Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на председателя на Комисията

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на председателя на Комисията
Коментари Харесай

ВАС: Пиарът на КЗП освободен незаконно

Върховният административен съд (ВАС) анулира заповедта на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), с която непозволено е прекъснато служебното правно отношение на дългогодишния PR на институцията Габриела Руменова.

Комисията е наказана да заплати разноските за двете правосъдни инстанции по делото в размер на 2290 лв. , като настрана от това служителят може да потърси и компенсации . Обществени средства са изразходвани и за възнаграждения на особено наетата от КЗП адвокатска фирма за процесуално посланичество , макар че разполага с цялостен отдел юрисконсулти.

Според Върховен административен съд, откритите в хода на делото условия сочат за превратно практикуване на власт , изразяващо се в преследването на цел, друга от тази на закона .

Габриела Руменова е PR на КЗП от 2006 година , след като са се сменили четири управителни състава на контролния орган. През това време тя осъществяваше ежедневна дейна връзка с представители на медиите и редица осведомителни и информационни акции за правата на потребителите.

През 2021 година служебното и състояние е променено и тя е преместена в деловодството с претекст, че КЗП няма потребност от чиновник за връзки с обществеността заради пандемичната конюнктура в страната . Само четири дни по-късно с трето лице е подписан цивилен контракт с предмет на активност в региона на връзките с обществеността .

Два месеца след тази рокада служебното правно отношение на Руменова е прекъснато с различен абсурден претекст, а точно – за ускоряване активността на деловодната обработка на документите, би трябвало да се редуцира точно нейната щатна численост за „ старши специалист “ и да се сътвори нова за „ старши експерт “, за която се изисква по-ниска подготовка.

Становището на прокуратурата също сочи, че издаденият акт е предписан в нарушаване на материалния закон и неговата цел, демонстрация е на административен произвол и корист с властови пълномощия и нарушава условията на Административнопроцесуален кодекс органът по назначението (председател на КЗП по това време е Димитър Маргаритов) да упражнява своите права, без да вреди на страната и обществото и на правата и законните ползи на други лица.

„ Заведох делото, с цел да защитя правата си, само че и с цел да дам образец на хората в сходна обстановка, че би трябвало да отстояват ползите си. Благодаря на юриста ми Искра Кишкова за изключителния професионализъм, възприятие за правдивост и силата, която отдели да води това дело. Благодаря и на сътрудниците от медиите, които ме подкрепяха интензивно в тази борба, траяла близо две години и половина. “, споделя Габриела Руменова.

Журналистическата колегия дефинира Габриела Руменова като един от най-хубавите специалисти по обществена връзка в България поради нейните професионални и личностни качества, с които е позната и упражнява тази активност в продължение на 15 години.

Габриела Руменова е лекар по публицистика, магистър по електронни медии и бакалавър по „ Връзки с обществеността “. Има специализации в региона на аудио-визуалните изкуства, фотографията, интегрираните маркетингови връзки, отбраната на персоналните данни и др.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР