В случая с гражданството на бившия министър на икономиката Кирил

...
В случая с гражданството на бившия министър на икономиката Кирил
Коментари Харесай

Проф. Киров: От президентството не са прави за случая с Кирил Петков

В случая с поданството на някогашния министър на стопанската система Кирил Петков сътрудниците от правния екип на президента не са прави, тъй като делото към момента има своя предмет.

Това сподели пред NOVA NEWS някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

Решенията на Конституционен съд работят не в бъдеще, а от момента, в който даден акт е разгласен за противоконституционен. Ако все още на назначението му Кирил Петков е бил с двойно поданство, остава да виси въпросът какво става с актовете, които е издавал до 16 септември, когато на това държавно управление беше преустановен мандатът, съобщи проф. Киров.

Ако Конституционният съд одобри, че указът на президента за назначението на Кирил Петков за министър е неконституционносъобразен, той става недействителен от момента на подписването му. Следователно Кирил Петков в никакъв случай не е бил министър. Тогава ще стои въпросът за атакуване на тези актове пред Върховния административен съд, уточни някогашният парламентарен арбитър.

Попитан дали, откакто спецпрокуратурата разгласи, че ще проверява проблема с канадското поданство на някогашния длъжностен министър на стопанската система, държавното обвиняване ще изиска събаряне на имунитета на Кирил Петков, проф. Пламен Киров означи, че всичко зависи от основния прокурор.

Кирил Петков е регистриран като претендент за депутат и има имунитет, приравнен на подобен на народен представител. По време на предизборната акция имунитетът му може да бъде свален от Централната изборна комисия, по искане на прокуратурата. Ако стане народен представител, имунитетът му може да бъде свален от Народното събрание, по искане на прокуратурата, сподели още проф. Киров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР