Югозапад (SXSW), Американски кино институт и доста други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР