Дискусията Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти събра

...
Дискусията Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти събра
Коментари Харесай

Среща на памет и бъдеще в българския павилион на Венецианското биенале

Дискусията „ Помнене и свидетелстване - местни и световни контексти " събра в културен център „ Дон Орионе ", където е ситуиран българският павилион на Венецианското биенале за изкуство, създателите на сполучливия план - Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, комисарят на българското присъединяване доктор Надежда Джакова и кураторът Васил Владимиров. Техни посетители и участници в креативния диалог бяха генералният ни консул в Милано Анна Паскалева, проф. Илияна Кръпова от университета „ Ка Фоскари ", особено пристигнали за диалога от България - проф. Венелин Шурелов, проф. Даниела Колева, доктор Валентин Калинов, Красен Станчев и госпожа Елза Джерманова, щерка на една от основните героини в инсталацията „ Съседите " - Цветана Джерманова.

Д-р Надежда Джакова откри полемиката като поздрави всички присъстващи с най-българския празник - 24 май. Генералният консул на България в Милано Анна Паскалева, пристигнала особено за събитието, акцентира смисъла на „ Съседите " като мотив да се заприказва за страната ни с почитание и възхита на 11-ото й присъединяване в международния конгрес за модерно изкуство.

Кураторът на плана Васил Владимиров съобщи, че най-ценното качество на инсталацията е, че внушението и въздействието й са многопластови и човек всякога открива нещо друго.

Проф. Илиана Кръпова показа, че в чужбина е нужна по-голяма символика и знаковост при честването на 24 май. Както и съгласуваност с тематиките и подтекста за персоналната и групова памет.

Лилия Топузова, която от 20 години събира, обработва и придава научна тежест на потърпевши от комунистическия режим, избра да показа Елка Джерманова като косвена жертва на потисническия режим.

Проф. Даниела Колева, също дълготраен откривател на интервала на социализма, акцентира, че инсталацията „ Съседите " основава памет, само че и избавя памет. И дава опция на хората, мълчали до в този момент, да получат поле за изява.

Проф. Венелин Шурелов назова планът „ Съседите " манифест и урок за модерно изкуство, което не може да бъде превърнато в комерсиална стока. То е изкуство като маратонско съревнование!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР