В Северна Македония считат, че денят на светите братя Кирил

...
В Северна Македония считат, че денят на светите братя Кирил
Коментари Харесай

В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България

В Северна Македония смятат, че денят на светите братя Кирил и Методий би трябвало да им припомня да пазят македонския език, това разяснява пред МИА северномакедонският проф. Людмил Спасов, който приканва за отпор на засиленото българско оборване на македонските национални атрибути.

Договорът с България, съгласно него, е доста значимо нещо. Спасов счита, че най-големият проблем е митът от десетилетия, че българите са най-древните в този район. Той споделя, че македонската и българската история би трябвало да се съсредоточат върху изобилието от положителни неща които свързват македонския и българския народ. За Спасов е огромна чест, че са потомци на Кирил и Методий, а традицията им, би трябвало да продължи да се предава.

Той добавя, че България провокира както езика, по този начин и самоличността на Северна Македония, а македонската еднаквост има дълбока средновековна история и за жалост, най-новата книга, издадена от Българската академия на науките (БАН) е единствено политически пасквил на ниско равнище, който не е заслужен за български учени.

Договорът за другарство с България има за цел да ускори съдействието сред двете страни. Това се случи в някои области, само че нещата се обърнаха към по-лошо в другите, изключително по исторически и просветителни въпроси. Надявам се, че ние ще можем да преодолеем тези компликации, тъй като в продължение на стотици години, и от времето на Сан Стефано в България се построява мит - че българите са водещи славянски народ в този район, което от своя страна води до мита, че всички славяни от Османската империя са българи.

Това основава най-големия проблем. Те би трябвало да поддържат историческия мит. Всяка страна и нация има свои лични митове и история, а митовете би трябвало да останат в минало, с цел да можем построяваме мостове. Ние не сме техните деца, които могат да отглеждат, както желаят, ние сме обособен народ, обособена нация с готовност за съдействие по позитивен метод с всички прилежащи нации и народи.

Относно обявата на Българска академия на науките, в която македонският език е посочен като западнобългарски акцент, Спасов изяснява, че това е изцяло антиевропейско държание. Това е 21 век. България е член на Европейски Съюз. Ние сме претендент за Европейски Съюз участие, нашите договаряния за присъединение са подготвени да стартират и ние би трябвало да действаме. Какво значи това? Това значи, че би трябвало да оставим в предишното отрицателните неща от предишното, които са били построени на държавно равнище. Има доста позитивни неща, които свързват двата народа.

Това ме кара да имам вяра, че този документ е стар и изоставащ, написан в доста невисок жанр. Факт е, че водещи български учени не се отхвърлят от това. През 1978 година има сходен пасквил, наименуван " Съединението на българския език през днешния ден и в предишното ". Много неща са копирани от този документ. Но тогава България беше надълбоко в татарски комунизъм. Това, което направиха, взеха материал от този документ, прибавиха малко нова информация, само че тезата е остаряла и повтаряща се.

Всичко това стартира през 1948 година България, след революцията, след Втората международна война, след съглашението сред Тито и Георги Димитров трансформира своята политическа обстановка и стартира да отхвърля македонския език. Цитирайки броене от 1955 година и 1965 година, Спасов изяснява, че македонци живеят в тази страна (България), без значение, че тяхното съществуването не е прието от страната. Въпреки този пасквил, сме очевидци на съществуването на доста преводи от български на македонски и назад, които бяха добре признати от нашите и българската среда. Така че дано останем положителни и гледаме към бъдещето, добавя той.

Много европейски страни и страни отвън Европа, като Австралия, направиха наложително проучването на македонски език за живеещите македонски мигранти там. Независимо дали желаят или не, децата би трябвало да учат македонски като част от тяхното културно завещание. Не единствено езикът, само че и литературата и историята.

Те също научават за македонска музика, филми, храна - всичко, което съставлява просвета. Днес е доста значим ден, той е честван непрестанно от Средновековието. Трябва да подчертая, че първият ни историк акцентира смисъла на Кирил и Методий, с изключение на него, актуалната славистика обръща особено внимание на Кирил и Методий.

През 19 век стартира славянски подем в днешна Чехия, който се популяризира из южния славянски свят и даже по-далеч към Полша, наблягайки уникалността на славянските нации. Затова е огромна чест да бъдем по някакъв метод потомци на светите братя Кирил и Методий и тяхната традиция би трябвало да продължи да се поддържа, разяснява пред МИА северномакедонският проф. Людмил Спасов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР