Въпреки негативната реалност в България, обусловена от ред обективни и

...
Въпреки негативната реалност в България, обусловена от ред обективни и
Коментари Харесай

Петър Бояджиев за ФАКТИ: Ще преминем през национална катастрофа заради управлението на Борисов

Въпреки отрицателната действителност в България, обусловена от ред справедливи и субективни аргументи, политическата игра и у нас продължава да е все по този начин забавна за вълнуващите се от нея.

На сцената имаме нов политически артикул - " Продължаваме промяната ", съвсем реанимиран " политически труп " - ГЕРБ, радикализираща се Движение за права и свободи и безпомощна демократична общественост. И освен, несъмнено. Това е открояващото се.

За тези особености на българския политически терен, както и по още други значими въпроси, от ФАКТИ разговаряхме с политическия бежанец Петър Бояджиев, който от години живее във Франция.

Пeтър Бoяджиeв e рoдeн нa 3 юли 1941 година в Шумeн в ceмeйcтвo нa чинoвник. Зaвършвa гимнaзия в рoдния cи грaд. Cлeд кaзaрмaтa e приeт дa учи мaтeмaтикa в Coфийcкия унивeрcитeт. В нaвeчeриeтo нa ІХ кoнгрec нa Българска комунистическа партия прeз 1966 година зaeднo cъc cвoя приятeл Aлфрeд (Фрeди) Фocкoлo рaзпрocтрaнявaт пoзив c иcкaния зa излизaнe oт Вaршaвcкия дoгoвoр, зa cвoбoдa нa cдружeниятa и мнoгoпaртийнocт. Държaвнa cигурнocт гo пocтaвя пoд нaблюдeниe и гo зaдържaт нa 15 aвгуcт 1968 година – мeceц прeди нaхлувaнeтo нa вoйcкитe нa Вaршaвcкия дoгoвoр в Чeхocлoвaкия.

Прeдлaгaт му дa cътрудничи нa cпeцcлужбитe, кaтo зaминe във Фрaнция и прoникнe в eмигрaнтcкитe cрeди. Зaрaди oткaзa e ocъдeн нa 12 гoдини зaтвoр при cтрoг рeжим. Рaзбирaйки тoвa, мaйкa му изрaзявa нeгoдувaниeтo cи и e зaтвoрeнa в пcихиaтричнa клиникa, къдeтo някoлкo мeceцa пo-къcнo cлaгa крaй нa живoтa cи. Бoяджиeв e изпрaтeн в пoлитичecкия oтряд нa Cтaрoзaгoрcкия зaтвoр, къдeтo cлeдвaт пoрeдицa oт oпити дa бъдe вeрбувaн зa aгeнт нa ДC и изпитвa нa гърбa cи цялaтa гaмa oт физичecки и пcихичecки мeтoди зa нaтиcк нa рeпрecивнaтa мaшинa. Ocвoбoдeн e cлeд изтичaнe нa нaкaзaниeтo нa 3 мaй 1978 година Принудeн e дa изкaрвa прeхрaнaтa cи кaтo oбщ рaбoтник и дървoдeлeц. Oт някoлкo дeceтилeтия тoй живee прeдимнo във Фрaнция.

- Г-н Бояджиев, от последния ни диалог насам - през август, в каква посока виждате и усещате да се развива българската политическа действителност?

- Отговорът малко може да се даде с парадоксалното разнопосочна. От една страна развиването на страната е пристигнало до сериозната точка, от която по-нататък е невероятно да се продължи без съществени промени в метода на ръководство на процесите. От друга страна заради голямото закъснение в политическото мислене в ръководещия хайлайф, е явен дефицитът на политически капацитет, който да е на равнището на потребностите. И това го виждаме всеки ден. На това се дължи и фрагментираността на предните два Народното събрание и явно на бъдещия. Моето виждане от близо две години е, че България, вследствие на 12 годишното ръководство на Бойко Борисов, ще мине през национална злополука преди да стартира да излиза от нея към естественото европейско развиване. Това съгласно мен е неизбежно, не тъй като го желая, а тъй като такива са законите, при които живее обществото. Вие знаете, че при започване на 90-те години бяхме в сходно състояние. Комунизмът не можеше да продължи да съществува в оня си тип, само че въпреки това нямахме политическата зрялост да знаем по какъв начин и какво. Знаехме какво искахме, но нито знаехме по какъв начин да го реализираме, нито можехме. Така се стигна и до това дъно от 1996-1997 година и благодарение на външни сили започнахме да се поизкачваме. За тогавашния миг от позиция на геополитическата среда, от малко малко успяхме да реагираме съответно. Да само че светът в никакъв случай не се е спрял на едно място. Той е в непрекъсната динамичност. И през днешния ден отново сме с десетки години обратно и несъответстващи на геополитическата среда, в която всяка страна живее. Така че отново ще се мине през рецесия близка до национална злополука, само че, несъмнено, в друга форма от тази преди 30 години. Изхождайки от опита ми и от привилегията да не вземам участие интензивно в процесите, по този начин виждам нещата.

- На сцената има нов политически артикул - партията на Кирил Петков и Асен Василев, които зная, че харесвахте като министри в първото служебно държавно управление на Стефан Янев. Как ги виждате през днешния ден обаче, като водачи на " Продължаваме промяната "?

- Виждам ги като най-хубавото сега на политическата сергия. Това не значи, че е изцяло съответно на нуждата, само че това имаме. Във всеки случай, опитът ме е научил, че е по-добре да плащаме за грешките заради незадоволителна умелост, по пътя на придобиването на умелост, в сравнение с да чакаме, че порочната канализирана умелост ще се поправи. Така са ме учили в бизнеса. Много по-опитни от мен са ми казвали: Петре, една компания стартира ли да затъва заради неприятни практики и привички в нея, най-хубавото решение е затварянето ѝ и започването на чисто отначало. Така че и в този момент решението е замяна на управническия хайлайф със съзнанието, че и тук ще преживеем грешките на растежа, само че е по-добре от наивността да имаме вяра, че остарелият хайлайф ще се промени в посока на потребността. Основната ни вяра е тази замяна на управническият екип, чиято база е " Продължаваме промяната ". Самият факт, че Кирил Петков е минал през " Да, България ", само че там средата не се е оказала удобна за развиването му, е много индикативен. И тук не приказвам за нечия лична отговорност. Надявам се да бъда вярно свестен. Става дума за средата. Тя се дефинира и от симпатизантите, и от всички, които участвуват в този партиен развой. Решаващият фактор е сполучливата или несполучливата селекция, която са създали Кирил и Асен при подбора за листите. Това следва да забележим. Аз позволявам, че те ще имат най-голямата парламентарна група и от нейното качество и организираност ще зависи доста.

- До какви размисли и заключения Ви води това, че нито от тях се чува, нито в описаните им цели се вижда политическата лустрация, а за правосъдната промяна се приказва прекомерно общо?

- Да, на една част от нас ни се желае да чуваме повече по тези две тематики, само че съгласно мен те желаят да привлекат по-широк кръг гласоподаватели и това е повода да се въздържат по някои тематики. Впрочем, по правосъдната промяна те повтарят непрекъснато, че без цялостна смяна в прокуратурата всичко, за което приказват, е невероятно. Те при всяка среща споделят, че всичко, за което приказват, не е осъществимо без смяна в прокуратурата. И споделят всякога " прекъсване на кражбите, само че и правосъдно наказване на нарушителите ". Аз мисля, че те водят кaмпанията си съгласно това, което знаем като логика на психиката на масите. Тоест, няколко ясни, къси и тъкмо подбрани, необятно налични послания и непрекъснатото им повторение. Така акция води при предходните избори Слави. Разбира се, под друга форма, само че той получи резултатите, които видяхме. Предизборна акция по принцип не се води в пояснителен режим. Имаш няколко гвоздея, държиш чука в ръка и ги набиваш непрекъснато в главите на аудиторията. Някой ще каже, че това е популизъм, само че става въпрос за вдъхване на доверие у колкото се може по-голяма група хора. Такива са законите на обществото, не съм ги основал аз.

- Някои скептици даже настояват, че партията на Кирил Петков и Асен Василев е следващият и очертаващ се най-успешен план на българското задкулисие, дирижирано от Кремъл. С оглед на това, че в България сме виждали какво ли не и жителите са лъгани неведнъж - към този момент над 70 години, допустимо ли е тези догадки да се окажат истина?

- Тук съм безапелационен. Хората, които имат вяра в тази трактовка, са като тези по времето на комунизма, които имаха вяра, че той е безконечен, като тези, които не познават геополитическата среда, в която живее България, нито пък са оценили тъкмо случилото се в България след 1989 година. Не са и разбрали за какво се е случило. Тук има и хора, повече от нашата по-стара генерация, изцяло травмирани от живота си по времето на комунизма. Хора, които в никакъв случай не са приемали комунизма, само че и в никакъв случай не са имали някакви действителни съпротивителни сили. Това са духовните жертви на комунизма, които през 90-те години по никакъв начин не бяха малко. За разлика от 90-те години, мисля, че в този момент тази категория е доста по-малобройна оттогава, когато сполучливо я използваха.

- При " Демократична България " се вижда оттегляне - и поради вътрешни проблеми, които имат в партиите, съставляващи обединението, и може би и поради възхода на " Продължаваме промяната ". Считате ли, че Демократична България реализираха своя най-много на предходните си избори - като резултат, съдейки и по това, че вършат безусловно същата акция, с която надали ще привлекат нови гласоподаватели, а към този момент и губят такива?

- Да, мисля, че без съществено преосмисляне на тактиката си Демократична България реализира своя оптимален лимит. Не споделям, че не е допустимо да прескочи този таван, само че в тези избори те влезнаха със остарялата си тактика и таванът си е действителен. Ако след изборите не потърсят пояснение във външни фактори, а се ориентират към значими промени в метода и тактиката си, несъмнено, че планът им може да се развива. Ако потърсят виновността в другите, тъй като те са положителните, а другите неприятните, ще стагнират. Аз на няколко пъти писах, че на тези трети избори беше належащо да премислят формата, с който се явяват на изборите. Те в последния миг предложиха общи листи с Политическа партия. Очевидно това го направиха не по разбиране, а почувствали се застрашени. Искам да кажа, че нямат виждане по какъв начин да се отворят. Не настоявам, че не го желаят, само че това единствено с готовност не става. След желанието би трябвало да последва и нещо друго. Ние се познаваме. Още 2018 година, тогава бях в България, се пробвах да им оказа помощ да влезнат в мюсюлманската общественост, която се бори с Доган. Нямаха виждане. Проявиха нормално тесногръдство.

- В същото време заради паузата от изпълнителната власт при ГЕРБ се следи известно възобновяване, а социолозите го раздуват много оттатък действителността. Как си обяснявате това, че има едни към половин милион български жители, които не престават да се уповават на тази партия, която нанесе доста и ужасни вреди на страната ни?

- Да, към 600 000 индивида. Обяснението не е мъчно. Вие виждате размерът на корупцията развила се през последните 12 години в страната. Всичките тези милиарди не са отишли единствено в чекмеджето на Борисов или Пеевски. Спирането на течовете, както се показва Асен Василев, визира финансовите ползи на доста хора. Както преди време, през 1989 година милиони българи бяха пригодили всекидневието си към съществуващите правила и условия и внезапно пред тях се появи неразбираемото бъдеще. Появи се въпросът по какъв начин ще живеят на следващия ден и се вкопчиха за Българска социалистическа партия. Сега е сходно за хиляди, които знаят, че приходите им в утрешния де няма да бъдат същите. Да погледнем единствено към държавната и общинската администрация...

Мисля, че тактиката на " Продължаваме промяната " е вярна. Те споделят: " Установихме, че в министерствата корупцията минава през 10-15 индивида. Другите се опасяват ". Тоест, споделят, че с премахването на тези 15 индивида ще бъде изработен значимият пробив. Това мисля, че дава избрана сигурност у част от тези администрации. След изборите, в случай че съумеят с този метод и успокоят част от администрацията, ще последва отлив.

- Как коментирате решението на Движението за права и свободи да направи глобения по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски лидер на листа във Велико Търново и Благоевград?

- Тази сфера ми е добре позната от първо лице. Движение за права и свободи електорално е в едно от най-трудните положения след основаването си. В близко по компликация състояние беше 2016-2017 година. Тогава електорално падна на равнище 300 000 гласа, като от тези гласове към 200 000 бяха действителни мюсюлмански и към 100 000 купени, а брокерът тук беше Пеевски. Разбира се, тази електорална загуба не се отрази на тяхното присъединяване във властта, тъй като техните връзки с Борисов са на друга основа. Освен това, тогава Борисов обезврежда негативното отношение на Анкара към Движение за права и свободи. Това е значимо, тъй като в Турция живеят към 500 000 изселници от България. Много от тези хора имат родственици и родови ползи у нас. Отношението на Анкара към Движение за права и свободи оказва въздействие върху част от тези хора по най-естествения метод посредством тяхното битово битие.

2016-2017 година обаче Движение за права и свободи не беше изгубило доброжелателността на Съединени американски щати. Това също е значим фактор за съществуването на Движение за права и свободи. Ако се познава генезисът на Движение за права и свободи от 90-те години, нещата са елементарно разбираеми. Движение за права и свободи е резултат от политиката на съглашение сред Русия и Съединени американски щати за отдръпване на Русия or една част от въздействието ѝ в България. В фрагмента на това политическо съглашение Движение за права и свободи получи гърба и на Русия, и на Съединени американски щати. Това даваше на Движение за права и свободи солидна база. Сега обаче всички тези съглашения от 90-те години са мъртви. Присъствието на влияниетo на Русия и Съединени американски щати в България към този момент не е, да се изразя с един остарял термин, въз основата на спокойно взаимно битие, а въз основата на сериозна политическа линия на Съединени американски щати да обезпечат гаранции в България за стратегическите ползи на НАТО. И тук се намират значимите за България допирни точки сред ползите на Съединени американски щати и българските жители. Корупцията в България подсигурява мощно наличие на Русия у нас. Ако желаеме да понижим наличието, би трябвало да понижим и корупцията. И по този начин Движение за права и свободи с днешна дата, като част от корупцията, към този момент няма гърба на Съединени американски щати. В това мъчно състояние и след неуспеха на плана " Слави ", Движение за права и свободи се озова в доста мъчно състояние и няма избор, ще се съпротивява, тъй като е притиснато до стената. Залага на националистическата карта като последна опция. Точно тук президентът Радев, като некомпетентен политик, се изтърва при диалога с Карадайъ. Не че нямаше съображение, само че в политиката стойностите са разнообразни. И при запалването на Партийния дом имаше доста хора, които с съображение се радваха, само че резултатът беше в интерес на тези, които си го възпламениха.

- Възможно ли е Пеевски да е същинският ръководител, почетен ръководител и изобщо водещ човек в Движение за права и свободи?

- Тук нещата са по-сложни. Ако Доган има други благоприятни условия, а Пеевски му постанова тези, които виждаме, бихме могли да кажем това. Но аз не виждам другите благоприятни условия, които има Доган. Той е притиснат до стената. Има съвпадения на няколко събития, които са вън от контрола на Доган. Едното е диаметралната смяна в политиката на Съединени американски щати по отношение на Движение за права и свободи, респективно по отношение на Доган. Също и неправилната оценка от следствията от ескалирането на офанзивата против президента, неуспехът на един дълготраен план за инсталирането на " новия цар Слави ". При това състояние, кой е по-добрият вероятен и потребен ход за Доган? Ами съгласно мен го няма. Остава съдбовният конфликт и възможни неточности от страна на Радев и компания. Детонаторът на огромната мина " енергетика е пернат и в случай че Радев недооцени това, огромната неточност е пред нас. Остава да забележим Радев осъзнава ли действителността и може ли да реагира съответно.

- И предходният път си говорихме за Движение за права и свободи, Доган и Пеевски. Наскоро чух една догадка, че Ахмед Доган в действителност е един мит, емблема и в никакъв случай не е имал действителна икономическа и политическа власт - такава, която персонално да използва. Според изказванието той е просто артикул, който се употребява за задачите на същинските кукловоди от комунистическата Държавна сигурност. Звучи ли Ви правдиво това?

- Пътищата ни със Доган, без да зная, несъмнено, тогава кой е, се пресякоха още през 1989 година. И защото аз имам дългогодишни съществени връзки в мюсюлманската общественост още от взаимния ни живот по пандизите, с авторитетни измежду нея хора, това преплитане продължи доста дълго. Доган не е някакъв политически проектант, който взема решение и работи, само че Доган вярно схваща и прави оценка другите сили, които съществуват и моделират развиването на страната, и до момента се вписва сполучливо в това поле. Той израства, несъмнено, и минава под надзор на съветниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в следствения отдел на Държавна сигурност през 80-те години. След 10-ти ноември събитията са под контрола на препоръките, а изпълнителите са част от Държавна сигурност. Доган в този миг е под контрола им и резултатите са сполучливи. По това време индивидът номер едно на Русия в България е Андрей Луканов. По-късно Луканов е погубен и се постанова преструктуриране на лостовете на въздействие на Русия в България и Доган се оправя добре със дилемите, свързани с това. Разбира се, че той в никакъв случай не е правил нещо ей по този начин, тъй като му се желае, само че се вписва добре в силите зад кадър и е потребен и за себе си, и за тях. Така че максимата, че Пеевски към този момент е шефът, а Доган е никой, е много опростенческа. Друг е въпросът, че Доган търси излаз да се измъкне и да хвърли в канавката и Пеевски, и Карадайъ, само че дали ще успее си е огромна въпросителна.

- Както е известно, в предизборна акция сме и връщайки се към явните неща, очаквате ли след изборите на 14 ноември да се образува болшинство, което да сформира държавно управление? Ако да, то кои са партиите, които биха могли да го сформират?

- Мисля, че ГЕРБ +ДПС ще имат към 90 места. Остават за систематизиране 150 места. Вътрешното систематизиране на тези 150 места ще е решаващото. В взаимозависимост от местата, които всяка от тези четири партии вземе, ще се реши и идващото държавно управление. Имам поради " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". Очаквам и се надявам " Продължаваме промяната " да вземат сред 70-75 места и тук идват незнайните за другите 3 партии. Споменавам " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", макар че са на границата. От предстaвянето на упоменатите 3 партии, отвън Политическа партия, ще зависи и тактиката за договаряния на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Безпокои ме доста тесногръдието и дребнавостта на някои хора в Демократична България, само че да се надяваме, че политическата зрялост ще надделее. До тук мога да си разреша да предвиждам. Имаме още над 20 дни, които ще са доста динамични и дейностите на държавното управление са доста значими за крайния резултат.

- По отношение на президентските избори, коя кандидатура бихте откроили като мощна и добра за самата институция Президент?

- Тук нещата не са доста комплицирани. Ако питате за моите желания, те, несъмнено, са за Лозан Панов и Мария Касимова. Стратегията им обаче съгласно мен е неверна и няма да стигнат до балотаж. Въпреки че и при вярна тактика, възможностите им не са огромни. Но съгласно мен, в случай че изпортят нещата по този начин, че Карадайъ да е преди тях, ще е огромен удар за демократичната общественост като цяло. А другояче при балотаж естествено, че единственият потребен ход е Радев. За страдание е по този начин в политиката. Докарали сме я до такава степен, че Йотова да е единственият потребен ход като вицепрезидент, падащ на колене пред съветския патриарх. Всъщност аз я знам още от времето като работеше в централата на Българска социалистическа партия, само че не клюката е значима в тази ситуация, а забележимите каузи. Разбира се, при подобен балотаж, що се отнася до мен, аз не бих се намесил, т.е. ще отида за гъби, само че това е действителността.

А другояче, в случай че Лозан Панов не се изложи да е след Карадайъ, мисля, че това може да бъде положително начало за една негова бъдеща политическа кариера. Ние нямаме чак подобен огромен остатък от фрагменти, та да ги прахосваме, тъй като не са съумели при първия опит.

- Възможна ли е детронацията на Румен Радев?

- С днешна дата не виждам това, само че както към този момент споделих - имаме още над 20 динамични дни. Пред него предстоят решения по доста значими въпроси. Ако не е в деяние политическият му инстинкт, може да се случи по този начин, че да се хапем всички.

- А нужна ли е?

- При тази действителност не е нужна. Но е значимо да уточня, че в случай че той има упоритостта след изборите да играе основната роля и да се меси в изпълнителната власт, няма да ни чакат радостни дни. След изборите той би трябвало с доста мисъл и разбор да дефинира мястото си в българската политика. Тръгне ли да се мисли за водач номер едно, ще си патим всичките. Да не ви връщам към комплексите на Желю Желев, които навредиха на всички ни. Все отново Радев стана президент, не тъй като е посочил някакво обществено-политическо държание преди сядането му в президентския стол. Има редица преплитащи се събития, за които не е в този момент време да приказвам, с цел да стане той президент.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР