Върховният касационен съд преустановява използването на Единната информационна система на

...
Върховният касационен съд преустановява използването на Единната информационна система на
Коментари Харесай

ВКС преустановява използването на Единната информационна система на съдилищата

Върховният касационен съд прекратява потреблението на Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) до премахване на пречките за пълноценното ѝ потребление. Това става със заповед на ръководителя на съда Лозан Панов. Новопостъпилите каузи ще се образуват посредством Автоматизираната система за ръководство на делата (АСУД), а заведените в ЕИСС каузи и преписки ще бъдат трансферирани в АСУД.

В претекстовете на заповедта се показва, че ЕИСС не способства за реализирането на електронното правораздаване, както е планувано посредством Единния портал за електронно правораздаване. Тя няма потенциала да обезпечи на жителите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правораздаване и не способства за ефикасната работа на съдиите във Върховен касационен съд, като не им дава пълноценно опцията да правят нужните процесуални дейности и удостоверителни изказвания, съгласно нормативните условия.

При потреблението на ЕИСС са установени още опасности по отношение на нейната сигурност, които са от естество да обиден обективната самостоятелност на съда. Използването ѝ би трябвало да бъде прекратено с оглед правилото за гарантиране на обективен развой от самостоятелен и неутрален съд, според член 6 § 1 от Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР