С традиционен пикник в Парижкото предградие Моранвилие, посветен на светите

...
С традиционен пикник в Парижкото предградие Моранвилие, посветен на светите
Коментари Харесай

Родният език зад граница: Как училища в Париж пазят българската култура?

С обичаен пикник в Парижкото предградие Моранвилие, отдаден на светите братя Кирил и Методий и тяхното дело българската общественост във френската столица ще означи Деня на славянската книжовност и просвета. Събитието ще се организира в неделя, 26 май, и в програмата ще вземат присъединяване българските учебни заведения в Париж. С част от тях и тяхното дело ви среща Йорданка Костадинова.

 

Пет български учебни заведения в Париж пазят българските просвета и език на стотици километри от страната ни. Първото от тях – „ Кирил и Методий “ съществува към този момент 18 години.

17-годишният Александър учи от първи клас във Франция, само че за всички тези години оттатък граница пази любовта към родния език.

В българското учебно заведение „ Иван Вазов “, което неотдавна означи 10-ия си рожден ден с осъществявания на актьори от България, учителите всеки ден работят, с цел да запазят българския език.

Сред гостите на тържеството беше и българската писателка Здравка Евтимова, ръководител на журито на Международния книжовен конкурс „ Вълшебното перо “, което образователното заведение провежда.

Отправят и предизвикателство към всички българи по света за 24-и май – в границите на 24 часа да създадат връх по гледане на песента „ Вазовчета “, чийто текст е основан от възпитаници на учебното заведение.

 

Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР