Външният министър Пени Уонг заяви, че новото правителство на Австралия

...
Външният министър Пени Уонг заяви, че новото правителство на Австралия
Коментари Харесай

Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай

Външният министър Пени Уонг съобщи, че новото държавно управление на Австралия желае да стабилизира връзките си с Китай, само че няма да прави никакви отстъпки във връзка с националния интерес, когато се срещне с китайския си сътрудник, оповестява агемция Ройтерс.

Китайският външен министър Ван И ще се срещне с Уонг в коридорите на срещата на Г-20 в Бали в петък вечерта, първата среща сред външните министри на главните търговски сътрудници от три години. " Всички знаем, че имаме разлики, има провокации във връзката. Вярваме, че е належащо ангажиране, с цел да стабилизираме връзката ", сподели Уонг пред кореспонденти в Бали в петък.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия и най-големият клиент за нейната желязна руда, само че връзките се утежниха през последните години. Китай наложи търговски наказания върху австралийски артикули, вариращи от въглища до морски блага и вино, в отговор на политики и решения като апела на Австралия за следствие на произхода на COVID-19, възбраната на 5G мрежата за Huawei и следствия за непозната интервенция.

Пекин прикани Австралия да предприеме " съответни дейности " за възобновяване на връзките , без да прецизира какви биха били те. " Няма да вършим никакви отстъпки, когато става дума за националните ползи на Австралия ", сподели Уонг.

Откакто беше определено през май, държавното управление на премиера Антъни Албанезе съобщи, че желае Китай да отдръпна комерсиалните ограничения, които предприе против Австралия. Уонг също изрази угриженост по отношение на двама австралийски публицисти, арестувани в Китай и очакващи присъди по каузи за националната сигурност. Новият дипломат на Китай в Австралия Сяо Циан сподели в неотдавнашна тирада в Сидни, че описът с 14 недоволства по отношение на политиките на Австралия, в това число рестриктивните мерки върху задграничните вложения, публикуван от неговия предходник през 2020 година, не са претенции.

Въпреки това Сяо сподели, че Австралия би трябвало да почита социалистическата политическа система на Китай, да има " удобни и обективни " стопански политики, да бъде рационална във връзка с сигурността и да си сътрудничи в районните въпроси. Австралия, която преди този момент имаше годишни срещи на водачи с Китай в границите на всеобхватно стратегическо партньорство, не е посещавала външен министър в Пекин от 2018 година Дипломатическите връзки замръзнаха, като министрите не можаха да възнамеряват диалози или срещи с китайски сътрудници, откакто Австралия прикани за интернационално следствие в произхода на COVID-19 през 2020 година

Срещата сред Австралия и Китай в Бали идва дни преди срещата на водачите на тихоокеанските острови във Фиджи . Стремежът на Китай да разшири връзките си в региона на сигурността в Южния Пасифик, на който се опълчва Австралия, ще бъде разискван на срещата във Фиджи.
 Австралия и Нова Зеландия се сплотиха против китайската опасност в Тихия океан
Австралия и Нова Зеландия се сплотиха против китайската опасност в Тихия океан

Нарастват опасенията от основаване на китайска военна база на Соломоновите острови
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР