На 27 юни Софийската филхармония закрива сезона си с премиера

...
На 27 юни Софийската филхармония закрива сезона си с премиера
Коментари Харесай

Софийската филхармония закрива сезона си с Емил Табаков и Емануил Иванов

На 27 юни Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Бузони в осъществяване на носителя на премията " Феручо Бузони " Емануил Иванов под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков

Маестро Табаков добавя програмата на вечерта с " Мечти " - Прелюдия за оркестър в ми мажор, оп. 24 от Александър Скрябин.

Концертът за пиано на Бузони е едно от най-мащабните творби, писани в миналото в този род. Времетраенето му е към 70 минути, като петте елементи се извършват без спиране по напътствие на композитора. Написан е за пиано, огромен симфоничен оркестър и мъжки хор в последната част, чиято партия е върху немския текст от поетичната драма „ Аладин “ (1805) на известния датски стихотворец Адам Йоленшлегер (1779 – 1850), съвременник на Гьоте.

Концертът е написан в духа на късния романтизъм с извънредно огромна техническа трудност.

За първи път е изпълнен на 10 ноември 1904 от Берлинската филхармония в един от концертите за съвременна музика в Берлин, който Бузони провежда, солист е композиторът, диригент е Карл Мук Година по-късно творбата е показано и в Амстердам от оркестъра на „ Концертгебау “, дирижиран от Бузони, със солист Егон Петри.

Само две години след основаването му Концертът за пиано оп. 39 е оповестен от „ Breitkopf & Härtel “ (1906), само че през идващите десетилетия творбата има относително малко осъществявания заради огромния състав и комплицираната соловата партия. От 80-те години на ХХ век насам ползата към концертното му показване и звукозапис нараства. Концертът в никакъв случай не е изпълняван в България.



Емануил Иванов притегли вниманието на интернационалната музикална общественост откакто получи първа премия на 62-то издание на интернационалния конкурс за пианисти " Феручо Бузони “ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни задължения в някои от най-престижните зали в света. Част от премията му е и солов концерт в “Ла Скала ”, състоял се през 2021 без аудитория заради пандемията, само че излъчен онлайн.

Роден е през 1998 в Пазарджик. Уроците му по пиано стартират на седемгодишна възраст. Смята наличието на симфонична музика в своето детство, изключително тази на Густав Малер, за основен фактор в артистичното си развиване. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави благодарение на Галина Даскалова в родния си град, а по-късно работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с цялостна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под управлението на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и други

Емануил Иванов взе участие в доста фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали – „ Херкулесзал “ в Мюнхен. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е притежател на награди от влиятелни интернационалните състезания като " Алесандро Казагранде ”, " Скрябин-Рахманинов ”, " Лист-Барток ”, " Млади виртуози ”, " Дину Липати ”, на премиите „ Кристална лира “ и „ Млад музикант на годината “, както и на влиятелни награди във Англия като “Musicians’ Company Silver Medal ” и “Carnwath Piano Scholarship ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР